Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

Енциклопедия за Драконите.

Литературен кът за колективни изяви и разкази, вдъхновени от ролеви игри. Тук може да пуснете разказ за вашите приключения, да пишете историйки с продължение или пък просто да споделите интересни случки и герои от ролеви сесии.
Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Енциклопедия за Драконите.

Мнение от hameleona » пон фев 28, 2005 7:51 pm

Надявам се да съм уцелил форума :)

Енциклопедия за Драконите

От всички същества в нашия свят, драконите са едни от най-могъщите, най-старите и най-непознатите Те възбуждат въображението и фантазията ни. Всички се страхуват от тях. Но много малко се знае за тези изумителни същества... Това, че не ги познаваме ни кара да се страхуваме от тях. В този труд съм събрал всички известни ми сведения за драконите. Надявам се да е от помощ на младите пътешественици...

Класификация на драконите

Драконите са множество видове, но все пак имат няколко Семейства, ако мога така да се изразя. Съответните семейства съм разделил на видове, за да е по лесна класификацията.

Семействата са:
Семейство на Цветните Дракони
Семейство на Минералните Дракони
Семейство на Елементалните Дракони
Семейство на Малките Дракони
Семейство на Безкрилите Дракони.

А сега нека разгледаме семействата едно по едно:

Цветни дракони

Цветните Дракони са драконите с различно оцветяване на кожата. Това са най-устойчивите към магии дракони Живеят в пещери на средна надморска височина. Намират се и в големи подземия. Делят се на следните видове:


Зелени дракони, по-известни, като земни
Описани са в книгата...


Червени Дракони:
С червеникаво-оранжев цвят на кожата, тези дракони са най-малки от всички цветни. Имат два крака и един чифт крила.
Дължина: от 4 до 8 метра.
Възраст: от 0 до 1500г.
Кожата им не гори и ги защитава от Огън.
Устойчивост към магии: около 50%

Сведения:

Из мемоарите на Слунг, син на Ритон, син на Елгор:

“...Влезнахме в пещерата и пред нас се разкри величествена гледка – огромен дракон седеше в средата на помещението. Беше дълг около три човешки боя и имаше дълги крила, плътно прибрани до тялото му. Направи ми впечатление, че имаше само един чифт крака. В легендите драконите са описвани с по два, но легендите може и да бъркат. Дългия му врат се увиваше около едно-единствено яйце, което имаше сивкав цвят. Драконът вдигна главата си и ни погледна с дълбоките си черни очи. До края на живота си не ще забравя този поглед – сякаш ме гледаха стотици години съсредоточени в едно-единствено око с големината на детска главичка. После драконът вдигна главата си и избълва струя огън срещу нас. Веднага се пръснахме. Стрелците ни почнаха да го обстрелват, но стрелите сякаш не му причиняваха никаква болка. Само го раздразниха още повече...” Тук мемоарите свършват. Сигурно е, че Слунг е оцелял, но никой не знае, дали групата му е убила дракона или само са го нахранили...

Бели дракони:
С чисто бял цвят на кожата, това са едни от Драконите с най-голяма бройка от цветните, защото са най-плодовити - 5-7 Яйца на 10 години. Имат два крака и един чифт крила.
Дължина: от 5 до 10 метра.
Възраст: от 0 до 1000 години
Устойчивост към магии: около 65%

Сведения: Почти няма запазени точни описания на срещали ги. Единствения източник, на който се позовавам в случая е Преглед на Расите и Съществата в Света ни на Рикардо дел Тирон. Там той ги описва подобно на червените, но с по-големи размери и по-устойчиви на магии. Моите лични сведения са почерпени от изучаването на разказите на група приключенци, които твърдяха, че са убили такъв. Описваха го като огромно петкратно превишаващо човешкия ръст. Няма съмнение, че това е бил представител на значителна възраст. Вярвам на разказа защото получих същото описание на погледа, което е характерно за всички Цветни дракони...

Сиви Дракони
С сивкав цвят на кожата, четири крака и един чифт крила.
Дължина: от 8 до 15 метра
Възраст: от 0 до 2000 години.
Кожата им ги защитава от огън.
Устойчивост към магии: около 80%

Сведения: Това са едни от най-интелигентните и най-трудните за откриване дракони. Единствените сведения, които намерих бяха няколко стари ръкописа, писани неизвестно кога и от кого. В тях се споменаваше само размера и външния им вид. Според най-мъгли сведения живеят между 15 и 20 века. Имат големи магически способности и почти винаги са запознати с тайните на някоя от магическите школи.

Черни Дракони
Най-големите представители в семейството си. Имат четири крака и един чифт крила.
Дължина: от 10 до 20 метра.
Възраст: от 0 до 3000 години.
Кожата им ги защитава от Огън.
Напълно имунизирани срещу магии.

Сведения: Това са едни от най-често срещаните цветни дракони. Обикновено живеят в големи пещери пълни със злато и други съкровища. Едни от малкото дракони, които са смятани за зли. Може би причината е любовта им към съкровищата. Много приключенци тръгват да търсят тези съкровища. Излишно е да казвам, че този вид дракони е един от най-нахранените.
Снир, син на Гирт, син на Пино описва срещата си с един от тях ето така:

“...Навлязохме в пещерата. След победата над гигантския гущер, всички мислехме, че сме убили дракона и вярвахме, че няма да имаме проблеми с вземането на съкровището. Ох, колко грешахме! Бяхме се възгордели и боговете ни наказаха! Влезнахме в пещерата шумно, смеейки се, но замлъкнахме щом видяхме какво има пред нас! Купища злато и сребро! Скъпоценни камъни, прекрасно изработени оръжия и брони – всичко това беше малка част от разкоша, който се разкри пред очите ми! Хеворд се хвърли към най-голямата купчина златни монети легна върху тях смеейки се... И тогава собственика на съкровището се показа. Беше спал под същата купчина, която Хеворд си беше избрал за ложе. Огромната глава, тъмните очи, грамадните криле и невероятната дължина не оставяха съмнение, че това е всъщност дракона, и че не сме победили нищо друго, освен някакво чудовище в преддверието... Дракона се нахвърли върху мен и приятелите ми. Хеворд го застигна най-бърза и безболезнена смърт – дракона просто го смаза с едната си лапа. На останалите обаче не има провървя толкова. Струя пламък, толкова горещ, че стопи камъните по пода, обгърна част от приятелите ми. Някои само бяха докоснати от пламъка, но това беше достатъчно – дрехите и плътта им се бяха запалили и те умираха в страшни мъки. Не издържах и побягнах. Все още се будя нощем от ужаса на тази случка. Никога повече не съм помислял за умишлена среща с дракон, макар че съдбата ми отреди не една такава...”
И Снир наистина се среща с не един дракон през живота си. Неговите пътеписи са най-големият източник за познаване на драконите. За жалост Снир не е говорил с Черния дракон – това щеше да ни даде по-пълна представа за способностите на това чудовище...

Тъмни Дракони
Разновидност на Черните дракони, но с две глави, но и с общо мислене.
Дължина: от 10 до 20 метра.
Възраст: от 0 до 3000 години.
Кожата им ги защитава от Огън.
Напълно имунизирани срещу магии.

Сведения: Най-често срещаните, най-търсените, най-могъщите, най-опасните, най-хитрите и най-злите от всички дракони. Който ги е срещнал не е оцелял да разказва. Знае се само че са прекрасни магьосници. По-опасни са от черните дракони, не заради друго, ами защото освен огнената магическа школа изучават и тази на мрака...

С това приключва семейството на Цветните дракони.


Минерални Дракони:


Особеното на това семейство е, че тук драконите променят вида си с годините. Иначе казано - Медния става Стоманен и т.н. Също така тези дракони са силно привързани към богатството. Пещерите им се намират къде ли не и са пълни със скъпоценности. За тях се знае много, благодарение на Силминел Илимнел, елф изучавал през целия си живот драконите. За жалост след пожар в библиотеката, където се съхранявали писанията му, по-голяма част от сведенията, които е събрал са се изгубили, но все пак трудът му за Минералните дракони е най-добре запазен.


Медни Дракони
Кожата им се състои от няколко пласта люспи, с високо медно съдържание. Такива са ново излюпилите се Дракончета. Имат четири крака и нямат крила.
Дължина: от 1 до 4 метра
Възраст: 0 до 300 години.
Защитени са от огън.
Устойчивост към магии: около 10%
Сведения: Рядко се виждат, защото общо взето стоят около майките си докато навършат 300 години. През младостта си общо взето са игриви и не особено умни. През първия век от живота си биха били прекрасни домашни любимци, но естествено, това е невъзможно да се осъществи.

Стоманени Дракони
Макар и да са едни от най-малките дракони, те са много опасни. Имат четири крака и малки, недоразвити крила. (не могат да летят)
Дължина: от 4 до 8 метра.
Възраст: 300 - 500 години.
Защитени са от огън и почти всякакви физически атаки.
Магическа устойчивост: около 15%
Сведения: Проблемът при Стоманените дракони е в люспите им, които им осигуряват почти сто процентова защита от физически атаки. Малко са войните, които са способни да ги наранят. Интелекта им не е на най-високо ниво, но са хитри и схващат доста бързо. Не се срещат често, защото всеки добър магьосник може да им вгорчи живота, а и за войните не е голям проблем, стига да се доберат до меката кожа на корема им. Предпочитат да си стоят в топлите пещери, но понякога излизат и помитат някое селце...

Сребърни Дракони:
Често търсени заради кожата им. И едни от най-наядените също така. Имат четири крака и един чифт крила.
Дължина: от 8 до 13 метра.
Възраст: 500 - 1000 години.
Защитени са от огън.
Магическа устойчивост: 20%
Сведения: Сребърните дракони са много интелигентни и страшно хитри. Почнали са да проявяват алчността си и нерядко атакуват села и малки градчета, за да напълнят с богатства пещерата си. Нерядко убиват просто за развлечение. Това не ги прави зли. Те не мислят злото на някое определено създание, но ако излязат да се поразходят винаги биват нападани, заради прекрасните си люспи, които след смъртта им се разпадат на прах.

Златни Дракони:
Изключително красиви и изключително опасни. По вид не се различават от сребърните, освен по материал и цвят на люспите.
Дължина: 13 - 15 метра.
Възраст: 1000 - 2500 години.
Защитени са от огън.
Магическа устойчивост: около 25%
Сведения: Общо взето, това са най-често срещаните Минерални дракони. Защо ли? Ами освен че са изключително интелигентни и хитри, те с радост се намесват в работата на другите същества. Месят се във войни, спорове и правят доста неща срещу заплащане... Огромно, естествено. Едни от малкото дракони, които участват в Армиите на нормално кралство. Само Елим-Молиндел е успял да си извоюва доверието на десет от тях и сега те служат в армията. Обикновено ги търсят поради същата причина, заради която търсят и сребърните т.е. бързо забогатяване. Но обикновено тези, които могат да ги победят нямат нужда от злато...

Елементални Дракони

Това е семейството, което обединява всички Магически дракони, а не само съставените от четирите елемента на природата - Огън, Вода, Въздух, Земя. Ще попитате, какво ги прави Магически. Ами, те не живеят по нормалния начин (хранене, спане и т.н.). Поради безплътността си (повечето) те не се нуждаят от такива неща. Обикновено се призовават чрез молитва или магия и поради тази причина се срещат под най-различни форми и размери. Обикновено умират след изтичане на магията. Не са особено интелигентни.

Земни Дракони, наричани още Драконови Големи:
Тези дракони са съставени изцяло от пръст и скали. Огромни и страшни, тези дракони са едни от най-опасните в света. Рядко се срещат, но една такава среща може да е смъртоносна.
Дължина: от 1 до 18 метра.
Възраст: 0 - ?
Защитени са от физически атаки и огън.
Магическа устойчивост: 100%

Въздушни Дракони, наричани още Вятърни Дракони
Тези дракони са изцяло безплътни. Трудно различими и не особено опасни. Нямат убиване, но и не могат да атакуват с друго, освен с вятър и то слаб.
Дължина: неизвестна
Възраст: 0 - ?
Защитени от всякакви атаки, освен някои магии, поразяващи с вятър (Торнадо и подобни).
Магическа устойчивост: 100%

Водни Дракони:
Тези дракони са съставени изцяло от вода. Изключително опасни в не магически бой. Най-често приличат на големи змии.
Дължина: от 1 до 25 метра.
Възраст: 0 - ?
Защитени от физически атаки. Много тежко понасят атаки с огън.
Магическа устойчивост: 100%

Огнени Дракони
Тези дракони са съставени изцяло от огън. Просто непобедими. Единственото нещо, което може да ги убие е обилно количество вода, с поне двойно по-голям обем. Най-често приличат на големи змии, но се срещат в типичния за драконите вид.
Дължина: от 1 до 25 метра.
Възраст: 0 - ?
Защитени от всякакви атаки. Понасят много тежко водните атаки.
Магическа устойчивост: 100%

Електрически Дракони:
Съставени изцяло от електричество, тези дракони са неуязвими, но имат нужда от енерго източник (магически или нормален, може и буреносен облак) за да живеят.
Дължина: 1 - 18 метра.
Възраст: 0 - ?
Защитени от всякакви атаки.
Магическа устойчивост: 100%

Ледени Дракони:
Изцяло създадени от лед, тези дракони не са от най-опасните.
Дължина: 1 - 15 метра.
Възраст: 0 - ? години
Защитен от атаки с вода.
Магическа устойчивост: 100%

Природни Дракони:
Призовавани от Друидите. Съставени от различни дървета, храсти, треви и всякакви други растения. Не особено опасни.
Дължина: 1 - 10 метра.
Възраст: 0 - ?
Понасят изключително тежко атаки с огън. При такава атака има около 50% шанс дракона да се подпали.


Малки Дракони:

Това са Дракони с малък размер отличаващ ги от големите им събратя.

Уивърни:
Малко по-големи от човек, Уивърните са едни от малкото Дракони, които нямат преден чифт крайници.
Дължина: 1 - 3 метра.
Възраст: 0 - 100 години
Не бълват огън.

Семейство на Безкрилите Дракони:

Това са най-различни Дракони, които се отличават от събратята си само по това, че нямат криле.

Хидри:
Многоглави и трудно унищожим. Не са особено умни. Имат зелена кожа и четири крака. Излюпват се с три глави, но за всяка отсечена, израстват две нови.
Дължина: 1 - 5 метра.
Възраст: 0 - ? години.
Сведения: Живеят в различните блата. Рядко излизат от тях, а и рядко ги търси някой. Срещата с тях често е смъртоносна, но и те си имат слабо място – понасят неимоверно големи щети от огън. (Щети*3) Също така за да се убият най-удачно е да се използва огън за обгаряне на раните на шиите им, за да не могат да им израснат нови. Както споменах – рядко се срещат...

Морски Дракони:
Напомнящи змии, но много по-големи и опасни. Имат син цвят на кожата.
Дължина: 1 - 20 метра.
Възраст: 0 - 1000 години.
Магическа устойчивост: около 50%
Почти нищо не се знае за тези дракони. Избягват срещите с Хората, но не е известно защо...

С това приключва прегледа на драконовите семейства...
Последна промяна от hameleona на пон юли 04, 2005 2:08 pm, променено общо 2 пъти.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Quentil
Мнения: 5
Регистриран: съб фев 05, 2005 1:17 pm

Мнение от Quentil » вт мар 01, 2005 11:04 am

Леко суховато ми дойде... за някои дракони си писал повечко а за други почти нищо. Трябва за всеки един вид да напишеш нещо, което мога да класифицирам като "любопитни факти"... а не само, че имат четири крака и един чифт криле.
"Поради катаклизмите на съдбата, обществото е забравило изминатият път, само за да го извърви отново."Лекор Ендорлен Мъдри

Drag-On
Мнения: 1
Регистриран: вт мар 01, 2005 2:40 pm

Мнение от Drag-On » вт мар 01, 2005 2:52 pm

Еми както каза Quentil можеше и още нещо да драснеш примерно много е яко аиде драсни и за другите плс
Till There's No Blood Left To Spill, Hail And Kill
True Evil Never Dies

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Мнение от hameleona » ср мар 02, 2005 6:54 pm

Така, енциклопедията е (горе-долу) завършена. Приемат се предложения и критики.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Scalpelexis
Мнения: 34
Регистриран: чет май 26, 2005 4:23 am

Мнение от Scalpelexis » нед май 29, 2005 5:52 am

:) Някъде из Сивостен имаше Енциклопедия Драконика, която беше много пълна - включваше различните фази на растеж на драконите, уменията им, силите и т.н...
Nam vita humana prope uti ferrum est. Si exerceas, conteritur; si non exerceas, tamen rubigo interficit.

Потребителски аватар
Rezo
Мнения: 434
Регистриран: ср юли 21, 2004 12:41 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Rezo » нед май 29, 2005 9:43 am

Scalpelexis написа::) Някъде из Сивостен имаше Енциклопедия Драконика, която беше много пълна - включваше различните фази на растеж на драконите, уменията им, силите и т.н...
Да, но идеята е, че в "Енциклопедия Драконика" (написана от един духовник ако не се лъжа) става дума за драконите на Ендивал, докато тези тук са ония всичките клиширани и банални, които ще срещнете навсякъде :).

Пък и "Енциклопедията" е написана определено по-увелкателно, тъй като няма сухи статистики, има истории и т.н.

Потребителски аватар
Longbraz
Мнения: 6
Регистриран: пет май 13, 2005 12:16 pm
Местоположение: В бункера

Мнение от Longbraz » пон май 30, 2005 11:31 pm

Скучно... много скучно според мен, пък и всеки може да седне и а го наджаса за 10 минути. Не знам, старание, още старание може би...
Сред Кастилските поля те срещнах, там те обикнах, Аревия, и там ще те чакам... До самия край заедно!...

Потребителски аватар
Alaris
Мнения: 309
Регистриран: пон дек 29, 2003 10:41 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Alaris » пон май 30, 2005 11:40 pm

Абе това няма ли го в Monster manual на Д&Д-то... поне аз съм ги гледал всичките тия модели, само че далееееееееееееееееч по-добре описани. Някой може да даде линк и да не се мъчи народа със свободни интерпретации на вече направеното.
BANG....You dead!! Изображение
No Guts, No Glory
Изображение

Потребителски аватар
Andras
Мнения: 3035
Регистриран: ср ное 03, 2004 8:48 pm

Мнение от Andras » вт май 31, 2005 7:40 am

Това не е по ДнД, понеже там резистентността на магии не е на %, най-малкото. А инак - освен ММ, има си цял Дракономикон за тамошните, който ни обяснява за биологията, етологията, социологията, теологията...И помежду другото за изкуствените им ченетата.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » ср юни 01, 2005 12:08 pm

На коя страница са ченетата?
А за текста - слабо го оценявам. Не е достатъчно сухо и научно ако това е целта.
И следващия път пробвай да си вживееш в ролята на тамошен школар, като пишеш. Друго си е да четеш
"Тоз звяр ще да бъде шестдесет лакт дълъг, от муцуната до върха на опашката, покрит с люспи дето са по четвърт аршин на гърба и по осминка на корема. Има крака като русалка, зъби кат на син кит, рога кат на лъв и очите му бляскат страшно като на йезуит на протестантско сборище"
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Мнение от Асен » ср юни 29, 2005 10:36 pm

Yago написа:Има крака като русалка, зъби кат на син кит, рога кат на лъв и очите му бляскат страшно като на йезуит на протестантско сборище"
Поздравления, Яго! :lol: 8) :lol:
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Мнение от hameleona » ср юни 29, 2005 10:48 pm

Хъм... Не съм забелязал мнението на Яго. Планирах да я поразширя, но както виждате забих дотук. Иначе ако има някой, на който да му харесава стила - да каже, аз ще разширя описанията и само за един човек :D
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Мнение от hameleona » пон юли 04, 2005 2:07 pm

Само за да съобщя че има пак преправка...
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Отговори

Върни се в “Приказки Безкрай!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост