Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

GURPS: Ancient Greece (4e)

Литературен кът за колективни изяви и разкази, вдъхновени от ролеви игри. Тук може да пуснете разказ за вашите приключения, да пишете историйки с продължение или пък просто да споделите интересни случки и герои от ролеви сесии.
Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

GURPS: Ancient Greece (4e)

Мнение от Асен » пет май 07, 2010 4:35 am

И така, доволен съм от сесиите напоследък. Харесвам ГЪРПС, честно - точно си симулираш героя, след което просто го играеш.
Няколко думи за сетинга
Първо, едно предупреждение. Играта е Древна Гърция, която е построена по модела на Древен Китай, използван от Робърт ван Хюлик.
Поздрави на всички, които схванаха предупреждението :twisted: !

В това приключение няколко века преди новата ера, играя точно биткаджйски герой, който обаче свърши половината работа по разследването на серия убийства на родния си о-в Родос. За справки, Родоският колос още не съществува. След година-две може би ще го построят. Всъщност, знам и точната година, но ме мързи да проверявам.
Маймуна, равин и елф-некромант влезли в една таверна...
Партито е пъстро. Е, нямаме равин, елф-некромант и маймуна, но имаме крадла, която епизодично ни дава информация. Освен нея имахме гостуващ персонаж - буквално гостуващ, дойде от друг град - който също игра крадец. Освен тях имаме развратен наемен убиец, работещ за опозицията - никога не сме го виждали, освен едно разминаване на вратата на една от жертвите му, която на останалите ни трябваше жива, египетски певец и жрица на Атина. Впрочем, освен нея имаме и висша жрица на Атина (повече социални умения и статус, но никакви бойни), атлет - панкратиаст ("всебоец") и морски капитан, който винаги се държи като почтен търговец, когато среща добре защитени кораби. Последните трима сме най-напреднали в разследването на серия убийства, свързани - очевадно - с избора на нова върховна жрица. Странно е, че са извършвани от персийски поклонници на Ахриман, опонентът на Ахура Мазда в зороастризма.
Историята през погледа на Неоптолемус
Разбира се, ще говоря от името на своя персонаж.
Неоптолемус е панкратиаст със собствен бизнес, иначе казано таверна, но просто знае как се чупят хора. Поради това и разбра първи, че едни умрели не са жертви на инцидент. Тоест, забеляза, че една девойка се е отровила, или това някак е довело до счупени стави и каза първи: "ВТФ, дюд, бъзикаш ли ме? От 4 счупвания на крайниците може да умре и здрав мъж!" Е, не с тези думи, защото бащата на жертвата беше наблизо.
Всъщност така започна всичко. Открихме, че една от дълго подготвяните кандидатки за баш върховна жрица е, ами, дала фира. Първо откриха, че се е отровила, после аз погледнах тялото, за да изкажа съболезнования на бащата, с когото имахме бизнес.
После отидох да кажа горното на жриците. Те пък се опитаха да ме наемат да помагам "а Атина ще ме възнагради". А, не - отидох при бащата и му казах докъде са, но че според мен ще се хванат с някой опасен и просто ще пропилеят една жрица. Той се обиди, че не приемат насериозно проблема и ми предложи заплащане.
Тогава вече се върнах и им обясних, че добрата ми душа не позволява да сляза в Хадес със съзнанието, че съм ги оставил да се провалят.
Между другото, освен като наемен мускул, Неоптолемус е полезен при разпити. Разбира се, трите му основни похвата за измъкване на информация са Заплаха, за мъже, Съблазняване, за жени, понеже се прави успешно на мъжкар, и чупене на стави, за да проговорят тези, за които сме установили, че са замесени. А, и освен това ги наблюдава внимателно, за да чете езика на тялото им. Навици от състезанията.
Засега системата не е фейлнала, а предвид, че на персонажният лист на героя ми пише "садист, но високо контролиран, с ниска емпатия", разпитите са му изключително приятни, а за разпитваните са изключително стимулиращи към разговор. Освен това горният се отличи и с търсене на продавачи на стимулиращи билки, за което ползва умението Познание: Олимпийски спортове (Панкратион), а обикновено мъкне още три горили от същия гимназиум. Плащам им с част от парите на бащата.
Причината е, че в същото време социалният ни герой отиде за зелен хайвер. Гореспоменатият, правен по модела на Лютичето от Вещера, извърши измами, открадна ценна стока, вкара се в машинации и най-лошото - загуби много пари. На това отгоре е някакъв си египтянин, макар и популярен сред нискообразованите певец (умението му за пеене се описва като "кошмарно" или "аматьорско" според настроението). Скоро мислим да го продадем за роб, за да си избием загубите от измамите му. Не, не се майтапим. А и може да пише и говори езици, така че поне част ще покрием.
Е, след като мина етапа на първоначалното събиране на информация, при който социалният ни персонаж фейлна епично, за което Неоптолемус го понарита, разбрахме да търсим в персийския квартал. Една кутия, донесена ни от крадлата, имаше печат, с който ни насочиха към определена религия, изповядвана тайно.
Оттам нататък почнахме да търсим. Комбинацията от авторитета на жрицата и заплахата с физическо насилие си каза думата, така че скоро имахме следи. Последвахме ги и открихме жертвеник в пещера, до която се стигаше с лодка, както и изпаднали в шок робини.
Е, изчакахме извършващите приношенията да дойдат пак и заедно с екипажа на капитана ги насметохме. Аз се погрижих да хванем водача им жив, а след като приключих с него, така или иначе не беше цял.
Той пък ни даде името на шефа си. Отидохме в съседния град, подкупихме част от известните родоски пирати за силова подкрепа и един от съдружниците на персиеца и него сънародник, за да го предаде. Първото струваше пари, а второто - споразумение да му се позволи известно количество контрабанда във втория по големина град на острова.
В същото време персийците се опитват да се доберат до влияние в храма на Атина, като направиха постановка, при кяото техният наемен убиец се "сприятели" с една от жриците. Просто я "спаси" от инсцинирано нападение. Сесията свърши дотук.
Правилата на групата
Да, важна особеност на нашата група е, че не сме задължени да действаме всички заедно като екип, обикновено не го правим и честно казано, не виждаме как може да стане. Досега не сме се събирали заедно за повече от 20 минути реално време в една сесия. Обикновено ходим на малки групички, със или без НИП за придружители, а единият игрови персонаж изобщо не знам дали ще го срещнем до края на приключението.
Него, както казах, го наеха опонентите ни за професионален убиец (какъвто е). Вече очисти един, който щеше да ни даде информация, може би, и още една девойка, която трябваше да пазим. Мръсният му персиец обича отрови, които не действат веднага. В момента има и поръчка за друг игрови персонаж, която смята да изпълни ВИ и ИИ - ако я намери. Шансовете за това обаче са малки - тя пък умее да се дегизира, а той дори не знае, че е жена.
И за да довършим идеята за сплотената ни група, ще добавя, че аз нашия социален герой го бих пред свидетели. Аргументът беше "замесва мои приятели (НИП) в измамите си и може да ги вкара в беля, мами храмяа-покровител, мами мен и на това отгоре е варварин". Всичко живо признава аргументите ми за железни...или поне бронзови.
Разбира се, групи от персонажите работят много добре заедно.
Например, висшата жрица, моят герой и морският капитан работят добре заедно. Гореспоменатият социален герой работи добре с другата жрица, но не знаем дали няма да я продадем и нея. Той се вкара с повече, отколкото струват двамата общо, а тя му съдействаше, защото й бил приятел от детинство. Според моя персонаж, логично е да сподели наказанието, но се е отказал да решава той.
След боя, при който на певеца леко му се размина, ги оставих да си решават този проблем вътре в храма. Загубите са си за тях. На мен ми плащат на ден.
Разделението между ИИ и ВИ, или случайни бележки
Важно изискване в играта, както се сещате, е да не смесваме ИИ и ВИ информация ;).
Аз давах ИИ на наемния убиец идеи за една от поръчките, която той изпълни ВИ, а жрицата се забавляваше искрено на подхода му, защото извън играта й е съпруг. Той пък извънигрово знае, че правя капан на работодателя му и искрено се забавлява с моя подход, а за работодателя му не му пука. Не са го наели за телохранител :) .
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: GURPS: Ancient Greece (4e)

Мнение от Асен » нед май 23, 2010 12:07 am

Историята днес беше кратка. Направихме засада на лошите, като имахме лукса да им налетим със стрели.
Неоптолемус им налетя като куче на салам, начупи един гард и нокаутира шефа, който търсехме. Всъщност той се нокаутира сам де, това да метнеш максимален резултат на таблицата за критичен провал е лошо нещо в ГЪРПС. Тъкмо чупех ръката на третия, и то боя свърши, след като беше останал един от тях, а на нас ни дойде подкрепление.
Разбира се, бидейки садист, Неоптолемус не се трогна и пак счупи ръката на хванатия.
След това ги натоварихме на каруца със сено, оттам на кораба ни и тръгнахме обратно към Линдос. Не, не знаехме, че се налага. Просто не исках като почна да ги разпитвам, писъците да се чуват.
Е, писъци имаше, той Неоптолемус затова взе и обикновени гардове. Почна се с демонстрация по чупене на пръсти, след което се обърна, нахили се на шефа и си придърпа дрехата плътно, за да видят, че е направил палатка отпред.
-Пич, сам виждаш колко ми е кеф. Искаш ли да почвам и теб, или да се задоволя с тях?
Изненадващо, но оня не се трогна, само го напсува на персийски. Кораво копеле. Известно време с Неотполемус си разменяха обиди.
Не се трогна и от заплахата, че ще го шибаме преди това... буквално.
Всъщност ВИ игровите персонажи решиха, че явно си пада сандалджия, така че Неоптолемус реши да не му прави кеф. Той е садист, а не развратник.
Накрая оня поддаде на заплахата, отправена му от жрицата, че ще го пречупим с наркотици и ще го накараме да почита гръцки богове. Явно религиозните фанатици не реагират добре на заплаха от омърсяване.
Научихме следното.
-Шефът им се намира в Персия, търговец на оръжие. Богът им е обиден на целия ни остров, че преди време са му осуетили плановете, като са отблъснали нашествие.
-Гореспоменатият - шефът, не персийският бог на мрака - има връзки с македонците. Пленникът ни е трябвало да закара на македонците оръжия "като дар". Явно шефът го мързи да се вдигне сам и праща него, а той само се прави на спедитор.
-Поръчаните от пленника ни специални съдове са за ядене на човешки сърца, печени. Защо са 12 и защо са нови, имам предположения, но ИИ не е същото, като да ги знае Неоптолемус.
-Убийствата на кандидат-жрици са поръчани пак от тях, както и подозирахме. Само че там е действала друга група. Научихме имената на някои от тях.
-Неоптолемус плаши хората с репутацията си, но му е по-лесно да ги счупи от бой, отколкото да ги убеди, че има от какво да се страхуват. А всъщност, както показва практиката до момента, имат. Трябва да се научи да бъде по-убедителен.
-Персийската империя по това време има сериозен проблем с религиозната мафия, която държи сериозни икономически интереси. Или това, или повечето са в областта на чуждестранната търговия! Всичките до момента са или търговци, или биячите им. Ок, това последното е мой извод, а не ВИ на Неоптолемус!

В същото време нашият наемен убиец още не успява да се сприятели със жрицата, която спаси. Жалко, планът му е добър. Разбира се, ние още не знаем нищо за наемни убийци.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Отговори

Върни се в “Приказки Безкрай!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост