Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

[D&D]Бардовете

Какво са ролевите игри? Как се играе? Как се играе добре? Как се води добре? Защо се прави така, а не иначе? И какво мислите за... Ето само част от въпросите, които рано или късно сполетяват всеки ролеви фен. Тук е мястото за всякакви ролеви теми, били те обвързани с конкретна система или не.
Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

[D&D]Бардовете

Мнение от Аквариус » съб яну 11, 2003 10:17 pm

От скромния си опит в тази система, съм стигнал до извода че най-малко играния от всички класове е бардът. Досега само веднъж съм играл бард, и ми стана ясно защо е така. И така, колко от вас са играли бардове? Смятате ли че бардът е леко дисбалансиран спрямо другите класове? Как може да се иргае ефективен бард? Очаквам отговорите и размишленията ви :mrgreen:

Потребителски аватар
Grunt
Мнения: 94
Регистриран: ср фев 13, 2002 12:23 pm
Местоположение: Celestial City

Мнение от Grunt » нед яну 12, 2003 1:46 pm

Blah, blah, blah.
Барда си е супер карактер. Просто с него се играе трудно и малко хора се престрашават. Струва им се, че е някакъв пеещ лигльо който всички бият. Едно ще кажа- грешат. Барда е чудесен персонаж и с него играта е изключително забавна. За едно парти е полезен точно толкова колкото и маг, ако не и повече. С чар и песни може да ги извади и от най-заплетеното положение. Да не говорим за китовете, които вече наистина са брутални.
Един от групата ми играе с Скалд ( военен бард) който едва ли не действа като Варварин от диабло. Пее за вдигане на НР, за подобряване на АС, ТНас0 и dEMAGE и е чудесен войн. Сладкодумието му не веднъж ги е спасявало от сигурна смърт.
В крайна сметка ще кажа - Хора, престрашете се и го пробвайте - няма да съжалявате!
Брадвата
се впи в дървото,
но охлювът беше спокоен.


Хокуши.

AngerNogar
Мнения: 1914
Регистриран: пон яну 14, 2002 12:51 am
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от AngerNogar » нед яну 12, 2003 8:08 pm

Aqua, Grunt защо ли ми се струва, че говорите за различни edition-и? Ама както и да е...та значи за барда:
някакъв пеещ лигльо...
От моя още по-скромен опит съм стигнал до извода, че освен споменатия дисбаланс има и още една причина. Някакси, за да играеш Бард, трябва да си...бард...и то не само по душа. Не знам дали проблемът е в мен или в системата, но умението, което до някъде би трябва да характеризира барда - Bardic Music-a никога не е било нещо повече от "+няколко към нещо си". Казват че музиката е магия, ама май не е съвсем така. Мисля, че ако имам достатъчно въобръжение и поне не-отчайващо-лоши литературни умения, за да опиша някоя магия така, че както аз, така и останалите играчи да се вживеят малко по-пълно в играта...обаче с песните на барда това не става (или поне нито аз мога, нито съм виждал някой да го прави). Не знам защо (всъщност знам - защото имам извратено въображение :twisted: ), но всеки път, когато си помисля за DnD-3ed-барда и в ума ми изниква следната картинка:
Играч 1(Бард): Започвам да свиря и да пея и вие чувствате как ви вдъхвам увереност и вдигам куража ви...*Прави справка с PHB*...*прочиства си гърлото*...ФА-ЛА-ЛА-А-А-а-а!
Играч 2: *Blinks* Какво?!
Играч 3: Какво свирене бе? Ония тримата дето се приближават с по един Greatsword във ВСЯКА ръка да ти приличат на банда меломани?
Играч 1(Бард): И получавате по едно +1 към атака и щети бе, тикви такива. Освен това според правилата мога да пея, да свиря и да се бия едновременно.
Играч 2: Абе, я ми обясни как точно това...*прочиства си гърлото*..."ФА-ЛА-ЛА-А-А-а-а!" ми вдига куража?
Играч 1(Бард): *Размахва PHB пред носа на Играч 2* Щом тука пише, че ти го вдига, значи го вдига и точка. Аз питам ли те твоят Fireball как обгаря вразите, а?
Играч 3: Абе, да ти кажа на мен на Боби аватара много повече ми го вдига, отколкото твойто...*прочиства си гърлото*...ФА-ЛА-ЛА-А-А-а-а!

...който всички бият.
Ми просто не струва. За да направете ефектен бард, не само че няма смисъл, но и не трябва да взимате повече от 4 новa в класа - получавате почти пълен BAB, exotic weapon proficiency (Whip), супер сейвове, един тон class скилове, прилична обща култура, всичките песни на Барда (ако продължие да качвате perform-a) по 4 пъти на ден и магии от второ ниво.
Иначе чистия бард просто за нищо не става...или ако трябва да съм по точен за всичко не става. Jack of all trade, master of none...ама другия път. При либералната система за мултиклас в третото издание, силата на естествени мултикласове на барда се губи...или накратко:
1)Healing spells - ми хубаво, че ги има, ама голяма полза от тях няма - дори и да отдели някой от скъпоценните си слотове за научаване на лечебни заклинания партито пак няма да мине без клерик пък ако ще и три барда да има. Да не говорим, че с течение на нивата лечебните заклинания на барда стават излишни (Да излекуваш прилично намлатен варварин 10 ниво с 1д8+5 си е достойно за нобелова награда по медицина), а барда не може да ги замени с други магии.
2)Други spells - тък на пръв поглед нещата не стоят толкова зле - разнообразен spell list, хваща някои магии по-рано от другите класове...ама на втори поглед не е съвсем тъй - има arcane spell failure и всъщност не ги хваща по рано - може магиите да са от по-ниско ниво в spell list-a му, ама барда стига до това ниво по-късно от Wizard-a например. Освен това факта, че са от по-ниско ниво има скапва DC...знам, че Heighten spell feat-a оправя този проблем, aма за разлика от Wizard-a, за бард-а не си отглежда Metamagic feat-овете в саксийки на балкончето точно между мариху...хмм, пушилиста и мандрагората.
3)Skills - много и все хубави class skills, но напълно недостатъчни class skills per level за да намаже от тая работа. Уж барда трябва да е силен социален персонаж, ама ако искате социален персонаж карайте с Rogue.
4)Fighting skills - ми няма какво да се лъжем - с леката си броня, ниска сила, средновисока атака, малък hit die, във въоръжения бой бардът може да се съревновава само с wizard-a, sorcer-a и някой друг по-пасифистично настроен друид. Ако първо си наблъска няколко анаболни магии (keen edge, cat's grace, haste) положението малко се променя, ама при колко от битките имате 5-6 рунда да се приготвите?

Ми това е - ако някой има идея къде точно блести барда да каже, щото май на мен нещо ми се губи.
"Fair? At what point in our negotiations did you convince yourself my goal was to be fair?"
- Vedalken Plotter

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » нед яну 12, 2003 11:03 pm

Grunt, говорих за 3rd Edition, ама ти не си бил много умел в досещането :)

Значи, Ангере, след известно дирене из сайта на Wizards, си стигнах до няколко извода за барда. Първо, бардът е основно социален клас. Неговата сила не е толкова в битките, колкото в социалните ситуации. Може да се каже че е толкова силен в тази област, колкото и rogue-а. От друга страна, се ми се чини че от барда ще стане добър стрелец. Hit Die-а му е малък за да седи на предната линия, но има магии (Cat's Grace) които доста биха му помогнали да се цели точни или такива (True Strike) които биха му дали голям шанс да уцелва с неща като Arrows of Slaying. В общи линии, по този начин би могъл да се впише като социален персонаж който има добри показатели на бойното поле.

А да, още нещо. Песните му са тъпички. Ако някой иска да прави бард с яки песни, трябва му престижния клас Virtuoso :)

Потребителски аватар
DeepBlue
Grandinquisitor
Мнения: 1527
Регистриран: вт юни 18, 2002 7:42 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от DeepBlue » пон яну 13, 2003 12:42 am

Да се присъедния към игралите бардове. Силата на барда не е тои да замести даден клас, да го допълни! Барда не може да бъде заместител на клерика или друида, но спокойно може да го допълва. Осовен това магиите му за лекуване далеч не се ограничават до Cure Minor Wounds, a достига до Cure Critical Wounds Cures 4d8 +1/level damage (max +20). Което не е малко(получава я на 10-то ниво т.е. започва с 14-42 живот излекуван)! Бардът в никакъв случай не може да замести истински магиосник в групата. Простата причина за това е, че има остра липса на поразяващи магии. Но пък има две преимущества. Първото е, че каства магиите като сорсърър, разбираи не енужно да ги подготвя предварително, т.е няма да избира кои да помни а може да ползва всяка която знае по всяко време стига да има совбоден слот от съответнот ниво за да използва. Е за сметка на това пък знае доста по малко магии. Друго преимущество е че има доста по добри бойни качества от магьосниците. Стигнахме и до бойните качества. Един бард с високо дикстерити и Уипън Финес фийт и леко оръжие би могъл да бъде приличен боец. Факта, че няма да ползва тежки брони се компенсира донякъде от високата ловкост, а също и получава бонус от уипън финеса в атаката, ако няма голяма сила. И в краен случаи винаги може да стане и стрелец. Недостатъка с малкото живот обаче остава. Барда не може да замени крадеца също.Макар че някои от класовите умения на крадеца са класови и за барда, тои не може да позлва пълния набор. Но пък е много силен в социалните умения, а това често може да е от ползва в ситуации които не е задължително да е решават с бой. За социални приключения и в градска обстановка бардът може да бъде безценен за групата си.
А за бардовските песни може да се каже, че не е задължително да ги използваш. Така ще се лишиш от част от предимствата на героя си, но пък може да стане по-пълнокръвен, защото ще е различен от общата маса. Барда може би е герои за тия дето искат хем да са магесници, хем да могат да се бият, ама и да могат да лекуват и с хората да говорят. Изобщо за тия които искат да са универсални. Ще ми се да доживея да видя Бард 20-то ниво :). А и да не говорим кво може да се получи ако този бард се мултиклане с Боец и вдигне примерно 4 нива боец. Бард 16/Боец 4 :) Нкои да го сметне да видим ко се получава :)

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пон яну 13, 2003 4:57 pm

Мда, Бардът... Аква, ти не си играл Бард щото не моеш да пееш, буахахаха. Тъй, сега сериозно. Може да повторя някои от думите на Ангер, но не е нарочно, просто може да има само една Истина, пък искам и аз да я кажа.

1. Бардът - социален герой.
Чудесно е, наистина, че Бардът има толкова много класови умения, много от които му помагат за по-лесното общуване с околните. Но ако се поопулим както трябва на списъка с уменията, ще забележим, че всички тези умения ги има и Крадецът. Освен това Крадецът има и някои гъзарии като Innuendo, Intimidate и Read Lips, които Бардът няма. Освен това Крадецът получава по 8+ точки на ниво, а Бардът - само по 4+. Кво стана ся? Ми аз мога да направя Крадец, дето да има повече социални умения от всеки Бард, и пак ще ми артисат точки да сложа на някое-друго крадливо умение. Ха, дори умението Perform го има в списъка на Крадците, т.е. моят Крадец ще може и да надсвири Бард! Дотук с мита за Бардът-социално животно.

2. Бардът в битка.
Чуват се гласове, че с Weapon finesse и висока Сръчност Бардът щял да къса гъзове в битка. Айде да кажем, че фийта ще му помогне да уцелва гадчетата. Ами щети отде ще вземе да им нанася? Нека вземем едно Бардче, десето ниво, с мноооого Сръчност и модификатор от Сила +1(примерно, можеше и 0 да взема). Айде да му дадем едно хубаво леко оръжийце с щети 1d6(не може повече, не и ако Бардчето е среден размер, а оръжието - малък). Айде, от нас да мине, оръжийцето да е магическо - enhancement bonus +2. Бардчето има 2 атаки на рунд, с всяка нанася по 1d6+3 щети, т.е. за рунд може да нанесе извънземните 8-18 точки щети. А сега нека се обърнем към едно Варварче, полу-оркче, с 18 Сила(не е никак трудно да се постигне). Първо ниво само ще е горкото, няма повече, ама поне ще му дадем една хубава двуръка брадва в ръчичките. Мтака, то има само една атака на рунд, ама колко щети прави с нея, мислите? Точно 7-18. Бард 10то ниво прави 8-18 с магическо оръжие, Варварин 1во ниво прави 7-18(без rage, с обикновена брадва). Ебахти великия воин е този Бард, а? Единствения му шанс да нанася малко повече щети е да си пусне някое заклинанийце, примерно "Силата на бичето", ама пак ще е доооста по-зле отколкото хасъл Воините в групата. Крадец с много Сръчност и малко Сила би се оправял чудесно в тази същата ситуация, заради огромните щети които нанася, когато подмолно удря някого в гръб, но Бардът това го не може. Ми да го шлякам, той Бардът и тука по-слаб от Крадеца бе, а Крадецът дори не е Воински клас! Лошо, лошо..

3. Бардът - магьосник.
Е тука вече Бардът ще блесне, ся вече ще разкаже играта на всичките гадни, скептично настроени, пауърплейски изверги.
Бардът: Оха, аз съм десето ниво Бард и знам 4 магии от 3то ниво и мога да ги хвърлям тамън 3 пъти на ден, щото имам много Чар. Лелееее, как ще ги разколача гадовете, ще ги разцепя, нямат шанс просто!
Гадче : Бе тва тъпия сорсърър го правеше още на 6то ниво!
Бардът: Млъквай, да не дойда сега, че ще ти джасна такова заклинание, че ще ме помниш до края на живота си - и двете ти оставащи секунди.
Гадче : Ми то убаво, ама магьосникът пък още от 5то ниво можеше да го направи тва!
Бардът: Аааргх! *хвърля магия*
Гадче : *зар за защитно хвърляне*
Бардът: Ъ-ъ-ъ, ама ти оцеля?
Гадче : Ми как няма да оцелея, нали съм 10то ниво Гадче. Ако си беше пуснал магията на 5то или 6то ниво Гадче, можеше и да напраиш нещо, ама сега - хурки!
Бардът: Упс.. Карай бе, поне тука съм по-добър от Крадеца, мухаха!
Гадче : Ми той изобщо не може да хвърля магии бе, ако можеше - пак щеще да е по-добър от теб.
Бардът: Бе я си еб...

4. Бардът - музикант.
Способността му да предизвиква някакви положителни ефекти върху съюзниците си чрез песен или рецитиране е наистина уникалната черта на Барда. Не съм много наясно с ефектите от песните му, ама май имаше 2-3 хубави. Смятам да се доверя по този въпрос на г-н Кънев и да разгледам престижния клас Virtuoso.

Тъй.. за друго не се сещам сега.. Може би наистина Бардът е "jack of all trades, master of none". Но, ако ми позволите да перефразирам един мой приятел, който веднъж каза за човешката раса в една стратегия следната крилата мисъл "Пише, че нямат никакви очевидни слабости, ама май нямат и предимства", то бих могъл да заключа, че Бардът наистина може да бъде само поддържащ персонаж. И все пак, ако бях един Магьосник, бих си пожелал Боец да ме поддържа, не Бард. Ако бях Боец пък, бих предпочел един Духовник зад мен, не Бард. Та, в едно изречение, и аз от сума време се чудя какво точно му е силата на Барда, но както е видно - не съм успял да си отговоря. Чао.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » вт яну 14, 2003 12:21 am

Добре, аз да порепликирам малко.

1. Бардът - социален герой
Ти хубаво го сравняваш с Авантюриста, ама пропускаш нещо. Rogue-ът няма нито Eagle's Splendor (1d4+1 Charisma, Forgotten Realms Campaign Setting, Tome and Blood), нито True Strike. Rogue-ът дори и да води с 4 точки за уменията, Бардът няма нужа от тях, тъй като социалните скилове са тамън четири (Bluff, Diplomacy, Gather Information, Perform). Сиреч, в социално отношение е точно каквото ти трябва, а и има Bardic Knowledge (което е доста силно).

2. Бардът в битка
Напълно съм съгласен с теб че с Weapons Finesse е ненужен за барда. Тъй като има само d6 кръв, напълно очевадно е че върши работа само като стрелец. Пробвал съм да правя бард който се бие с две оръжия, и нивото му остана на 4то, другото бяха Ranger-ски и Fighter-ски нива.

3. Бардът като магьосник
Всъщност, бардът е добър като магьосник. Това че има Cure Minor Wounds е страхотно (повярвай ми, ако има някой друг освен духовника да тича и да стабилизира героите, то това е перфектно), има лекуващи магии които хич не са слаби (естествено че не са по-добри от клерика, ама това ти иде като бонус). Освен това, бардът има доста подържащи магии, които може да играе върху някой друг. Вярваш ли че някой Evocator би тръгнал да хвърля Bull's Strength на Варварина, независимо колко могъщ ще стане тогава. Освен това, има и True Strike, което е идеално за стрели от типа of Slaying и Sleeping. Бардът определено не е нападателен маг. Ако групата има нужда от support mage, бардът е идеален.

4. Бардът - музикант
Е баш музиката е най-глупавото умение на барда :). Като свърши стрелите/магиите/кръвта, би могъл да дава +1 атака и щети на всички, но това е ненужно. Да не говорим че гледката на един тичащ, свирещ и пеещ бард наоколо е доста дразнеща за варварина който виси на косъм пред Huge Skeleton-а. Bardic Music-a е интересна добавка, но не особенно пълноценна.

Пропускаш още нещо. Бардът е страхотна база за престижни класове като Arcane Archer и Bladesinger. Плюс това, напълно съм съгласен с Anger Nogar че четири нива на бард правят идеалния Fighter/Mage. Така де... :)

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » вт яну 14, 2003 8:58 am

Вярвам на бате Аквариус за всичко, дето го каза :). Само да кажа, че наистина не знаех, че има заклинание, което да качва Чара на персонаж. Идеята ми беше, че ако някой иска да направи социален персонаж, спокойно може да играе Роуг, а не Бард, т.е. не задължително Бард :).
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

AngerNogar
Мнения: 1914
Регистриран: пон яну 14, 2002 12:51 am
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от AngerNogar » вт яну 14, 2003 11:59 am

1. Бардът - социален герой
Прав си за Bardiе knowledgе-а, той, заедно със suggestion-a донякъде спасяват барда в соц. отношение. А също и факта, че speak language му е class skill. Иначе социлните скилове не са четири, а шест - забравяш sense motive и intimidate. За Eagle's Splendor си има potion-и, а за къв му е true strike на bard-a ми е пълна мъгла. Виж на rogue-a или някой spellcaster със злобни touch attack-и (какъвто бард-ът не е) би им бил от полза. Общо взето въпросът не е че барда е лош социален персонаж, а че пак даже и тук не е първи по сила.
2. Бардът в битка - по точно е да се каже: върши НЯКАКВА работа само като стрелец. За да стане приличен стрелец му трябват поне 4 фийта, тоест към 10 ниво и то ако почне да тренира от предучилищна възраст и има МНОГО амбициозно мамче.
3. Че е добър support mage си прав, поради простата причина, че барда е добър support всичко.
4. Тука си прав: единствения бард който мога да си представя да ползва perform-a по време на битка е такъв с рапира в ръка, който сипе обиди към съперниците си в стихотворна форма...ама шансът на тях да им писне и да го заколят на секундата е доста висок...

Бе общо взето положението на барда е следното - той става добър персонаж вече когато в партито има Wizard, Fighter, Cleric, Rogue и Monk...ама даже тогава май един sorcerer ще е по намясто. Силата на барда е в това да мъкне със себе си 1 cohort-a, 10-15 folower-a, 3-4 charm-наи NPC-та, 7-8 меломана и десетина мацки тоест силата му е в тълпите и то в тези тълпи, които са на негова страна...само че колко са Водещите, които биха ми позволили да мъкне такава менажерия през половината от кампанията? От бард-а стават страхотни NPC-та и мултикласове, ама като чист клас продължавам да твърдя, че не струва.
п.с: За Bladesinger-a си прав - класа просто си плаче за Bard3/Fighter4, ама като се замисля за Arcane Archer-a...предпочитам да стрелям Fireball Imbued Arrows, докато съм Haste-нат, Cat's Grace-нат, Displace-нат, имам Hawk familiar за оглед на околността и държа един скрит в ръкава Fly, ако нещата станат напечени, отколкото да си се надявам само на Cat's Grace и на късмета на начинаещия. С други думи - Wizard/Fighter-a е по подходящ за Arcane Archer отколкото Bard/Fighter-a...недей да гледаш какво пише на форумите на Wizards of the Coast - както виждаш още не са се прекръстили на Bards of the Coast :wink:
"Fair? At what point in our negotiations did you convince yourself my goal was to be fair?"
- Vedalken Plotter

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » вт яну 14, 2003 11:10 pm

1. True Strike (за кой ли не път казвам) му трябва да си забива стрелите of Slaying и Sleeping.

2. Intimidate като умение го остави. Не е точно социално, пък и има варварин за тая цел. Sense Motive - как си рекъл. Се ще имаш точни за него :)

3,4. Да, потвърждавам :)

Потребителски аватар
DeepBlue
Grandinquisitor
Мнения: 1527
Регистриран: вт юни 18, 2002 7:42 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от DeepBlue » вт яну 14, 2003 11:35 pm

Ами бард като сам герой?

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср яну 15, 2003 1:57 pm

Бардът като сам герой ???? ...... хм..."Сънчо ще го утрепе ако му се пробва " :)
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Отговори

Върни се в “Настолни Ролеви Игри”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Baidu [Spider] и 2 госта