Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

[DnD] Метрична конверсия за разстоянията в ДнД

Какво са ролевите игри? Как се играе? Как се играе добре? Как се води добре? Защо се прави така, а не иначе? И какво мислите за... Ето само част от въпросите, които рано или късно сполетяват всеки ролеви фен. Тук е мястото за всякакви ролеви теми, били те обвързани с конкретна система или не.
Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

[DnD] Метрична конверсия за разстоянията в ДнД

Мнение от Blizzard » ср мар 26, 2003 10:18 pm

Напоследък съм се заиграл по системата Star Wars D20, в която, за разлика от ДнД-то няма такива извращения като футове, либри, мили и т.н. - всичко е в метри, километри и килограми, както си му е редът или поне както сме свикнали в България. Много хора смятат, че именно нестандартните за нас мерни единици в ДнД придават някакъв особен фентъзи чар, но поне аз категорично предпочитам добрите стари метри и килограми, най-малкото, защото не трябва да преизчислявам наум всичко. И докато с либрите нещата се решават приблизително акуратно с едно просто деление на две, с разстоянията проблемът е доста по-неприятен. Ако сте се опитали да преобразувате буквално, сигурно сте установили, че минимална мерна единица квадрадче от около метър и половина (5 фута) е доста неудобно нещо в игра. Ето защо тук ви предлагам за дискусия механиката на SW системата:

1 квадратче става 2 м. Вече говорим за 2-метрова стъпка, вместо за 5-футова. Очевидно, това е малко повече, отколкото 5 фута, което се компенсира с намалените (като брой квадрадчета) базови скорости.

Базовата скорост на среден персонаж става 10м. или 5 квадрадчета, при претоварване или тежка броня се намалява до 6м., тоест 3 квадратчета. За сравнение, по стандартните правила базата е 30 фута, тоест 6 квадрадчета.


Базовата скорост на малък персонаж става 6м. или 3 квадрадчета. При претоварване или тежка броня се намалява до 4м., тоест 2 квадрадчета. За сравнение, по стандартните правила базата е 20 фута, тоест 4 квадрадчета.

Знам, че остават немалко изчисления, като например обсегът на магиите, скоростите на монаха и варварина, обсегът на оръжията и т.н., но съм уверен, че и това, което съм дал е достатъчно, ако искате да конвертирате ДнД до метрична система за разстоянията - сметките по-нататък са тривиални, ако някой ги извърши, моля да ги постне тук.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Отговори

Върни се в “Настолни Ролеви Игри”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта