Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Какво са ролевите игри? Как се играе? Как се играе добре? Как се води добре? Защо се прави така, а не иначе? И какво мислите за... Ето само част от въпросите, които рано или късно сполетяват всеки ролеви фен. Тук е мястото за всякакви ролеви теми, били те обвързани с конкретна система или не.
Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » ср дек 11, 2013 3:36 am

...освен Ян, предполагам. Той по принцип винаги е готов. Не съм го питал, обаче.

Както и да е, в едни други теми изникнаха следните тези.
  • На форума все още има хора, на които им пука за популяризацията на хобито.
    Някои от тях смятат, че трябва да се направи нещо по въпроса и може би дори са готови да участват в правенето му.
Е, реших да ви разпитам кои са точно тези хора. Затова всеки може да отговори за себе си, а по възможност и в темата.
  • Бихте ли участвали в евентуална кампания за набиране на средства (подобна на Кикстартър, или на това, което направиха от форума на книгите-игри, като събраха пари, за да платят на един от старите автори да напише книга)? Целта е да имаме наш продукт за зарибяване.
    Ако да, с каква сума - приемайки, че в замяна вие самите получавате книгата и ви записваме като "подкрепили проекта" под избрано от вас име? Мисля, че е очевидно защо това би било сериозен бууст - физическите продукти на български привличат повече внимание от файлове на английски. Хеле пък физическите продукти с шарен арт. Казвам от лични наблюдения и опит.
    Бихте ли подкрепили с участие евент за популяризация като Open RPG Day, ако реша да го продължавам? Не говорим за водене, а да сте склонни да отделите един неделен ден на 2 месеца, примерно, в който да се съберете и да играете на конкретно място - потенциално, с нови хора.
(Ако някой иска да води, ще говорим допълнително, но това е по отделно договаряне).

Ако някой не иска да поства в темата - моля да ми прати лично съобщение! Ако някой обаче иска да каже нещо безполезно като "ни мъ ибе" - моля да не поства! Това го предполагам принципно.

[sblock]И за да разберат всички, че съм сериозен - не сложих нито един емотикон. Който ми е чел някой от постовете, трябва да е усетил, че нещо липсва.
Е, затова липсва - наистина питам сериозно.[/sblock]
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
Gallean
Мнения: 1306
Регистриран: чет юни 09, 2005 9:05 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Gallean » ср дек 11, 2013 8:18 am

Аз, за сума- зависи, ако ми хареса продукта и стотина лева. За евенти- разбира се, но е силно желателно да са с по-добра, отговорна организация.

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от xsmind » ср дек 11, 2013 10:47 am

Асен написа:
  • Бихте ли участвали в евентуална кампания за набиране на средства (подобна на Кикстартър, или на това, което направиха от форума на книгите-игри, като събраха пари, за да платят на един от старите автори да напише книга)? Целта е да имаме наш продукт за зарибяване.
FYI точно тази инициатива е най-големия провал на книгите-игри, защото старият автор за две години е написал само един разказ-игра, който бе публикуван в Призвание Герой 2. На практика всички останали инициативи са доста по-успешни. Аз самия съм участвал в няколко.

По останалото, аз вече казах, че пари за издаване има. Няма какво да бъде издадено. Говорил съм вече с хора от КИ да включим правила за ролева игра и комплектоваме със зарчета в някоя от следващите "тетрадки", това за момента ми се вижда най-достижимата и близка цел за популяризиране на ролеви игри. Все още не зная коя точно система, очаквам вие да ми кажете, условията са да бъде кратка, да пасва на сетинга и да имаме право да я ползваме, ако е необходимо ще бъде преведена. Отделно към това, ще се постарая да има придружаваща android програмка. Точно какъв арт ще има, не мога да гарантирам, КИ хората имат вече опит с арт-исти, така че смятам че няма да пропадне по този параграф.

Въпросът "каква сума" е безсмислен ако нямаш някакъв обхват на проекта, дори това което съм описал горе е само бегло нахвърлян обхват и по-скоро идеи отколкото конкретен план, въпреки че аз смятам да го изпълня.

На Open RPG Day съм склонен да дойда да играя някой път, но не смятам, че ще допринеса кой знае колко. Не искам да водя.

Нямам d30, но ще се постарая да намеря.

Потребителски аватар
arabica
Мнения: 611
Регистриран: нед фев 06, 2005 3:50 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от arabica » ср дек 11, 2013 11:16 am

xsmind написа: По останалото, аз вече казах, че пари за издаване има. Няма какво да бъде издадено. Говорил съм вече с хора от КИ да включим правила за ролева игра и комплектоваме със зарчета в някоя от следващите "тетрадки", това за момента ми се вижда най-достижимата и близка цел за популяризиране на ролеви игри. Все още не зная коя точно система, очаквам вие да ми кажете, условията са да бъде кратка, да пасва на сетинга и да имаме право да я ползваме, ако е необходимо ще бъде преведена. Отделно към това, ще се постарая да има придружаваща android програмка. Точно какъв арт ще има, не мога да гарантирам, КИ хората имат вече опит с арт-исти, така че смятам че няма да пропадне по този параграф.
Аз също бих подкрепила такава инициатива, защото двама души от настоящата ми ролева група не се справят с английския и всеки път когато искаме да играем нещо ново, трябва да решаваме дали да им превеждаме или да зарежем. Те самите вероятно също биха се включили.

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » ср дек 11, 2013 12:40 pm

Къв стил я искате?

Предупреждавам, че следващите редове ще звучат адски надъхано и арогантно за хората, които ме познават само от тук (и понят какъв идиот бях преди 6+ години).

Правенето на нашенски продукт, издаването му на тетрадка/книжка и обвързването му по един или друг начин с КИ не е лесна задача, но и ще отнеме доста време, както и да го въртим.

Въпросът не е само в самото написване. Въпросът е, че една такава система трябва да е добра. Не непременно адски скъпа или нещо от сорта, но добра. И трябва да има много материал за новаци. Подчертавам: много материал за новаци.

Също така, не си мислете, че КИ ще седнат да ни дърпат напред по някакъв начин. КИ си имат достатъчно проблеми със собственото си популяризиране, че да ни ударят силно рамо в цялата работа. Което на практика значи, че ще трябва да се изкарат два отделни продукта (плюс допълнителни такива с времето).

0. Трябва система. Изчистена, тествана и изпипана и с много възможности за разширяване. Не си мислете, че се прави за два часа или два дена. Ще отнеме минимум месец-месец и нещо за изчистване на ядрото от правила и базови роли/класове/професии.
1. КИ асимилираща правилата на съответната система. Не си мислете, че се пише лесно и не си мислете, че ще стане за месец. Минимум три месеца ще са нужни за наливане на текста и създаване на историята. Минимум. Говоря от опит. Най-добрия вариант ще е да са няколко сравнително малки приключения, навързани в голяма кампания. Ако се действа внимателно може да е едновременно добра КИ и добра интродукция в РИ. Ако не се действа внимателно ще е боклук в поне едно отношение.
2. Самата система трябва да се издаде на хартиен носител. Въпреки напредъка на технологиите, личното ми наблюдение е, че да ровиш в 30-40-50 страници книжка за някое правило е по-лесно от това да ровиш във файл със същия размер.

Отделно трябва и популяризиране. Не, не само опен рпг дей. Трябва си моткане по неща като ОН! Фест, София диша и т.н. И не си мислете, че ще привлечете хиляди желаещи за 1 година. РИ просто не са тоя тип хоби.

Какво мога да направя аз за всичко това? Ами, мога да държа връзката с КИ общността и мога да напиша книгата-игра. Мога и системата, ако има много ясна идея, какво се цели и тест-група.

Малко по-ясен план за предложението (ексеса го предложи пръв, аз само гадя върху идеята му):

0. Някъде до края на февруари може да е готова и оформена. Обема ще гледам да е около 20 000 думи (към 32 до 40 страници)
1. Някъде до края на март-април може да е написана първата. Според системата и изискванията мога да изсипя нещо в общ обем до 100 000 думи до края на годината (което са 4-5 тетрадки, от по 32 до 64 страници всяка).
2. Всяка от тетрадките ще излиза по 0.9 до 1.2 лева на бройка по груби мои сметки. Това, ако си намерим доброволец редактор и коректор. Цената може да падне още (мисля че може да стигне до 0.5 лева на бройка), ако се съберат достатъчно пари за нормален, а не дигитален печат. Това значи, че минимума за начало, който трябва да се събере е сложна сума.
Ако помня правилно 500 тетрадки на стандартен печат ще излезнат под 300 лева, колкото повече напечатаме, толкова по-евтино ще излиза на тетрадка (1000 броя ще са нещо от рода на 500 лева).
Дигиталния печат пък ще зависи изцяло от обема на тетрадките и винаги ще е на твърда цена (около 1 лев).

Печатането на каквото и да е в под 150 броя е смешно. Ако се прави добра популяризация и КИ ни ударят едно рамо - за година спокойно ще се изчистват 250+ броя. Ако не ни ударят едно рамо, нещата стават ужасно трудни от към популяризация... може би бихме успели и самички, но ще е много труд да стигнем дори тяхното ниво.

Самите тетрадки могат и да се самоиздържат, а цената ще е повече от достъпна (2-3 лева) дори за описаните от Конан хора, които не щат да дават пари за български продукт. Няма да ви лъжа, че от това пари никой няма да направи. Също така, за да се задвижи цялата работа в поне приемливи тиражи ще е нужно да се съберат към 1000 лева, 2000 най-добре.

Естествено, това е груба чернова. Има много несигурни моменти в нея. Има и много, много, ама адски много проблеми от практическо естество, които ще трябва да се разрешат (редакции, арт, тестъри, разпространение, кой ще се занимава с финансите). Но тази идея не е невъзможна и има сериозен шанс да придърпа хора от КИ феновете, които на свой ред са пръснати из цяла България и ще привлекат други хора... и т.н. Сещате се. :)


Има и втори вариант.

Зарязва се цялата идея за обвързване с КИ, правим си просто един продукт и го поддържаме и се надяваме да успеем. 1 година за правене на самия продукт поне, печата ще е пак поне 2-3 бона (ПОНЕ!) и т.н. Успеха е потенциално много по-голям, но има силна възможност и да фейлне епично.

Критикувайте, псувайте, това са мойте 5 стотинки и какво мога да направя аз самия за хобито.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » ср дек 11, 2013 6:25 pm

Ок, това стана стена от текст дори по моите стандарти.
Затова - всичко отива в спойлър блокове, освен това за Ексеса.
Галеан
[quote="Gallean"]Аз, за сума- зависи, ако ми хареса продукта и стотина лева. За евенти- разбира се, но е силно желателно да са с по-добра, отговорна организация.[/quote]
Чудесно за подкрепата.
За евента, точно по-стабилната организация е целта на въпроса.
Ексесмайнд, прав си, че липсата на продукт е проблем в кикстартърите. Само че това лесно се заобикаля, като започнем след като имаме готов, преведен продукт. Предполагам, че идеята не е да го пишем тепърва? Значи-превод. Може да се намери всичко, и то не задължително скъпо.
Няма да пусна подобна инициатива, преди да имаме готов на ниво "превод" материал. Така че продукт, ако се съберат парите, ще има.

Радвам се да чуя, че пари за издаване има. Защото моят проблем е точно обратният!
Предлагам да се комбинираме. Кажи какво имате ентусиазъм да издадете като жанр и ме оставете да се разбера за правата и да уредя превод.
Говорил съм вече с хора от КИ да включим правила за ролева игра и комплектоваме със зарчета в някоя от следващите "тетрадки", това за момента ми се вижда най-достижимата и близка цел за популяризиране на ролеви игри. Все още не зная коя точно система, очаквам вие да ми кажете, условията са да бъде кратка, да пасва на сетинга и да имаме право да я ползваме, ако е необходимо ще бъде преведена. Отделно към това, ще се постарая да има придружаваща android програмка. Точно какъв арт ще има, не мога да гарантирам, КИ хората имат вече опит с арт-исти, така че смятам че няма да пропадне по този параграф.
Чудесно. Кажете ми какъв е сетинга и се заемам да намеря продукта и да се разбера за правата!


Щом си склонен да дойдеш на Open RPG Day, това е всичко, което има значение. В момента не търся водещи, а играчи, които да обещаят присъствие.
Можеш ли да доведеш и групата си?
Нямам d30, но ще се постарая да намеря.
Аз си купувам от TheGame, ако настояваш ;).

И нещо, което не мога да не цитирам... :twisted:
Арабика
[quote="arabica"]
Аз също бих подкрепила такава инициатива, защото двама души от настоящата ми ролева група не се справят с английския и всеки път когато искаме да играем нещо ново, трябва да решаваме дали да им превеждаме или да зарежем. Те самите вероятно също биха се включили.[/quote]
Е, поне вече знаем отговора на въпроса на Яго "има ли такива хора в наши дни" :mrgreen: !
И да, това е една от двете ми основни цели за догодина. Дали ще стане - ами зависи от финансиране, предимно. По принцип всичко може да се намери без безумни цени.
Всъщност, преди 2 години бях договорил една лека и приятна, но поради лични причини - не успях да довърша проекта. Е, сега мисля да не разчитам (само) на собствени сили!
Хамелеона
Хамелеоне, идеята просто не е да се пише система. Няма нужда от това!
Има нужда да решим в какъв жанр искаме да е - още по-добре, ако решим че няколко различни варианта ни уреждат, и да потърсим най-добрата оферта от различни автори.
В една от предишните теми си говорихме кои са най-популярните жанрове сред младежите. Има ли някой други съображения?

Дали ще има добавка-КИ или не, зависи от това може ли да се направи. И да, говорим си за хартиен носител. Обвързването с КИ според мен е желателно, ако ексесмайнд може да го осигури, но не е задължително.

Отделно бих посочил, че при избора на система е хубаво да се избере нещо, което да работи като бордова игра - отваряш, следваш инструкции, играеш. Не "отваряш, търсиш опитен Водещ, играеш", това е... да кажем, субоптимално. Но в момента, по мои наблюдения, популярните игри са бордови и с карти, а КИ започват да правят нещо. Тестетата биха оскъпили играта безумно, но аналогията с бордова игра е постижима. И не, няма да е в ущърб на ролевата част - това са също толкова глупости, колкото и всички edition wars.


Да, напълно съм наясно, че само Open RPG Day не стига! Но покрай него се попълниха с нови хора поне 3 групи, за които знам, така че е все някакво начало. По-добре да надграждаме, отколкото да го отсвирим.

За ОН! Фест, София диша и подобните им съм напълно съгласен. Пропускаш обаче един дребен детайл - за всичко това е по-добре да имаме хора, които са 1) фенове на съответното и 2) са познати сред хората, които ходят на подобни събития. Сериозно, не мога да подчертая това достатъчно, ако ще да го напиша с червен шрифт на размер десятка.
Останалите можем да помагаме, но 2 аниме фенове с по 200 поста в анимес, които да препоръчат на други да пробват, ще са по-полезни от хората с по 2000 поста тук.
Подчертавам, че анимето е само пример.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от xsmind » чет дек 12, 2013 10:16 am

Изобщо не коментирам каква точно трябва да е системата, освен ако не е някаква очевидна глупост, не бих се обаждал. Според мен е логично да се използва готова, която да се преведе (там бях писал ако е необходимо, имах предвид ако не е на български вече), ноо ако няма хубава готова в което се съмнявам, може и нова да се прави.

За добавката към КИ, засега не виждам планове за издаване на КИ-тетрадка, вчера се опитах да отида на панаира на книгата да разбера евентуално повече от хората там, но не успях да стигна навреме. Имайте предвид сроковете, които Хамелеона казва, той все пак е двоен тетратдкоиздател. Като допълнителна идея към това, в момента има дупка в конкурсите за разкази-игри на КИ форума, т.е. можем да дефинираме такъв.

Личните ми предпочитания напоследък са към спейс опера тип нещо, по възможност без зомбита и вампири. Подчертавам, те са лични.

Не мога да си доведа групата на ORPGD защото нямам такава. Единствено себе си мога да развеждам.

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » чет дек 12, 2013 11:57 am

Няколко забележки по стената от текст на Асен ;)

1. С Ексеса сме заплетени яко в КИ общността - знаем се с издаващите и пишещите. Директно мога да заявя, че едва ли има някой друг, освен мен, който ще седне да пише неща към ролева система. Може би още един-двама. Може би. Силно подчертано. А без някакво обвързване с КИ (колкото по-солидно, толкова по-добре) възможността да яздим върху популярността им е ниска. Наистина ниска. Не малка част от хората занимаващи се с КИ не са особени фенове на РИ (поради дезинформация или директен кретенизъм), та едно обвързване с тях няма да е лесно осъществимо.

От друга страна, ако сме с тях всички тия събития са ни вързани в кърпа. Но, дори да махнем с ръка на неизбежната съпротива, която ще оказва определена част от занимаващите се, остава простия факт, че хората се мъчат да правят нещата както трябва, поне що се отнася до копирайт и подобни неща (дали са глупост или не - не е обект на настоящата тема).

2. Държа на факта, че системата трябва да е наша си, изградена специално за съответния случай. Правенето на самата система не е истински трудната част. Оформянето й за новаци Е. FATE може да е 2 страници като ядро, но за всяка страница механика брой поне 3-4 обяснения за тая механика. Конкретния пример не е точно добър, защото FATE и на мен не ми беше особено лесна за схващане, а знам какво са РИ. Това ни оставя с няколко чисто механични изисквания към системата:

А) Трябва да е простичка, със сравнително малко сметки. Ядрото трябва да е лесно за научаване и да предлага възможността за създаване на хубав ДМ скрийн. Или нещо подобно с референции към базовите правила.
Б) Трябва да е абсолютно достъпна за новаци. Което за мен значи да е д6 и по възможност да не е дайс-пуул. Все още намирането на зарове не е толкова лесно извън София (а май и В София), за да ползваме полихидрони.
В) Системата няма нужда да е най "уникалната, иновативна, невиждана до сега" и т.н. Напротив, за зарибяване на новаци, системата трябва да е проста и клиширана до болка, НО в същото време да позволява прилична къстъмизация на героите. И да желанието да се играе мага-самурай-нинджа-поп е заложено в поне 50% от потенциалните играчи по мои наблюдения.
Г) Системата трябва да е достатъчно абстрактна, за да може за кратко време да се преработи за друг сетинг. Хората не обичат да учат много правила, а издаването на една система в стил ГЪРПС не е най-приятното нещо за новаци. Въпреки, че дава възможността да играеш зомби-нинджа-самурай-неандерталец-джедай. Нещо, което личните ми наблюдения спрямо гейм-дизайна напоследък показват е, че наличието на твърде много опции пречи на не малко играчи. Което води до:
Д) Системата просто трябва да има класовоподобна механика. Лично аз предпочитам да е нещо по-скоро в линиите на ТРоС със нейната система за професии, но предполагам старите кучета тук могат да се сетят за други примери. Възможността, да се създават удобни пакети умения за съответните роли на героите Е задължителна част за мен.

3. Пари за издаване би могло да има. Ако се прави внимателно и тясно свързано с КИ вълната, тук предимно ще трябва да си съберем кинти само за самата система. Отново казвам, че системта трябва да излезе паралелно с поне една-две КИ-тетрадки към нея. Самите КИ-тетрадки могат да бъдат финансирани и през КИ общността, но няма да е излишно едно допълнително рамо от РИ общността. Както казах и горе - никой няма да направи пари от това.

4. Хората по фестове и подобни ги има - Торо и Вилорп са редовно там, други хора също играят РИ.

И едно обобщение за накрая:

Всичко написано от мен е постижимо и може да се направи. Не мога да го задвижа сам, не съм чак толкоз велик. Но мога да седна и да напиша в не-малка част системата и всички тия КИ към нея. Не мога обаче да осигуря тестването, редакцията и най-вече парите да го извърша сам. Аз не си играя игрички в тая тема - мога да седна и да го направя. Но това значи да отделя не-малка част от свободното си време в рамките на една година, за да го направя. И това е, ако имам помощ. Ако съм сам трябва да отделя следващите две-три години. Не съм ЧАК такъв алтруист.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » чет дек 12, 2013 2:11 pm

Ексесе, ти не коментираш каква точно трябва да е системата, а аз не питам за това. Питам в какъв жанр трябва да бъде.
И да, логично е да се използва готова, която да се преведе.
Отиди на панаира. Със сигурност и аз ще мина през панаира на книгата тази седмица. Тъкмо може да видим какво ще ми кажат хората там. Като се има предвид, че съм водил на български КИ автори, може и да кажат нещо интересно.
Личните ти предпочитания са ясни - но какво според теб чете младото поколение? Това е въпрос към всички.
И последно - разбирам, че нямаш група. Търсиш ли си, да ти намеря?

Хамелеоне,
Абе и аз се знам с някои хора от КИ общността. Някои от авторите, които играят РИ, просто не го афишират. Всъщност колко останаха, които да нямат опит с РИ? Мисля, че към момента от по-ранните е само Майндкрайм, повечето нови също са наясно.
Дали ще седнат да пишат РИ-съвместими книги... поне един вече го прави. Друга тема е кога ще видим системата, към която е съвместимо, и доколко ще е опростена за новаци. Не му знам прогреса, но не залагам дали ще е 2014-а.

Директният кретенизъм и дезинформацията са основна причина да не съм толкова задълбал в КИ общността, колкото бях. Първото е функция на наличието на хора и общности, второто се подхранва от определени "коне с капаци", с които ми писна да се занимавам. Но все още мога да се върна, ако имаме желание.

И да, идеята е да правим нещата както трябва, особено за копирайт. Има и системи, които са евтини или направо безплатни. Мога да говоря с авторите на някои от тях дали е ок да им ползваме системата, предвид че няма да търсим печалба.

Защо да трябва системата да е наша си, когато мога да посоча повече от една системи, пасващи на твоето описание?
FATE е 1-5 страница като ядро, останалото са примери. И впрочем, за хора, които не са свикнали на други системи е по-лесно да я схванат - лични наблюдения.
-Простичка, със сравнително малко сметки, лесно за заучаване ядро-лесно.
-Достъпни зарове, д6 и по възможност да не е дайс-пуул-лесно.
-Проста и с възможност да покрива и клишета, и не-клиширани концепции - лесно постижимо. Просто ти трябват не класове, а кариери/архетипи/призвания (или както там се кръстят широките умения). В никой кръг на ада ТРоС не е "класова" система, освен ако имаш предвид социалният клас.
-Достатъчно абстрактна - лесно постижимо. Това си върви в комплект с широките умения, обикновено.

Пари за издаване Ексеса каза, че има. Не знам какво има предвид, но предполагам, че не е "задължително свързано с КИ-вълната". КИ-тетрадките ще са силно полезни като допълнителни материали, в стил Tunnels and Trolls, които също имат нещо като КИ. Само че те ги водят "соло-приключения", защото на Запад РИ са били по-популярни. При нас това никога не е било, така че е по-разумно да представяме РИ като "КИ с импровизация, защото изборите не са фиксирани-а Водещият определя как се развива историята".
Между другото, от личен опит казвам, че така всички фенове на КИ схващат за отрицателно време какво е РИ.

Прекрасно е, че хората по фестове ги има. Въпросът е искат ли да съдействат.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

ChoChan
Кифла
Мнения: 2970
Регистриран: съб авг 24, 2002 5:43 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от ChoChan » чет дек 12, 2013 6:11 pm

Честно казано, толкова излишности пишете в постовете си, че човек изобщо не може да ви разбере какво точно искате да кажете. Ако можеше по-безстрастно и по-ясно структурирано да си изказвате идеите, би било добре. Ain't nobody got time for ваш'те дълги есета с глупости. Get to the point.
give me love so that I can kill...she's so unreal

Потребителски аватар
icon
su -
Мнения: 2523
Регистриран: пон май 26, 2003 1:11 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от icon » чет дек 12, 2013 6:49 pm

Аз бих помагал с каквото мога включително и финансово, но финансово и като свободно време са ми толкова непредвидими нещата, че откровенно си казвам не може да се разчита на мен.

Бих предложил нещо конкретно обаче - превод на безплатната версия на Barbarians of Lemuria. Доколкото знам автора в няколко случая е давал съгласие за подобен превод.

Когато излезе следващия DnD, той също може би ще си заслужава да се преведе. Доколко е възможно това да се случи легално е отделен въпрос, кой знае дали ще има SRD и какви ще са изискванията му.
“А small man with a big shield will drive the archers mad.”

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » пет дек 13, 2013 2:09 am

icon написа:Аз бих помагал с каквото мога включително и финансово, но финансово и като свободно време са ми толкова непредвидими нещата, че откровенно си казвам не може да се разчита на мен.

Бих предложил нещо конкретно обаче - превод на безплатната версия на Barbarians of Lemuria. Доколкото знам автора в няколко случая е давал съгласие за подобен превод.

Когато излезе следващия DnD, той също може би ще си заслужава да се преведе. Доколко е възможно това да се случи легално е отделен въпрос, кой знае дали ще има SRD и какви ще са изискванията му.
Преди известно време, авторът беше склонен да се навие и за платената версия почти безплатно. По-точно, там уговорките за авторски права бяха почнали да стават особени, но определено - добронамерен подход.
После аз разбрах, че няма да имам време да го реализирам и се отказах.

Но да, човекът е пич, а системата е идеална за меч и магия и за начинаещи играчи. Казвам от опит.
Проблемът е по-скоро, че очакваме второ издание. Лично аз бих предпочел да започнем от него, за да не създаваме предпоставки за едишън уор преди да сме почнали. И по-важното, очаквам всъщност да има подобрение към вече добрата система!
Като излезе, ще го питам, не съм му загубил координатите. А дотогава да обмислим и други варианти.
ChoChan написа:Честно казано, толкова излишности пишете в постовете си, че човек изобщо не може да ви разбере какво точно искате да кажете. Ако можеше по-безстрастно и по-ясно структурирано да си изказвате идеите, би било добре. Ain't nobody got time for ваш'те дълги есета с глупости. Get to the point.
Пойнтът е в първия ми пост, частта с въпросите.
Бих оценил отговори.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
Yann Gamgee
Мнения: 652
Регистриран: ср мар 26, 2003 12:45 pm
Местоположение: Средната земя
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Yann Gamgee » пет дек 13, 2013 3:05 am

Асен написа:...освен Ян, предполагам. Той по принцип винаги е готов. Не съм го питал, обаче.
Ян има съвсем други планове и следва тотално различен поглед и мироглед от твоя собствен, Асене! Ето защо, дори и да го питаш, няма да разбереш нищо от онова, което той може и да благоволи да ти отговори. След толкова години и трепене за жанра в полза родо, Ян има право на заслужена почивка. Дори тогава, когато всичко живо около него му скимне, че моментът за навлизане на Ролеви игри у нас най-после е настъпил. Уви, не е...

Но за сметка на това кафето, което предлага пазарът в момента, е безумно вкусно, а хлябът е по-мек и идва готов и нарязан, а не като едно време - дори неопакован, безумно парещ и направо от селската фурна. Помислете над тези неща на първо време, защото това ще е единственият съвет, който съм склонен да Ви дам в този късен час. Лека нощ и се наспете, защото утре денят ще бъде дълъг и не се знае каква нова инициатива ще се пръкне!

ПС: И аз също не ползвам вече емотикони, нито болдвам текста като едно време, някой да забеляза? В един момент от живота на човек дребните детайли почват да му правят по-голямо впечатление от всички онези, които са просто мега-ултра бомбастични. На къде отива този свят, майчице?!
Посетете и разгледайте новия и обновен сайт за Книги-Игри, при това вече с домейн ".bg"!

http://knigi-igri.bg/

Вижте и Facebook страницата ни, която носи името: "Книги-Игри.НЕТ - Приключение е да си спомниш!"

ChoChan
Кифла
Мнения: 2970
Регистриран: съб авг 24, 2002 5:43 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от ChoChan » пет дек 13, 2013 11:19 am

Супер мъглявият пойнт беше в първия пост, да. Няма нещо особено съществено.
Бихте ли дали пари за мен не е да/не въпрос. Какви пари, с какво условие, за какъв продукт. Следващите постове се надявах да са уточняващи, да има някакъв реален план, но те бяха предимно хаотични, случайни мисли.
give me love so that I can kill...she's so unreal

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от xsmind » пет дек 13, 2013 12:21 pm

Не зная, какво конкретно искаш? Написал съм, че 1) съм говорил с издаващите тетрадки-игри да направим нещо комбинирано 2) Хамелеона е написал някакви теоретични срокове. Това има за момента, няма готов продукт за който да си дадеш парите, така е.

Потребителски аватар
arabica
Мнения: 611
Регистриран: нед фев 06, 2005 3:50 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от arabica » пет дек 13, 2013 12:33 pm

Доколкото разбирам, Хамелеона вижда нещата така:
- разработва се българска рпг-система, подготвена като книжно тяло
- пуска се предложение за сътрудничество в КИ и евентуално се стига до конкурс за написване на КИ по механиката на въпросната система
- в случай на достатъчно добри кандидатури, се печатат основните правила на системата + КИ-нещата, които да служат като готови приключения

Как стоят нещата с преводната система като време за превод и наличие на допълнителни материали?

П.С. Между другото, Хаме, ако имаш готова система, въобще не е нужно да чакаш някой да се ангажира с издаване - и сега можеш да предложиш на КИ да направят конкурс като ползват твоята механика

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » пет дек 13, 2013 3:37 pm

arabica написа:Доколкото разбирам, Хамелеона вижда нещата така:
- разработва се българска рпг-система, подготвена като книжно тяло
- пуска се предложение за сътрудничество в КИ и евентуално се стига до конкурс за написване на КИ по механиката на въпросната система
- в случай на достатъчно добри кандидатури, се печатат основните правила на системата + КИ-нещата, които да служат като готови приключения

Как стоят нещата с преводната система като време за превод и наличие на допълнителни материали?

П.С. Между другото, Хаме, ако имаш готова система, въобще не е нужно да чакаш някой да се ангажира с издаване - и сега можеш да предложиш на КИ да направят конкурс като ползват твоята механика
Всъщност, мислех аз да ги пиша всичките тия КИ. КИ общността и без конкурси със сериозни ограничения страда от ниска продуктивност.
Въпросът е, че самия аз имам свои проекти и да тръгна да правя всичко туй за едната чест и слава... ами, няма да е. Аз и сега си имам предостатъчно КИ за писане (една малка поредица от разкази за единия сборник, Карибски Вълни 3, пренаписването на Прашинки в космоса... абе бая неща имам). Нямам нито времето, нито нужното количество хора в поддържаща роля, че да седна и да пиша/превеждам/адаптирам система и да разписвам сетинг за нея. Не съм достатъчно добър автор, че да вадя сурови неща в четивен вид - трябва си ми редактор. Отделно една система иска тестване, та...

Иначе и аз съм говорил с хора из КИ общността и имам обещания за удряне на едно рамо. Въпросът е, че твърде често съм се занимавал с разни неща, които нямат реален план за действие и се градят на гол ентусиазъм.

@Чо.
План има предложен, просто те мързи да го прочетеш. ;)
Дал съм срокове и предварителни прогнози за цени на цялата работа. Преди да знам жанра на продукта - по-добри прогнози не мога да дам.
Асен от началото на темата пита за предложения за жанр.
Аз говоря, че ще трябват редактор/коректор.

@Асене
Както говорихме вчера - моите виждания за жанр, според контактите ми с млади хора са:
Вампирско ърбън фентъзи ала Маскарада.
Дарк фентъзи ала Драгън Ейдж
Спейс Опера/Сай-фай, но не Стар Уорс.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Ways
Мнения: 3000
Регистриран: чет яну 24, 2002 6:51 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Ways » пет дек 13, 2013 4:08 pm

Така като чета какво се пише от Хамелеона, излиза че видиш ли защо до сега не е станало това възраждане, в предвид че има план и е толкова лесно :)

Аз продължавам да си мисля, че няма смисъл да се обединяват КИ с РИ. Трябва да се мисли за съдбите им по отделно ;)

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от xsmind » пет дек 13, 2013 5:26 pm

Ways написа:Аз продължавам да си мисля, че няма смисъл да се обединяват КИ с РИ. Трябва да се мисли за съдбите им по отделно ;)
Пробвал съм, с мислене само не ми се получава. Явно са ми малко точките на телекинеза.
Една сутрин накарах котката да каже мяу само с мислене, но все още се чудя, дали просто не е била гладна ....

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » пет дек 13, 2013 6:40 pm

Ways написа:Така като чета какво се пише от Хамелеона, излиза че видиш ли защо до сега не е станало това възраждане, в предвид че има план и е толкова лесно :)
Плана е базиран изцяло на това да се метнем на гърба на КИ и да ползваме тяхната популярност за достигане до повече хора. Аз друг успешен метод за популяризация не се сещам. О, можете да се пробва нещо с фъкбук групи и подобни, но се съмнявам да има по-добър успех. Т.е. до преди 6-8 месеца плана нямаше да има и минимален/нулев ефект. Не че сега ще има "зашеметяващ ефект за популярността на жанра, привличайки хиляди младежи в лоното му", но ще има по-добър ефект от всеки опит на РИ да се гърчат самички. Според мен.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » пет дек 13, 2013 11:32 pm

Yann Gamgee написа:
Асен написа:...освен Ян, предполагам. Той по принцип винаги е готов. Не съм го питал, обаче.
Ян има съвсем други планове и следва тотално различен поглед и мироглед от твоя собствен, Асене! Ето защо, дори и да го питаш, няма да разбереш нищо от онова, което той може и да благоволи да ти отговори. След толкова години и трепене за жанра в полза родо, Ян има право на заслужена почивка. Дори тогава, когато всичко живо около него му скимне, че моментът за навлизане на Ролеви игри у нас най-после е настъпил. Уви, не е...

Но за сметка на това кафето, което предлага пазарът в момента, е безумно вкусно, а хлябът е по-мек и идва готов и нарязан, а не като едно време - дори неопакован, безумно парещ и направо от селската фурна. Помислете над тези неща на първо време, защото това ще е единственият съвет, който съм склонен да Ви дам в този късен час. Лека нощ и се наспете, защото утре денят ще бъде дълъг и не се знае каква нова инициатива ще се пръкне!

ПС: И аз също не ползвам вече емотикони, нито болдвам текста като едно време, някой да забеляза? В един момент от живота на човек дребните детайли почват да му правят по-голямо впечатление от всички онези, които са просто мега-ултра бомбастични. На къде отива този свят, майчице?!
Ако не следваше различен мироглед от моя, щях да съм крайно учуден. Кафе не съм пиел никога, хляб спрях да ям преди време, а и когато ядях, не го вземах от селски фурни.
Предполагам, че се опита да напишеш някаква аналогия, но честно казано, не ми се търси смисълът, затова отговарям буквално. И простичко казано, моментът за навлизане на РИ е когато ние изберем да се задействаме.
ChoChan написа:Супер мъглявият пойнт беше в първия пост, да. Няма нещо особено съществено.
Бихте ли дали пари за мен не е да/не въпрос. Какви пари, с какво условие, за какъв продукт. Следващите постове се надявах да са уточняващи, да има някакъв реален план, но те бяха предимно хаотични, случайни мисли.
Ок, Чо, нека да резюмирам.
-Навити ли сте да правите нещо, което изисква време/ресурси?
-Приемам, че всички искаме "входен продукт". Какъв жанр на система/сетинг би привлякъл максимален брой хора? Ако кажете нещо мъгляво като "фентъзи", "аниме" или "СФ", уточнявайте поджанр.
-Какви пари зависи от това какъв продукт, така че това го оставяме за след избора на такъв.
За начало стига ли? Не съм пуснал темата, за да предлагам решения, а за да чуя мнението на всички ви. Дори на Ян, ако има нещо ново да каже.
Ways написа:Така като чета какво се пише от Хамелеона, излиза че видиш ли защо до сега не е станало това възраждане, в предвид че има план и е толкова лесно :)

Аз продължавам да си мисля, че няма смисъл да се обединяват КИ с РИ. Трябва да се мисли за съдбите им по отделно ;)
Всъщност Хам от началото на темата пише, че ще е трудно. А аз казвам, че лесно няма, но с добър план може и да стане ;).
КИ и РИ съществуват заедно, откакто са се появили. Не казвам, че пътят за РИ е през КИ, но няма смисъл и да се делят изкуствено.
xsmind написа:Не зная, какво конкретно искаш? Написал съм, че 1) съм говорил с издаващите тетрадки-игри да направим нещо комбинирано 2) Хамелеона е написал някакви теоретични срокове. Това има за момента, няма готов продукт за който да си дадеш парите, така е.
Ок, исках да знам има ли още нещо.
Сега-жанр??? И останалото, за което писах на ЧоЧан?
arabica написа:Доколкото разбирам, Хамелеона вижда нещата така:
- разработва се българска рпг-система, подготвена като книжно тяло
- пуска се предложение за сътрудничество в КИ и евентуално се стига до конкурс за написване на КИ по механиката на въпросната система
- в случай на достатъчно добри кандидатури, се печатат основните правила на системата + КИ-нещата, които да служат като готови приключения

Как стоят нещата с преводната система като време за превод и наличие на допълнителни материали?

П.С. Между другото, Хаме, ако имаш готова система, въобще не е нужно да чакаш някой да се ангажира с издаване - и сега можеш да предложиш на КИ да направят конкурс като ползват твоята механика
Преводна система можем да се ориентираме за срокове, когато изберем жанр.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от xsmind » пон дек 16, 2013 10:15 am

Вероятно най-много хора ще бъдат привлечени от зомбо-вампирска тематика, но май там пък става пренаселено напоследък. Така че бих заложил на Дарк фентъзито с повече елфкини*!

* така пише в субтитрите на Смоговия пущинак, кой съм аз да споря...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » пон дек 16, 2013 8:06 pm

Мисля, че имаш право за последните тенденции във фентъзи филмите, макар че не бих нарекъл вампирите отживели. Е, за дарк фентъзи поне е също толкова лесно да се намери система, колкото за вампири, тоест има избор.

Някой друг да има нещо да добави, или да иска да пледира за "меч и магия", киберпънк ор съм шит :mrgreen: ?
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
Gallean
Мнения: 1306
Регистриран: чет юни 09, 2005 9:05 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Gallean » пон дек 16, 2013 8:59 pm

За превод е добре да се ориентираме, разбира се, към нещо универсално. Ако не е универсално- "ърбан фентази".
Ако става дума за създаване на система- абсурд.

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » вт дек 17, 2013 8:54 am

Първо да уточня, че да, за преводна си говорим.

А иначе, зависи от системата, Галеане :mrgreen: . Доволно универсална система, която лесно може да се адаптира за всякакви дарк фентъзи сетинги, съм срещал в 3 страници, например тук. Колко време, според теб, ще ми отнеме да напиша нещо подобно?

А колко време ще ни трябва за написването на наш вариант на *World игрите, които вече имат 2 или 3 ърбан фентъзи варианта? Отговор, около една тема с брейнсторм на типичното за жанра поведение, плюс някой да седне и да обобщи сериозните предложения след това. Написах много съкратен и променен вариант на *World игра, докато отивах на един уан-шот, по който след това играхме цял следобед.

Но да, смятам, че е добре да ползваме преводна. На първо място, по-лесно е да се предвиди колко време ще отнеме един превод, на второ, по-добре да не си разпиляваме човешкия ресурс :twisted: !
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
icon
su -
Мнения: 2523
Регистриран: пон май 26, 2003 1:11 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от icon » вт дек 17, 2013 9:06 am

Един от вариантите, които съм обмислял да привлека мои приятели към ролевите игри е с бордови игри от рода на Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft и Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt. Нещо супер сдъвкано с готови герои, умения на картички и т.н. dumbed down изпълнение.
“А small man with a big shield will drive the archers mad.”

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » вт дек 17, 2013 8:43 pm

icon написа:Един от вариантите, които съм обмислял да привлека мои приятели към ролевите игри е с бордови игри от рода на Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft и Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt. Нещо супер сдъвкано с готови герои, умения на картички и т.н. dumbed down изпълнение.
Dumbed down означава класове и нива, нали :mrgreen: ? А ако не се гъбаркаме, не виждам никаква разлика между фийтове и магии на картички и фийтове и магии като списък в книга, освен че едното е по-лесно за справки.

И все пак, това не ми казва просто нищо за жанра, който би препоръчал ;).
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
icon
su -
Мнения: 2523
Регистриран: пон май 26, 2003 1:11 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от icon » вт дек 17, 2013 10:20 pm

Dumbed Down ще рече, че има няколко предварително направени персонажа, различни като клас и с никаква или в най-добрия случай нищожна възможност за къстъмизация.

Колкото до жанра - зависи. Зависи потенциалните играчи на каква възраст са, пола им, социалното им положение, компанията в която се движат, какво дават по телевизията, какво дават по кината и какво качват в Замунда.

- Фантастиката едва ли ще е подходяща тъй като не е популярна (макар да идат бая филми в жанра, които ще излизат тепърва).
- Вампирите и Върколаците им мина модата малко, в ролевите игри не са посипани с брокат и колкото човека биха играли защото има вампири и върколаци, толкова и не биха играли защото има вампири и върколаци.
- Фентъзито е безопасния избор, но би привлекло почитателите на жанра и почти никого друг
- Зомбитата са като че ли на мода, но имат колкото фенове сигурно два пъти повече хора, коио ги намират за най-скучното нещо на света
- Нещо съвременно, военно или криминални елементи, частни детективи, шпиони? Може би. Може би не.

Честно казано най-успешно сигурно би било Хари Потър сетинг. Жанра почти със сигурност би бил фейл независимо от избора.

Извинявам се ако на моменти звуча неясни и непоследователно, съчетанието от струпала се работа, излишъка от кофеин и безсънието не ми помагат да имам ясна мисъл.
“А small man with a big shield will drive the archers mad.”

Потребителски аватар
Night Wanderer
Миниън на Авис
Мнения: 3008
Регистриран: нед юни 27, 2004 10:15 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Night Wanderer » вт дек 17, 2013 10:39 pm

А вие мислите ли, че КИ имат достатъчно фенове в момента, сред които има хора, които не знаят какво са ролеви игри? Проверявали ли сте го, защото на мен това ми се вижда странно. Не съм чул някой познат дето не е играл в определен период от живота си РИ да ми говори за новите КИ. Не се заяждам, питам, щото не знам.
...ти си Индра И Брама си, и Шива,
и всичко, дето иде и дето си отива...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » ср дек 18, 2013 1:41 am

Иконе, знам какво имаше предвид с опростената система, майтапя те. На това с готовите персонажи му се вика "куикстарт" обаче ;).
Или, ако придиряш, може да му се вика "Фън Шуй", "Лейди Блекбърд" или "(Insert genre) World" игра.

Правата за Хари Потър не мисля, че може някоя компания да ги вземе в момента. Проблемът е, че ако искаме да се популяризира нещо, не ни трябват съдебни дела.
От друга страна, нещо подобно на ХП е напълно възможно. Е, това прави още един вот в посока този жанр. Което не е точно учудващо, но ме кара да се замисля какво ли ще иска Джон Уик за правата за Monster High... :mrgreen:
Night Wanderer написа:А вие мислите ли, че КИ имат достатъчно фенове в момента, сред които има хора, които не знаят какво са ролеви игри? Проверявали ли сте го, защото на мен това ми се вижда странно. Не съм чул някой познат дето не е играл в определен период от живота си РИ да ми говори за новите КИ. Не се заяждам, питам, щото не знам.
На Open RPG Day са идвали да играят хора, които си казаха, че са разбрали от КИ форума за нас, но не знаеха какво да очакват.
Ползата от КИ така или иначе не е точно в това, а да можем да посочим и да кажем "като тази книга, която можеш да изиграеш вкъщи, само че с приятели и повече свобода при изборите". А ако прочитането включва и прочитането на система, която после можем да използваме, или някой да може да използва, за да се организира сам? За мен това е допълнителен бонус.
Петте спънки пред превръщането на незапознат човек в нов играч и после в постоянен такъв по моите наблюдения обикновено са горе-долу следните.
-Да разбере концепцията за РИ (КИ помагат в обясняването, но всякакви игри помагат).
-Да се заинтригува конкретно от тази, която предлагате, достатъчно за да дойде (затова изборът на жанр е ключов).
-Да прочете системата достатъчно, че да си направи персонаж и да не е неадекватен на първа сесия (тази изчезва, ако в някоя КИ е имало същата система и човекът я е чел).
-Да му хареса играта (тук разчитаме на факта, че повечето не водите от вчера).
-Да се пребори с инерцията, за да си отдели част от свободното време всяка седмица за срещи с нас, дори и след като някой от близкото му обкръжение ни нахейти (практически неминуемо, но за това не виждам как можем ние да помогнем).

Ако беше само за каквито и да са продукти, по-логично щеше да е да се насочим към обикновени книги. На форума имаме и публикувани автори, така че нямаше да е проблем. Идеята обаче е да има синергия, доколкото изобщо е възможно. Филмите не си ги правим ние, така че се адаптираме по очакваното. Книгите също са по-сложни за издаване. КИ обаче има кой да направи, а и имат нещо като готов пазар, така че вероятно няма да излезем толкова навътре.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Отговори

Върни се в “Настолни Ролеви Игри”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта