Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

[D&D]Няколко начинаещи въпроса.

Какво са ролевите игри? Как се играе? Как се играе добре? Как се води добре? Защо се прави така, а не иначе? И какво мислите за... Ето само част от въпросите, които рано или късно сполетяват всеки ролеви фен. Тук е мястото за всякакви ролеви теми, били те обвързани с конкретна система или не.
Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

[D&D]Няколко начинаещи въпроса.

Мнение от CTAHuMuP » ср ное 20, 2002 1:25 pm

Здрасти.

Подновявам тази тема със следните 2 леймърски въпроса.

1. В книгата с чудовищата са описани атаките им, но въпросът ми е как да ги четем. Например за незнамкъвцвят мечка пише, цитирам по памет: "attacks: 2 claws +11, bite +6". Това сега какво означава? Че мечката прави две атаки, всяка с бонус +11, и после още една с бонус +6, т.е. общо 3 атаки на рунд? Или удрянето с ноктите, нищо, че са две лапи, се брои за една атака? Обсъждал съм въпроса с AngerNogar, той е на мнение, че става дума за 3 атаки, и съм склонен да се съглася с него, но все пак не съм 100% убеден, затова искам да чуя и други.

2. Относно престижните класове - играчът продължава ли да си получава фийтове (на всеки 3 нива общо) и точки, които да добавя към основните способности (на всеки 4 нива общо), докато качва нива в престижен клас? Питам, щото днес гледах някакъв престижен клас, май Forsaker се казваше, който получва по една бонус точка към избрана основна способност на всяко ниво. Демек, като стана Варварин11/Форсейкър5 (общо 16), 2 бонус точки ли взимам, или едничка? И един друг престижен клас ми се наби в очи, Темпест мисля, че се казва. Питам за него, защото, честно казано, не видях да има каквито и да било наказания, а само бонуси. Форсейкъра, да кажем, не може да използва магически предмети и някои от уменията му действат само при специални условия, докато Темпеста, обаче, си получава специалните способности, някои от които са доста силни, без никакви условности.. Ако към тези му способности отделно си получава и фийтовете, и точките, става доста силен персонаж.

Благодаря на всеки, който ми отговори. Доскоро.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » ср ное 20, 2002 10:12 pm

Отоговри, като не са особено подробни, но то и няма нужда.

1. Става въпрос за три атаки, като в конкретно приложеният пример не е задължително мечката да използва и трите, бидейки по природа не особено интелигентно и пъргаво животно.

2. Както е посочено на няколко места в книгата, вдигането на героични способности(feats) и на статистики става съответно на всеки 3 и всеки 4 нива, независимо от клас и раса. Отделно, някои класове и раси предлагат допълнителни героични способности и точки за качване на статистиките. Допълнителните неща са именно такива - допълнителни, в добавка към базовите.
ум колкото на замажан синигер

Soulthief
Мнения: 11
Регистриран: вт ное 19, 2002 12:29 pm
Местоположение: Jambol

Мнение от Soulthief » ср ное 20, 2002 11:13 pm

Abe ako pitate mene Second Edition Rulzz ne 4e third sucks
ama kato4eli e mnoo uprosteno.
I love AD&D second Edition most.

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » чет ное 21, 2002 11:18 pm

Всички знаем, че пробождащите и сечащи оръжия нанасят половината си поражение върху скелети. Въпросът ми е само щетата на оръжието ли се намаля на половина или и всички бонуси, които се добавят по принцип?

Пример: 4то ниво Боец с дълъг меч, специализиран в бой с това оръжие. Има сила 16. По принцип, без никакви заклинания и с обикновен дълъг меч, щетите които нанася са 1d8+5. Когато се бие срещу скелети (1d8+5)/2 или (1d8)/2+5 щети им нанася?
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Soulthief
Мнения: 11
Регистриран: вт ное 19, 2002 12:29 pm
Местоположение: Jambol

Мнение от Soulthief » пет ное 22, 2002 12:01 am

Ami interesten vupros naistina no az mislia 4e
ob6tiq ti damage se razdelia na 2 zaedno sus bousite
za6toto na skeletite im e dadeno kato special 4e
absorbirat polovinata ot napravenia im damage.
Taka 4e sum po4ti siguren 4e ob6tiq damage go
razdelia6.
I love AD&D second Edition most.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пет ное 22, 2002 12:39 pm

Макар да има логика и в двете възможности, скелетите наистина поемат половината от общата нанесена им щета, т.е. в случая с война с дългия меч - (1d8+X)/2 където Х е числото на разнообразните бонуси.
Пост скриптум - съществува опционалното правило прободните отръжия да нанасят 1/4 щети на скелетите. Мисля че причините за и против това правило са достатъчно ясни - от едната страна логика, от другата - игрови баланс, две неща които често си противоречат в D&D. Но това е тема на отделна дискусия.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » ср ное 27, 2002 3:49 pm

Днес - въпроси относно маговете. В секцията с правила, озаглавена "Writing a New Spell into a Spellbook" (някъде около 155-156 страница) са обявени следните факти:
PHB написа:Time: The process requires 1 day plus 1 additional day per spell level. Zero-level spells require 1 day.
Въпросът: Това значи ли, че когато групата намери заклинанието Fireball, което е трето ниво, ще трябва да си направят бивак и да чакат 4 дни докато мага си го записва, щото той не може да се бие/ходи/сере докато изучава заклинанието?
PHB написа:Space in the Spellbook: A spell takes up 2 pages of the spellbook per spell level (so a 2nd-level spell takes 4 pages, a 5th-level spell takes 10 pages, and so forth). A 0-level spell (cantrip) takes but a single page. A spellbook has 100 pages.
Да вземем да направим една сметчица.. 18то ниво маг, има записани едно заклинание от 9то ниво(18 странички), две заклинанийца от 8мо ниво(32 странички), 2 от 7мо ниво(28 странички), две от 6то ниво(24 страници).. Опа, те станаха повече от 100, значи само една от 6то(12 страници) и една от пето ниво(10 страници). Я да видим да няма грешка - 18+32+28+12+10=100. Мда, и кво излиза - в книгата има записани всичко на всичко 7 заклинания! Другите не улянат! Ибаа маа му, сине! Това как да го разбирам? Единственото възможно обяснение е, че магът се движи с няколко книги за заклинания. Типчето от нашия пример, само на 18то ниво горкото, сигурно е ходеща библиотека - нарамило двайсетина книжки в раничката. И после що не носят брони - ми и ти да носиш 50 кила книги, и на теб няма да ти останат сили за броня. Както и да е, искам да питам наистина ли магът може да ползва повече от една книга? Ако не - как се очаква, че трябва да се вмести на 100 страници?
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

FireDeath
Мнения: 975
Регистриран: вт дек 25, 2001 10:41 pm
Контакти:

Мнение от FireDeath » чет ное 28, 2002 3:33 pm

Знaчи зa мечкaтa!

Aз мислиa 4е стaвa вупрос зa 2 aтaки.
1 aтaкa:
С двете лaпи ( общо с +11 ) (кaто извaждaш си4ки минусификaции зa зиползвaне нa 2 хaндед МAЙ )
2 aтaкa:
Бите +6 aтaкa

Относно Мaговете aз го приех тaкa:
Aко знaе мaгиятa схте му тряaт х8 4aсa нa ден aко през товa време си държи мaгиятa зaпaметтенa, понеже не му е нужно дa изу4aвa и преписвa всеки един от символите поотделно.

Потребителски аватар
Earl
Мнения: 7
Регистриран: ср окт 16, 2002 8:37 am
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от Earl » пет дек 20, 2002 8:54 am

ave FireDeath mnoo si zle!
za me4kata-> I-va ataka cwals +11
II-ra ataka cwals+11
III-ta ataka bite +6
> ako e murdala polovinata si xod ne moje da pravi pove4e ot edna ataka.
:twisted: t`va za magovete: knigata mu e 100 stranici > za da napi6e ne6to na edna straica mu struva 100gp i edin den rabota. zna4i xodi s po 50 knigi v djoba i xar4i pove4e ot cqloto parti!!!
catch my dwarven hammer, eat my dwarven dick i - Avatar-na 6 level

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » пет дек 20, 2002 9:27 am

Хм.. По въпроса за магийте...Цтан значи когато мага си запише ново заклинание според мен това време което е дадено не значи че трябва да седи и само да се пули в руние или да си го записва в продължение на няколко дена .По мое лично мнение МПВ (Магът Под Въпрос) си записва веднага заклинанието а през тези дни докато си върши другата работа ( да подпалва врагове и изнасилва къщите им) трябва да отделя време специално да разучава ВЗ ( въпросното Заклинание) докато не го научи найзуст ..Т>Е> да усъвуршенства подходящата интонация на произнасяне точните движения ..момента на използване на маериалните компоненти или фокус.Аз съм склонен да приема че докато изтече това време той знае на теория как се прави магията но не я е ошлайфал на практика и поради тази причина все още не може да я направи ако му се наложи.Примерно аз на теория знам как се прави задно салто но тъй като не съм си отделял време да го упражнявам ако се опитам да го направя ....много е вероятно опита ми да завърши в ортопедията ..:)
( ухх хич не мога да обяснявам какво мисля )
П.С. ( ако изобщо мисля)
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » съб дек 21, 2002 9:25 pm

Относно скелетите и щетата върху тях.

Никакви излишни сметки. Зарът на оръжието, плюс модификаторите (сила, магически оръжие) се делят на две. Т.е., longsword +1 въртян от Ар'уолд с 18 сила прави 1d8+5. Ако хвърля 6, се получавя 11. Скелетите ядат 5 щета (11/2, закръглено надолу). Ако обаче мечът е и flaming, ще изядат още един шестстенен зар огън, който не се дели.

За магическите книги:
Магът може да има колкото си иска книги, и определено трябва да носи всички, стига да иска да помни (моят маг има 5 сила, и си носи книгата като чанта защото му тежи. Като и напълни 100те страници, ще си купи товарен кон ;) ). Това че трябва да е ходеща библиотека е напълно вярно - все пак, маг който може да хвърля магии девето ниво, определено е прекарал БАЯ време в книжки, и то такива които не са фентъзи :) Но все пак, склонен съм да вярвам че това правило е просто подправка към играта, и може да се пропусне.

За записването в същите тези книги:
Като концепция, магът получава по две магии на ниво. Тези магии се приема че си ги е развивал в продължение на цялото приключение, и е обяснено че му трябва един ден за да си ги запише. Освен тях, той има право да си записва и други. Тези магии отнемат време. DnD3 концепцията за игра са редуващи се, рядко свързани приключения, между които има паузи. Сега, едва ли много хора играят така, затова решението е следното: Ако кампанията е динамична, заобикаляте това правило, но все пак магът си купува мастилата. Ако пък не - просто говориш с водещия да отпусне време за записи между сесията. Simple as that :)

Ам, да. Мисля че е пояснено. По време на това записване, магът не може да прави нищо друго, освен ходене до кенефа, и кратки почивки за храна. Но както казах, ако това правило ви пречи, можете да поговорите с DMa си.

:spam:
P.S.: Абе Стан, всички твой теми ли са кръстени "Няколко начинаещи въпроса"? Лоша работа... :evil:

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » нед дек 22, 2002 4:11 am

Aquarius написа:Абе Стан, всички твой теми ли са кръстени "Няколко начинаещи въпроса"? Лоша работа...
Щефи, какво искаш да кажеш? :oops:

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пет дек 27, 2002 1:23 pm

Днес - въпрос с повишена трудност.

Нека разгледаме следния пример: Персонаж 4-то ниво Fighter решава да продължи играта като Монах. Сменя си класа на Monk, сваля си културно броничката, щитчето и оръжийцата, но каквото и да го правим пак си остава с Base Attack Bonus=+4. Ако сега се опулим добре в табличката на Монаха, там ще забележим, че при основен бонус към атаката равен на +4, Монахът има 2 атаки, ако се бие с голи ръце. Да разбирам ли, че персонажът от моя пример - Fighter_4/Monk_1 - следва да има 2 атаки на рунд с голи ръце?

Но това не е всичко, има и бонус въпрос. Нека предположим, че въпросният персонаж успее да достигне до 20то ниво, т.е. 4 нива Боец и 16 нива Монах. Общо този персонаж ще има основен бонус към атаката равен на +16(4 от Боеца и 12 от Монаха). Айде сега пак да се оцъклим на монашеската табличка и какво, мислите, виждаме там? Следната закономерност - Монахът получава втора атака на бонус към атаката равен на +4, трета атака при +7, четвърта атака при +10 и пета атака при +13. Въпросът е - получава ли шеста атака при +16(на 20то ниво, демек) или това вече е прекалено нагло?

Айде, стига ви толкоз, после пак. И не очаквайте черпня ако отговорите, най-много по едно "Благодаря!". Доскоро.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » пет дек 27, 2002 9:41 pm

Based unarmed strike bonus-ът е различен от Base attack bonus[/b]-ът. В твоя случай, героят Ftr4/Mnk1 има +4 Base attack и +0 Base unarmed strike. Понеже двата вида атаки не са комулативни, на рунд ще удряш само по веднъж. Не съм сигурен дали атаката ти ще е +4 или +0 но тази вечер ще проверя и утре ще ти кажа. Все пак, предполагам че ще имаш една атака на +4.

Във втория случай, Ftr4/Mnk16, получаваш четири атаки с голи ръце (+12/+9/+6/+3), независимо че имаш бонус от Fighter-а. Причината е същата като по-горната - unarmed strike-а не е комулативен с base attack-а. Пак казвам, не съм сигурен дали ще получиш +4 за бой с голи ръце, но предполагам че да.

И няколко думи за атаките. По начало, допълнителните атаки се получават на -5 от Base Attack Bonus-а ти, стига резултатът да е по-голям от нула. Т.е. Ако си Figter3/Ranger3, с BAB +6 ще имаш атаки +6/+1. Ако беше с едно ниво по-назад, атаките ти щяха да бъдат само +5 (но не +5/+0). Искам да подчертая че това важи само за Base Attack Bonus-а - всякакви други модификатори не променят броят на атаките. Ако имаш Ranger5/Barbarian3 (BAB +8, атаки +8/+3) със 18 сила, то атаките му са +12/+7, а не +12/+7/+3. Максималният брой на тези атаки е 4. Т.е., дори и Base Attack Bonus-ът ти да е повече от +21, атаките ти няма да станат повече от четири.
Има едно изключение - монасите. Тяхните атаки са на -3 от предишната, и максималният брой е пет. Но това е само с голи ръце, и към него не се добавя бонуса от други класове, когато се смята броят на атаките. Надявам се го казах достатъчно ясно :)

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » съб дек 28, 2002 11:33 am

Така, проверих го.

Значи, ако имаш герой Ftr4/Mnk10, получаваш бонуси +4 от първия, и +7 от втория. Base Attack Bonus-а ти е +11. Съответно, можеш да си избираш атаки между Base Attack и Base Unarmed, респективно +11/+6/+1 или +7/+4/+1, което от двете ти се струва по-удобно. Имаш право да ползваш всичко - Unarmed Damage, Flurry of Blows, т.н.
:)

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » съб дек 28, 2002 3:01 pm

Е, то много сакато така :(. Значи за бой с голи ръце, и за броя атаки, и за самия бонус към атаката, се гледа само бонуса от монашеския клас.. Много несправедливо, донт ю тинк?

П.П. Честито ти модераторско място тъдява.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » съб дек 28, 2002 8:24 pm

Има и опция, ако това ви се струва неподходящо. В Oriental Adventures, графа Prestige Classes, ще намерите таблица която цели да ви помогне в изчисляването на монашеските невъоръжени атаки. Ако водещият разреши, и само ако Водещият разреши, можете да ползвате въпросният базов бонус по следния начин - добавяте половината от него към базовият невъоръжен, пресмятате. Това опционално правило, макар и посочено в книгите(не, не помня къде) е изрично посочено като внасящо малка доза дисбаланс и следва да се ползва само с разрешението на Водещият.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
DeepBlue
Grandinquisitor
Мнения: 1527
Регистриран: вт юни 18, 2002 7:42 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от DeepBlue » нед яну 05, 2003 11:11 am

Да се просъединя и аз към въпросите:
Може ли монах да се възползва от фийта Weapon Finesse?

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Мнение от xsmind » нед яну 05, 2003 11:19 am

Ще допълня въпроса на Дийп, той и без това тръгна от мен. В книгата Sword and Fist пише за Natural Wepons ( 62 стр. май беше ) и е обяснено че някои фийтове, които искат оръжие, могат да се ползват с естествените оръжия.
И така ако монаха има Weapon Finesse ще получи ли бонус от Dexterity към атаката си с юмруци?

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » нед яну 05, 2003 2:39 pm

Кратко и ясно : Да
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » нед яну 05, 2003 11:23 pm

Изискванията за да се вземе Weapon Finesse с дадено оръжие е то да е леко(с размер една или повече категории по-малък от размера на използващия го), а някъде в книгите пише, че юмрукът се счита винаги за леко оръжие, т.е. нищо не пречи да вземете този фийт за юмрук дори героят ви да не е Монах. Можете да вземете също и Weapon focus, Weapon Specialization, Improved Critical и прочие фийтове, които се избират за оръжия.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Мнение от xsmind » пон яну 06, 2003 12:15 am

Благодаря на всички, които се отзоваха. Темата бе дискутирана и на ролевата среща. Да не кажете после, че на ролевите срещи само меджик се играе :)

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пон яну 06, 2003 12:43 am

Пак се връщам към Монаха и атаките му. Току-що си свалих генератора за неигрови, предложен от сладкия ни модератор г-н Кънев, и не знам как ми хрумна да си направя един персонаж с 4 нива Боец и 16 нива Монах. Вижте какво пише:
Генераторът за NPC написа:Attack +18/+13/+8/+3 melee, or +18/+15/+12/+9 monk, or +18/+13/+8/+3 ranged;
Както се досещате желая да запитам защо тук Монахът има толкова приятна невъоръжена атака, докато според г-н Кънев тя трябва да е доооста по-слаба? Мда, въпросът е главно към г-н Кънев, разбира се.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
TaBuPeH
Мнения: 77
Регистриран: вт сеп 03, 2002 9:14 pm
Местоположение: Sofia
Контакти:

Хе Хе

Мнение от TaBuPeH » пон яну 06, 2003 9:28 am

Стан, и аз си свалих тва НПЦ генераторче и го разгледах малко, начи като човек имащ известен опит в писането на програми ти казвам че най-вероятно ако правилото за изчисляване на БАБ важи в 99% от случаите (във всички комбинации в които не е включен монка) то най-вероятно просто не е отчетен случая който се обсъжда с Unarmed Attacks, а също така е вариант просто програмата да е правена от някой, чиито ДМ не се е съобразявал с(или не е знаел за) това правило и съответно програмиста го прави така както го знае. И въпреки това нека ти пусна какво ми показа на мен като генерирах левел 4 монк, левел 16 фигхтер :D

Angirak, male goblin Mnk4/Ftr16: CR 20; Size S (3 ft., 6 in. tall); HD 4d8+8 + 16d10+32; hp 132; Init +3 (+3 Dex); Spd 40 ft.; AC 16 (+3 Dex, +2 Wis, +1 Size);

Attack +24/+19/+14/+9 melee, or +24 monk, or +23/+18/+13/+8 ranged;

Ето още един произволен :

Gladiola, female halfling (lightfoot) Mnk4/Ftr16: CR 20; Size S (3 ft., 1 in. tall); HD 4d8+4 + 16d10+16; hp 135; Init +7 (+3 Dex, +4 Improved initiative); Spd 25 ft.; AC 17 (+3 Dex, +3 Wis, +1 Size);

Attack +22/+17/+12/+7 melee, or +22 monk, or +23/+18/+13/+8 ranged;


Незнайно защо е дадена само 1 монк атака ??? някой да има идея за това ???


Въпреки това случайно ми се генерира един Файър Джайънт който също беше с интересни атаки :

Banwar, male giant, fire Mnk4/Ftr16: CR 30; Size L (12 ft., 4 in. tall); HD 15d8+105 + 4d8+28 + 16d10+112; hp 416; Init +0; Spd 55 ft.; AC 21 (+4 Wis, -1 Size, +8 Natural);

Attack +41/+36/+31/+26/+21/+16 melee, or +41/+38/+35/+32/+29 monk, or +28/+23/+18/+13/+8/+3 ranged;

След като мисля по-горе беше писано че не можеш да имаш повече от 4 атаки освен монка с 5 (и боговете от Dieties and Demilogs) защо тва Джайънтче има 6/5/6 атаки ???
Searching for RPG ...
Search failed

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » пон яну 06, 2003 9:47 am

Хм абе не сте ли обърнали внимание че тези атаки важат само за нивата на монаха ???? Тоест не се прибавят към другите бонуси .И тук възниква интересен въпрос ...ако е монах войн при weapon spez. дали ще важи бонуса ???
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пон яну 06, 2003 11:16 am

Да бе, за броя на атаките с голи ръце се съгласих отдавна, че се определя само от нивата на Монаха, но за самата стойност на бонуса към атаките не съм съгласен. Мисля, че трябва да се добавя бонусът и от другия клас. Все пак не може да си тренирал 2 години за войник(Боец) и после, като скочиш до близкия манастир да станеш Монах изведнъж да се окаже, че си адски некадърен в боя с голи ръце. Малко атаки - добре, ама поне да са точни!

П.П. Ще помоля Аквинцето да отдели мненията за Монаха в нова тема, че тука стана майкатасийбало.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

AngerNogar
Мнения: 1914
Регистриран: пон яну 14, 2002 12:51 am
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от AngerNogar » пон яну 06, 2003 4:31 pm

Монахът има Base Unarmed Attack Bonus (BUAB) и Base Attack Bonus (BAB). При изчисляването на BAB-a* си multiclass-натият монах събира BAB-a не всичките си класове; а при изчисляването на BUAB-a си събира BUAB-a на всичките си класове КОИТО ИМАТ ТАКЪВ (Monk, Drunken master от Sword and Fist и още някои престижни и non-core класове). С други думи Fighter 3 / Monk 10 ще има BAB +10/+5 и BUAB +7/+4/+1 като може да си избере кой от двата бонуса да използва във всeки един рунд (в зависимост от предполагаемия AC на противника най-вероятно). Мислете за това като за общи познания по невъоръжен бой и Джуджицу** например - това, че имаш някакви познания по бокс няма да те направи по-добър майстор на Джуджицу, а само ще ти даде по-широк избор по време на схватка. Това правило може да не е нито най-реалистичното (реализъм...ДнД...реализъм...ДнД...не виждам връзката), нито най-балансираното, нито най-доброто, но ТОВА е правилото дадето в PHB и всичко останало е HOUSE и OPTIONAL rulls.
—————
*Не, не става дума за нечия БАБА, а за съкращение на Base Attack Bonus.
**Джуджицуто е древно (и дребно) джуджешко бойно изкуство демонстрирано в The Matrix.
"Fair? At what point in our negotiations did you convince yourself my goal was to be fair?"
- Vedalken Plotter

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пон яну 06, 2003 4:38 pm

И къде в PHB е дадено бе, братче?
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

AngerNogar
Мнения: 1914
Регистриран: пон яну 14, 2002 12:51 am
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от AngerNogar » пон яну 06, 2003 6:13 pm

Ето, братче :wink:
PHB:\Chapter 3: The Classes\Multiclass charcters\Class and level features написа:The monk is a special case because her additional unarmed attacks are better than her base attack bonus would suggest. For a multiclass monk fighting unarmed, the character must either use the additional attacks given for her monk levels (only) or the additional attacks that are standard for her combined base attack bonus, but not both. For instance, a 10th-level monk/7th-level wizard has a combined attack bonus of +10 (+7 for the monk class, +3 for the wizard class). Normally, this would give her an additional attack at +5 (+10/+5 on Table 3–1: Base Save and Base Attack Bonuses), but she can instead take the two additional unarmed attacks listed for a 10th-level monk, +4 and +1 (+7/+4/+1 on Table 3–10: The Monk).
"Fair? At what point in our negotiations did you convince yourself my goal was to be fair?"
- Vedalken Plotter

AngerNogar
Мнения: 1914
Регистриран: пон яну 14, 2002 12:51 am
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от AngerNogar » вт яну 07, 2003 12:45 pm

OK, сега ако сме решили монашеските проблеми, малко въпроси за Expertise:

Първо дали feat-a дава бонус само срещу melee или и срещу ranged атаки? Винаги съм си представял употребата на този feat-като отбиване, париране и т.н., а не избягване на атаки. [Edit: Явно срещо всички атаки, или поне такова е общоприетото мнение, макар, че логиката тука нещо ми се губи.]

Второ, може ли да се използва заедно с Charge [Edit: OK, и на това сам си отговорих - Technically, no, because a charge is not "the attack action", which is required when using Expertise.]?

Ако някой използва feat-a заедно с attack action, a не с full-attack action, бонуса от кога важи - само по време на атаката или през целия рунд? Имам предвид:
Пример 1: Human Fighter се изправя срещу два гоблина - Warrior и Sorcerer и решава, че по непосредствената заплаха е Чародея. Обаче за да стигне до него трябва да мине покрай Война (предизвиквайки AoO). Fightera минава на Expertise и атакува Чародея...ще си получи ли бониуса от Expertise-a срещу AoO от страна на гоблинския войн?[Edit: 10x for the quick replly, CTAH...not that I was in a hurry or something:P]
Пример 2: Същият Fighter (или друг в случай, че предишния си го е отнесъл в предишния пример) има върху себе си haste, който му дава extra partial action. Може ли нашия човек да си направи Full-round attack при нормален attack bonus, а после още една атака през extra partial action-a с Expertise и да се наслаждава на AC bonus-a от Expertise-a?
Последна промяна от AngerNogar на вт яну 07, 2003 3:46 pm, променено общо 1 път.
"Fair? At what point in our negotiations did you convince yourself my goal was to be fair?"
- Vedalken Plotter

Отговори

Върни се в “Настолни Ролеви Игри”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта