Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

Интервю с шефа на Magic: The Gathering

Форум, предназначен за всякакви свързани и несвързани с ролевите игри теми - можете да обсъждате всичко в рамките на правилата на форума.
Потребителски аватар
Yann Gamgee
Мнения: 652
Регистриран: ср мар 26, 2003 12:45 pm
Местоположение: Средната земя
Контакти:

Интервю с шефа на Magic: The Gathering

Мнение от Yann Gamgee » ср май 05, 2004 6:42 pm

Ако светът на Magic: The Gathering е една вселена, то нейният гуру се казва Владимир Стоичков, който е официален представител на Wizards of the Coast за България. За всички фенове на известната игра на карти и колекциониране Владимир даде това хитово интервю за нашия форум и сайт. За тези, които не знаят, г-н Стоичков е съдружник във фирма "Валинор Паладиум", която държи правата не само за Magic: The Gathering, но продава и картите върху филма “Властелинът на пръстените”, както и книгите от системата на Dungeons & Dragons. Много работа, но той знае как да я върши…

Ян: Здравей, Влади! Добре дошъл на нашият форум! Може би повечето хора не те познават, кажи нещо за себе си…

Владимир: Ами аз тази година ще навърша 33 години, Христовата възраст, така да се каже. Тези които не знаят, от Сливен съм. Дълги години се занимавам с реклама и компютри и от скоро работя по внос и разпостранение на тъй наречените карти за игра и колекциониране (Trading Card Games). Освен това, паралелно с тях, разпостранявамe и всички изделия на Wizards of the Coast – това са Dungeons & Dragons, Action Figures, различни стратегически игри с миниатюри и др. Иначе съм женен с едно дете…

Ян: Детето ти фен ли е на игрите?

Владимир: Е, той е малък, на три години и половина, но ще стане. Иначе е фен на филма “Властелинът на пръстените” и много се кефи на лошия чичко там… (Сигурно Саруман – бележка на Ян.)

Ян: А ти самият фен ли си на филма и книгата?

Владимир: Естествено! Аз съм много голям фен и това може да звучи странно, но за мен книгата на Дж. Р.Р. Толкин е истинска библия. Библията на живота ми, бих казал и няма да е пресилено.

Ян: Кога за първи път се докосна до магията на Magic: The Gathering?

Владимир: Историята започна през 1993 година, когато един приятел донесе от Унгария Dungeons & Dragons и по-точно Advanced Dungeons & Dragons, което е второто издание на ролевата система. И ние започнахме да играем. Играхме може би към 4 години най-активно, като се събирахме всеки ден. И тогава се заинтересувах какви други изделия предлага фирмата Wizards of the Coast. Научих, че има карти Magic: The Gathering, които позволяват фентъзи двубой между двама души. Тогава ми възникна и самата идея тези карти да ги разпостраня в България. За целта помолих един приятел в САЩ да ми изпрати един стартов пакет заедно с още 4 колоди за игра на ниво Експерт. Годината тогава беше 1998 когато за пръв път видях и се докоснах до картите на Magic: The Gathering. Първоначално доста странно ми изглеждаха и никой около мен в Сливен не беше виждал такива карти, макар че знам, че в София по това време някой вече ги беше виждал и дори играл на тях, но това е друга история…

Ян: А сега май си по-голям фен на картите по филма “Lord of the rings”?

Владимир: В момента, да, основно играя “Lord of the rings” повече от Magic: The Gathering, но това не значи, че давам предпочитания на едното пред другото – просто аз не мога да определя коя е по-добрата игра, защото и двете са много добри. Картите от филма са доста по-различни от света на Magic, но може би фактът, че самият свят на Толкин е доста по-атрактивен и любим за мен, оказва влияние.

Ян: А добър играч ли си?

Владимир: Специално за Magic: The Gathering мога да кажа, че доста добре ги играя, макар че не съм добър като едно време, когато с всеки можех да премеря сили. Сега вече е друго, липсва ми необходимата рутина, разбираш ли? Тя се наваксва доста бързо, трябва ми просто към седмица - две игра, за да вляза във форма. Просто не практикувам толкова често, както преди, но иначе на “Lord of the rings” мога да меря сили с най-добрите. (СЛЕДВА!)

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ НА НАШИЯТ САЙТ - ЕТО ВИ ЛИНК:

http://www.rpgbg.net/PostNuke/index.php ... ay&ceid=50
Посетете и разгледайте новия и обновен сайт за Книги-Игри, при това вече с домейн ".bg"!

http://knigi-igri.bg/

Вижте и Facebook страницата ни, която носи името: "Книги-Игри.НЕТ - Приключение е да си спомниш!"

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет май 06, 2004 1:58 pm

Ето един човек, който разбира от маркетинга на своя продукт. Радвам му се, макар навремето да мислех иначе. И все пак самата мисъл за даването на пари за картички, при това при техните цени (които са реално западните с малка надценка), ме отвращава. Далеч предпочитам онлайн играта през Magic Workstation (http://www.magicworkstation.com), особено след като притежавам диск с картинки на всички изображения на 11,000-те хиляди картички. Иначе за първи път откривам уеб магазина им, доста добре е направен и това с продажбата на единични картички също е добре реализирана идея. Браво на тях.

Потребителски аватар
Nirangor
Мнения: 209
Регистриран: нед дек 23, 2001 11:53 am
Местоположение: Бремен, Германия
Контакти:

Мнение от Nirangor » чет май 06, 2004 2:39 pm

Владимир: Към всички запалени играчи се обръщам в момента – хора, повярвайте ми, нашата фирма не си е поставила за цел да ви използва и трупа пари на ваш гръб! Ние искаме да наложим тези игри като начин на живот и се стараем да го правим по възможно най-добрия начин! Това е наистина една добра западна култура, която ви предлагаме. Даваме ви възможност по нашите клубове и чрез нашите игри да общувате с други хора и да си намирате приятели, които да са запалени като вас. Научавате се да мислите логично, както и да разбирате английски. Повярвайте ни, ние винаги се стараем да направим най-доброто за вас! Колкото и странно да звучи, това е самата истина! Елате в нашите клубове, за да се уверите сами!
Това звучи толкова светло и сладко, че без малко да се хвана :D
Не знам. За мен тези игри с карти са губене на време и най-вече пари. Аз ако от тях тръгна да уча английски или да мисля логично...
Всичко е дадено много интересно, а съвсем леко е загатнато какви луди пари струва това. Не знам колко от родителите на децата в училищата, по които ходите, одобряват тези игри, най-малкото защото от техния джоб илизат сумите, които отрочетата им хвърлят за тях постоянно. И колкото по-зарибено е дадено хлапе, толкова повече кинти набива.
Не знам, според мен трябваше да има въпрос в това интервю, с които да се коментира цената на тези карти.
И едно уточнение. Аз нямам нищо против хората, които вкарват продуктите на WoC. Те не са виновни, че си гледат бизнеса и омайват децата със сладки приказки, зарибявайки ги да си купят тези скъпи карти и да ги събират с купища.

Ще завърша само с една перафраза от така спряганата в това интервю книга - Властелинът на пръстените.
Не помня в кой точно момент Гандалф беше изрекъл следеющите слова във връзка с Пръстена:
Всяко съкровище, от което не можеш да се отървеш когато дойде времето, се превръща в бреме.
Колко ли деца ще могат да спрат да купуват тези картончета и каква ли ще е равносметката, когато се усетят...
"Die Mathematik ist ein Spielzeug, welches die Natur uns zuwarf, um uns in diesem Jammertal zu trösten und zu unterhalten."
Jean Baptiste le Rond d'Alembert (1717-1783)

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет май 06, 2004 3:13 pm

Между другото, направих справка между западните и нашите цени, и нещата са далеч по неприятни отколкото предполагах. Един буустър струва $3.75 (с последното увеличение +.25 в началото на тази година), а в България струва 8 лева. Бърза сметка води до това, че буустърите в България струват $4.80, което явно се дължи на факта, че България е сред водещите икономики на Европейския съюз.

Потребителски аватар
Ambartanen
Мнения: 1516
Регистриран: чет авг 14, 2003 11:03 pm
Местоположение: NYC

Мнение от Ambartanen » чет май 06, 2004 4:44 pm

Отдавна не съм виждал сайта на Меджик ,но преди половин година различните експанжъни струваха различно.Чапи,може да си видял някой по-евтин експанжън.Той в България ще си е пак 8 лева ,ама никой няма да го купува.
Нирангор, не съм забелязал отказването да е толкова трудно.На мен след няколко месеца месеца играта ми писна и просто я зарязах.Даже си продадох картите.Е,вярно е ,че в крайна сметка бях с много пари вътре ,ама...

Потребителски аватар
Nirangor
Мнения: 209
Регистриран: нед дек 23, 2001 11:53 am
Местоположение: Бремен, Германия
Контакти:

Мнение от Nirangor » чет май 06, 2004 5:02 pm

Ambartanen написа:Е,вярно е ,че в крайна сметка бях с много пари вътре ,ама...
Това именно ми беше мисълта. Те хората от наркотици и алкохол се отказват, че от карите ли няма могат. Шегувам се, рабира се.
"Die Mathematik ist ein Spielzeug, welches die Natur uns zuwarf, um uns in diesem Jammertal zu trösten und zu unterhalten."
Jean Baptiste le Rond d'Alembert (1717-1783)

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет май 06, 2004 7:27 pm

Според мен с изключение на определена група заможни хора, за които Меджик продуктите въобще не се явяват реално тегло и които могат да си позволяват продължителни присъствие в това хоби, голяма част от играчите ще имат временно присъствие в хобито. Проблемът е там че Меджик е игра с постоянно изискване за закупуване на карти; ако случайно спреш за година-две ще установиш, че старите ти карти: а) вече не са легални в турнирите и повечето клубови/официални игри; б) са твърде слаби поради непрекъснато разтящата мощ на все нови карти, типове карти, механики и т.н. Тоест, ако реално човек купи няколко тестета и една шепа буустъри и вярва, че това му е достатъчно, в един момент ще бъде смазан, а това често води и до отказване. Освен ако няма реалната финансова възможност да стои на вълната - независимо на гребена или не - всеки МтГ геймър в един момент ще изтрезнее и осъзнае реалността. Това е.

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » чет май 06, 2004 9:08 pm

Ех, самотния кръстоносен поход на Чапи срещу картичките... Кой ли ще победи?
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Потребителски аватар
Nirangor
Мнения: 209
Регистриран: нед дек 23, 2001 11:53 am
Местоположение: Бремен, Германия
Контакти:

Мнение от Nirangor » чет май 06, 2004 9:28 pm

Blizzard написа:
Ех, самотния кръстоносен поход на Чапи срещу картичките... Кой ли ще победи?

Що реши, че е самотен само не успях да разбера. Той нито е първият, нито е последният, нито е единственият, който има такова мнение за "картичките".

Аман.
Последна промяна от Nirangor на чет май 06, 2004 10:08 pm, променено общо 2 пъти.
"Die Mathematik ist ein Spielzeug, welches die Natur uns zuwarf, um uns in diesem Jammertal zu trösten und zu unterhalten."
Jean Baptiste le Rond d'Alembert (1717-1783)

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет май 06, 2004 9:42 pm

Blizzard написа:Ех, самотния кръстоносен поход на Чапи срещу картичките... Кой ли ще победи?
Кръстоносният поход срещу MTG беше в онези далечни дни, когато доста сляпо виждах някаква мътна заплаха или поквара в маркетинговите принципи на играта, и се изживявах в ролята на човек, който има реалният шанс да предупреди хората за евентуални последствия от вманиачаването в нея. Това отдавна е отминало, просто споделям за пореден път разбиранията си за играта - правилни или не. Иначе вече съм далеч от мисълта, че мога да се боря срещу нечие хоби.

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » чет май 06, 2004 9:48 pm

Nirangor написа:
Blizzard написа:Ех, самотния кръстоносен поход на Чапи срещу картичките... Кой ли ще победи?
Що реши, че е самотен само не успях да разбера. Той нито е първият, нито е последният, нито е единственият, който има такова мнение за "картичките".

Аман.
Всъщност го казах, щото мога да си позволя да се пошегувам с него (знам, че ще разбере шегата, а и че носи на майтап), а с теб - не (тъй като не се познаваме лично). Иначе и двамата сте еднакво забавни.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Потребителски аватар
Chimera
Мнения: 436
Регистриран: пет дек 28, 2001 11:55 am
Местоположение: Магландия
Контакти:

Мнение от Chimera » пет май 07, 2004 2:12 pm

Чапи не знам къде си гледал цените на бустерите, но един бустер от нов експанжън струва $2,50. Аз съм си поръчвал от чужбина и ми излизаха по 4,50 лв с доставката някъде, може да питаш другия Боян. Колкото до забележките ти честно казано никой не те кара да си купуваш карти, съвсем спокойно може да играеш със старите си карти. Не е вярно, че постоянно трябва да влагаш пари, ако си вземеш едно две тестета и си ги сглобиш както ти харесва, повече няма да е нужно да купуваш, освен ако някоя карта не ти хареса адски, много, в който случай може да си купиш само нея или просто да я размениш. Това че стари експанжани не се играят на турнири не е вярно, зависи от турнира, ако е Стандарт се играят последните два експанжана (т.е. в момента Онслот и Миродин) в Екстендет се играят последните 4 експанжана (в момента Инвейжън, Одисей, Онслот и Миродин) а в Тип 1 всичко е позволено. Колкото до това, че новите карти са по-силни вобще не съм съгласен - ако питаш някои запален играч, кой е най-силния блок веднага ще ти кажат Одисей, а в Тип 1 има такива върли тестета че няма на накъде. Не знам какво си представяш за MtG ако искаш да направиш тесте с което да мажеш всички, мисля че е логично, че това не може и не трябва да става.
Аргументите ти вобще не са правилни, явно не си добре осведомен, а говориш на готово. Самия факт, че хората изкупуват картите в България означава, че явно не е толкова скъпо хоби. Всъщност играта става все по популярна у нас и сега дори се внасят бустери от стари експанжъни като професи, урза и последно видях стронгхолд. Явно има интерес и към старите карти. Това че има постоянно развитие според мен е само плюс, а не минус. Така се появяват нови и интересни механики, карти, съответно идеи за тестета и т.н.
Ясно ми е че на теб МtG ти се струва скъпо хоби, но явно на кората, които го игрят не им се струва така. Аз лично си купувам често бустери, да харча пари за това, но пък не харча за други неща.
Every once in a while, declare peace. It Confuses the hell out of your enemies. - FRA #76
Внимавайте за алигатори в багажника на спидера!
Форум на Българската Ролева Гилдия

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Мнение от xsmind » съб май 08, 2004 8:53 pm

От личен опит заявявам, че Меджика е далеч по-евтино хоби от Фотографията! Нямате си представа колко по-евтино е.

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » пет авг 06, 2004 12:58 am

Nirangor написа:
Това звучи толкова светло и сладко, че без малко да се хвана :D
Не знам. За мен тези игри с карти са губене на време и най-вече пари. Аз ако от тях тръгна да уча английски или да мисля логично...
Всичко е дадено много интересно, а съвсем леко е загатнато какви луди пари струва това. Не знам колко от родителите на децата в училищата, по които ходите, одобряват тези игри, най-малкото защото от техния джоб илизат сумите, които отрочетата им хвърлят за тях постоянно. И колкото по-зарибено е дадено хлапе, толкова повече кинти набива.
Човече направо съм потресен! Ти някога играл ли Меджик? Купил ли си си карти? IMO Не си! Явно си се притеснявал да не изгориш с парите. Хех. Така... нека да обясня на хората, които ще прочетат твоят вопъл, някой неща, за да не остават с погрешно впечетление. Първо познавам Владо лично / не съм му рекламен агент ! / и смея да твърдя, че това което казва отговаря на истината или най - малкото той лично прави всичко възможно да е така.
Второ в много голяма грешка си относно измъкването на пари от децата или пък пръскането на пари от играчите въобще. Меджик е индустрия. И съответно като всяко производство продуктът и струва пари! Аз си купувам картите, с които играя, но те пич, те имат цена. Схващаш ли? Всяка карта има своя стойност и може да бъде разменена или продадена. Това е идеята на Trading Cards Games. Картите ми струват реални пари и ако реша мога да ги разпродам и да си върна "Пръснатите пари" даже с подобаваща печалба. Която за около 2 години е към 3000 $. Мисля си, че това вече не звучи като набиване на пари ами по-скоро като едно добро капиталовложение. Доста се раздразних от категоризациите ти. Излиза, че според теб Паладиум едва ли не грабят децата... Ела в клуба им или в Клуб Мория да ни видиш какви деца сме... Май мога да съм баща на половината от тоя форум. Недей да приказваш без да си информиран достатъчно. Колкото до цените на нещата аз искам да те попитам - на какво ще играеш ти ако трябва да си купуваш от магазина книгите за ДнД? Ти знаеш ли им цените? Мисля, че не си даваш сметка, че за разлика от ДнД, където можеш да източиш всяка книга от Уарез каналите и сайтовете и да си спестиш парите / IMO това явно е нещо много важно за твоята персона/ в Меджик на състезания се ходи с истински карти! И че няма как да се явя на голям турнир с принтирана версия на дека си....
Хух... какво съм седнал да обяснявам въобще....
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Потребителски аватар
Ways
Мнения: 3000
Регистриран: чет яну 24, 2002 6:51 pm

Мнение от Ways » пет авг 06, 2004 8:50 am

Votan, не успя да ме обедиш, а като знам Nirangor, него ептен няма да успееш (освен ако не хвърлиш 18/18 :wink: )

Потребителски аватар
Dare Devil
Chaotic good уста
Мнения: 535
Регистриран: вт май 13, 2003 11:43 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Dare Devil » пет авг 06, 2004 9:18 am

Votan, явно обаче не осъзнаваш разликата между влагането на пари в двете хобита - в ДнД спокойно можеш да си купиш САМО трите основни книги и познай какво - те ще са ти напълно достатъчни. Вярно е, че излизат новеи ревизии на правилата, но пък не мисля че със закупуването на 4 севизии в продължение на 30 години ще се охарчиш кой знае колко много. За сметка на това я сметни колко пари трябва да дадеш за картички за същия период за да можеш просто да си актуален и да играеш в офоциални клубни турнири.

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » пет авг 06, 2004 10:04 am

Хех... не случайно последният ред на поста ми беше, че няма смисъл да обяснявам...
Истината е, че съм сметнал доста добре. Играя Меджик от официалната му поява тук и не съжалявам за парите, които съм дал. По отношение на актуалността - ако си решил да играеш състезателно както правя аз, значи очакваш да възвърнеш парите си, чрез печелене на турнирни награди. В меджик състезанията обикновенно са добре организирани и с голям награден фонд. Другият въпрос е, че самите карти не губят стойността си - Независимо, че някое издание на играта е отпаднало от стандарт, картите от него участват в няколко вида турнири. В меджик има турнири които са само с картите от легалният за момента едишън, както и състезания със карти от стари едишъни.
Да не говоря, че целта на поста ми не беше да ви зарибявам на Меджик - по-дяволите аз съм дошъл в този форум да ме зарибявате мен на ДнД ;-), а просто се изнервих на, както казах по-горе Глупавите категоризации на вашият приятел по повод Владо и фирмата му. Виждам, че не е начсно нито с играта, нито с принципите и, но да изкарва хората едва ли не крадци и грабители на деца беше прекалено.
Колкото за достоинствата на двете игри няма да споря. Това, което смятам да направя е да се весна на някое от следващите ви събирания, да изпием по един от прословутите ви айряни в Атлантик и да ви замъкна към нашият клуб на по бира и една ДнД - Межико сесия.
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » пет авг 06, 2004 10:05 am

Въобще няма да хвърлям бтв 18/18... аз играя доста Агро обикновенно та не ми се налага :)
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » пет авг 06, 2004 10:45 am

Вотан, проблемът е по-скоро че човек може да си купи буустъри от чужбина и ще му излязат с над 20%-40% по-евтино, като изключим разходите за доставка (които на свой ред се избиват с десетина и нагоре буустъра поръчка) и чакането. При Д&Д и сходни продукти нещата са още по-зле, защото надценката стига до 60% и нагоре спрямо Амазон, например! Цените, които Паладиум изтискват от феновете, са доста надути, което е закономерно - данъци, малко продажби и надеждата да се излезе на прилична печалба, - но това не означава че ние, феновете, трябва да им ръкопляскаме. Най-малкото не очакваме от тях да ни залъгват, че правят всичко от едната обич към играчите - ясно е на всеки, че всеки бизнес се прави за пари.

Колкото до MtG, аз никога не бих дал пари за картички, при тези цени и тези перспективи за реализация (двугодишни цикли, продуктов темп, твърде обемната комбинативност, т.н., да не пропусна и фактът че не вярвам накрая да изляза на печалба след продажба на карти) Ако искам да играя MtG или друга игра на карти, просто ще ги играя онлайн и без пари, с всички карти подръка от ден първи до днес, чрез Magic Workstation - усещането е сравнително близко до оригинала.[/code]

Magiosnik
Мнения: 2
Регистриран: пет авг 06, 2004 10:59 am
Контакти:

Мнение от Magiosnik » пет авг 06, 2004 11:03 am

Чапи, да не са ти спряли пак кучешката храна?

Но освен това, наистина, недей да говориш така за неща които не разбираш, говори просто много зле за теб.

Един бустер в Гърция струва 4 евро което е колко лв? В Германия, Франция, Италия и другите страни с евро, струва пак толкова. В УСА струва 4.5 долара. Така че недей да твърдиш че някой прибирал 20-30% отгоре на бустер, защото това е нереално!
А за твойте чуства он-лайн ги знам, всичко он-лайн за теб е по-реално и от реалността. Знаем те.

Lord Vader: Тук ми замирисва на набъбващ flame-war. Засега няма да редактирам и да трия мнения, само ще ви помоля да успокоите страстите, за да не ми се налага да използвам правата си.
Enough!

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » пет авг 06, 2004 11:17 am

Магьоснике, преди да предлагаш на чапи кучешка храна и да възхваляваш некомерсионалната саможертва на нашите прекупвач-продавачи, виж цените в Амазон ;) Естествено да си поръчаш един бустер ще ти излезе по-скъпо ..поради пътните разходи. Но една кутия бустери ще ти излезе точно 20-30% а може и повече пъти по-евтино.

Magiosnik
Мнения: 2
Регистриран: пет авг 06, 2004 10:59 am
Контакти:

Мнение от Magiosnik » пет авг 06, 2004 11:25 am

Ависяне, ами да ти кажа бустери от амазон вече не е толкова лесно да поръча човек в БГ. Имат проблем разни странни неща като наличност, доставки до бг и подобни. Познавам повечето хора, които поръчват карти и бустери за България, и мога да ти кажа че печалбата от бустер наистина е минимална. Просто ги няма 20-40% както Чапи твърди. И мисля че имам правото да му предлагам храна, гладен изглежда :)
Enough!

Потребителски аватар
Hacy
Мнения: 1149
Регистриран: пет яну 03, 2003 10:43 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Hacy » пет авг 06, 2004 11:37 am

Наистина, спри да говориш за Amazon неща, след като не си поръчвал нищо оттам. Най-големия проблем с поръчването на нещо от чужбина е наличието на кредитна/дебитна карта валидна за чужбина. Никой няма да ти откаже да ти го достави до вратата в България срещу съответните пътни разходи, които наистина са големи (от рода на 10-15 долара, не съм сигурен, трябва пак да провера) на доставка. Точно така, става въпрос за една доставка, ако щеш и 100 книги да поръчаш (всъщност тук поизлъгах, има и такса на тежест, ако правилно си спомням). Тъпият момент е да си купиш кутия с booster-и, да я чакаш две седмици, вместо да отидеш да си вземеш два от Славейков веднага. Пък и какво ще правиш цяла кутия booster-и?!
С DnD книгите нещата са още по-плачевни. Защо ли? DnD3.5 Core Books (това са трите книги заедно) излиза с около 50лв по-евтино, отколкото ако си ги купиш оттук поотделно. Това с доставката и по цените на Amazon. И искам пак да ти обърна внимание към тези думи на Chappy. Той разбира от тези неща, вярвай ми:
Chappy написа:Цените, които Паладиум изтискват от феновете, са доста надути, което е закономерно - данъци, малко продажби и надеждата да се излезе на прилична печалба, - но това не означава че ние, феновете, трябва да им ръкопляскаме. Най-малкото не очакваме от тях да ни залъгват, че правят всичко от едната обич към играчите - ясно е на всеки, че всеки бизнес се прави за пари.
Сега ги прочети пак. След това още веднъж. И се опитай да вникнеш в тях. Никой не казва, че ни лъжат, а че просто правят бизнес. Ако не ми вярваш, отиди до близкото село и питай по колко им изкопуват прясното мляко, което ти си копуваш после от магазина на цена около 80ст за литър. Ако ти кажат 30ст на литър не се учудвай.

Потребителски аватар
a_wanderer
Мнения: 172
Регистриран: нед яну 18, 2004 7:20 pm

Мнение от a_wanderer » пет авг 06, 2004 4:16 pm

е, така и така е станал лафа, нека и аз да си кажа мнението ;)

първо - хайде да държим нещата в цивилизовани граници ;) - нормално е всеки яростно да защитава позицията си, но мисля че лафове като този за кучешката храна и т.н. не вървят, особено от нови юзъри, особено след като те явно са достатъчно зрели за да знаят, че такива изпълнения са излишни, когато имаме на лице един достатъчно интересен спор и без 'умностите'. не искам да се правя на адвокат на никой, просто не ми направи добро впечатление..

иначе - ами знаете ли, аз мисля че донякъде всички сте прави ;)

нямам никакъв опит в меджик, но съм склонен да вярвам, че ако се занимаваш сериозно може и да не си на огромна загуба. ако се занимаваш да участваш в турнири това значи 2 неща - евентуално награден фонд ако спечелиш и второ много контакти и съответно места да 'пласираш' или изтъргуваш картите, които имаш, съответно ако решиш да се откажеш сигурно може поне една известна част от сумата да си върнеш. за турнирите го има проблема, че са свързани с пътувания (а и поне аз съм останал с впечатлението, че по-сериозните награди и т.н. не са точно в българските турнири, което прави нещата още по-трудни ;) ), но все пак ако се занимаваш много сериозно, вероятно ще можеш да поддържаш хобито с някакви допустими вложения.

но за мен това си е почти като да си 'професионален' играч. според мен проблемът идва при хората, които просто биха искали да опитат играта без да я взимат чак за призвание, ами да я играят в сравнително тесен приятелски кръг. тук вече идват проблемите. реално погледнато, картите ти струват нещо, но много трудно можеш да преобърнеш тази цена в реални пари, ако решиш да се откажеш. освен това, въпреки че в повечето случаи няма чак такъв проблем ако играеш със стари карти, да, те ще остават 'играеми', но пък рано или късно едно тесте ще ти омръзне, теоретически може да играеш само с един стартър и няколко бустъра, но няма как ако искаш да ти е интересна играта, да пробваш нови комбинации с карти, нови тактики (и то срещу познати съперници - защото играеш в тесен кръг) - да не трябва да купуваш постоянно още и още. така пък се трупат излищни вече карти, които няма къде да продадеш и ето ви един 'аматьорски' вариант на играта, при който деиствително вложенията са по-големи и губиш повече пари отколкото ако си 'профи' (тук 'аматьор' и 'профи' ползвам просто условно).

тук пък е основната разлика с днд - докато действително за днд трябва специално място, уговорка и т.н., то ако си имаш една компания приятели можеш да играеш днд само с тях и само с 3-те кор буци (и някой и друг сеттинг може би или особено интересна книжка) и да получиш максимално или почти максимално удоволствие от играта срещу прилична цена. а и винаги може да си измисляш нови приключения, защо не и магии, светове - т.е. реално погледнато не те бърка какво излиза, освен ако не е някой ревижън на правилата, ако държиш (или можеш да си позволиш само) да го даваш на затегнат бюджет. с две думи - не е задължително да се занимаваш чак толкова 'сериозно' с играта - за да оставаш в някакв разумни граници на харчене. грубо казано - ролевите игри, макар много да са подпомагани от комюнити-то - форумите, срещите (национални, ненационални, в специални клубове и т.н.) помагат много да се развиеш като играч, но не са ти НУЖНИ. докато при меджик поне на мен ми се струва, че ако не активен участник в една по-голяма игрова общност - е, просто не може ;)


мм май малко сложно го обясних, но надявам се да сте разбрали идеята ;) може и да греша разбира се, но вс епак така виждам нещата.

поздрави
not all those who wander are lost

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » пет авг 06, 2004 10:58 pm

a_wanderer, съгласен съм с някой от пунктовете на твоята теза. Както на няколко пъти казах, причината за поста ми е не е да рекламирам Меджик нито да оспорвам достойнствата на ДнД, а възмущението ми от изказването на този 'Специалист" - Nirangor. Раздразни ме начинът по който характеризира хора, които не познава и игра, която не е играл.
Да си призная, много малко ме вълнува кой какво играе в същност. Мисля, че подобни неща въобще не понадлежат на дискусия. Меджик и ДнД са различни игри по същността си и няма нищо чудно, че едни хора харесват едното, други другото. Както казват нашите славянски братя: "По вкус и цвет, товарищ нет." Не мисля, че нещо пречи човек да играе и едното и другото - както правя аз.
Колкото до вложените пари си напълно прав - ако играеш Меджик и отделиш достатъчно време ще си избиеш парите, а ако просто си взимаш карти за игране в къщи или в тесен приятелски кръг не можеш да очакваш средствата да се върнат. Все пак ако има такива хора, който се чустват ощетени или се чудят какво да правят с картите, които не им трябват, ще им дам един съвет - Има Магазини където може да оставите картите си за продажба на консигнация / на днешна дата в София има около 1000 играчи на МТГ, което ви гарантира разпродажбата им /. На няколко места постнах адреса на клуба в който играем / Това е клуб - магазин /, така, че спокойно може да го посетите и да проверите за какво става дума. Между другото Магазина не е само за Меджик, а и за ДнД, Уорхамър и тн. Ако някой иска конкретна информация може да ме пита.
Съжалявам за спора , който предизвиках, но определено съм на мнение, че човек трябва да е на първо място информиран за да си позволява да коментира дадена тема, без да изглежда глупав.
Колкото до Чапи и това, колко този човек разбира от бизнес... е да ви кажа честно нямам идея. Но за ваше сведение и аз за 30 години все съм научил нещо. Имал съм магазини, въртял съм търговия и не ям доматите с колците. Напълно нормално е Паладиум да искат да печелят. Хора, които правят нещо даром няма или ако има горко им. Но печалбите им повярвайте не са нито толкова чутовни, нито с такива грандиозни проценти. Не съм им гледал финансовите отчети, но доколкото за 2 години игра в техният клуб съм опознал тези хора, не ми приличат на Грабители и Печелбари. Аз лично се надявам да печелят повече, защото това, ще е само от полза за нас - грачите на Меджик / Повече турнири, повече награди/.
Абе да не ставам многословен. Това е...
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » пет авг 06, 2004 11:38 pm

Magiosnik написа:Чапи, да не са ти спряли пак кучешката храна? Но освен това, наистина, недей да говориш така за неща които не разбираш, говори просто много зле за теб.
Погледни тук:
http://froogle.google.com/froogle?q=fif ... &scoring=p

Цените варират между 2.50 и 3 долара, което прави 4 до 5 лева на буустър
Кутията излиза между 85 и 90 долара, което прави между 3.70 и 4 лева на буустър.
Колко са цените в България? Според CardPile - 7.90.
Грубо казано, една кутия с буустъри ти спестява около 40 лева.
Което ти избива разходите по доставка във всички положения.

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » пет авг 06, 2004 11:55 pm

Чапи... знам какво и за колко се продава по-дяволите. Това няма значение. Ако си имал някакъв бизнес би трябвало да знаеш как се калкулират едни цени. В цените се включват много неща. В никакъв случай не е просто - Абе я дай да сложим тука 30-40 % щото тъпаците няма откъде да пазаруват и без това. Не е нужно да ми даваш линкове - аз самият пазарувам сингли от интернет и съм достатъчно ориентиран. Въпросът не е цената на картите или цената на ДнД книгите или в някаква цена въобще...
Четеш ли това, което пиша???
Въпросът за мен беше в начинът на изказването. А бтв сега в Пловдив тъй или иначе ще сте заедно с играчите на Меджик, барабар с целият Паладиум, така, че защо просто не се запознаеш с хората да видиш какви грабители са????
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » съб авг 07, 2004 12:28 am

Вотан, аз не отговарях на твое изказване, а на това на Магьосника. Колкото до цените, наясно съм, че в цената на продуктите се калкулират много други разходи, които явно не могат да се избият изцяло от търговската отстъпка, поради което и цените в България са по-високи от тези в чужбина. Това обаче не означава, че потребителите, които нямат конкретно позитивно отношение към Паладиум и получават някаква изгода от странични проекти като клубове и прочие, трябва да се съобразяват с това. Понеже нямам пряк достъп до такива, нито ме интересуват особено, цената остава единствен фактор. За мнозина други нещата не стоят по-различно.

За мен Magic The Gathering винаги ще си остане една много интересна игра с изключителен (и на моменти твърде голям за моите възможности) обхват, но и хипер комерсиализиран и динамичен маркетинг, където единственото сигурно нещо е, че трябва да купуваш карти - колкото повече, толкова повече, макар сред профитата да има големи изключения на това правило. И не на последно място - просто ми е над финансовите възможности. А и онлайн алтернативата - всички 11,000+ карти с картинките, стотици играчи по всяко време, адски удобен интерфейс който пести наполовина времето за игра, какво още да добавя, а да, не струва пари - е далеч по-апетитна от надеждата да намеря платежоспособни играчи в родния си град.

Потребителски аватар
Votan
Мнения: 47
Регистриран: вт юли 27, 2004 7:12 pm

Мнение от Votan » съб авг 07, 2004 1:04 am

Уизърдс по принцип са супер комерсиални. ДнД не прави особена разлика. Хората правят луди пари от продуктите си, но пък за сметка на това игрите им са оригинални / и МТГ и ДнД / и интересни. Това, че напоследък особено след като Хасбро ги купиха започнаха съвсем да се комерсиализират... е за жалост ние нищо не можем да направим по-въпроса. Колкото за ценовата политика на Паладиум ако на хората не им харесва то си има алтернативи. Има частни търговци, чито цени особено на сингълите са по - атрактивни.
Твоят вариант също е интересен - играта онлайн не е много различна от реалната. Дори има онлайн турнири за хората със състезателен "уклон" /хехехехе/. Аз лично играя доста онлайн, поради нуждата от тренировки.
Ето няколко места където може да се играе онлайн -

irc.fnet.net / #apprentice #e-draft

irc.zirc.net / #magic-league #draft4you

Ето и линк от който може да се свалят емулаторите за играта : www.magic-league.com / downloads

Тоест... надявам се, че няма да има повече излишни спорове на тема достойнствата на двете игри.
БТВ, ако някой иска да пробва Меджик бих дал няколко съвета, с които наистина ще си спестите доста разходи:
1. Преди да решите да си купувате карти отидете в някой от клубовете за Меджик и просто поиграйте там. Във всеки клуб има тестета за игра и хората, които работят ще ви запознаят с принципите на играта.
По този начин ще сте наясно какво точно ще искате да си купите.
2. Не си купувайте фирмено комплектованите декове от едишъните. Радко в тях има стойностни карти, а и самите тестета не са направени за серизна игра. По скоро приличат на основа върху, която да градите в бъдеще, а това не е добра оферта.
3. Ако вече сте си купили бустери не разменяйте картите преди да знаете каква е стойността им в България. Има карти, които не са много скъпи, но тук се намира рядко и се разменят добре. Въобще разменяйте внимателно за да не се чуствате прецакани, защото има люде като мен, които дебнат ;-)
4. Последно - след като поиграете и разберете какво е Меджик най-добре влезте в интернет, разгледайте с какви декове играят хората на големите турнири и лека - полека почнете да събирате някой от тях. Да знаеш какво точно ти трябва е може би най-важното нещо.

Е, мисля, че за хората, които имат желание да разцъкат с нас - това ще е от полза.

Take Care.

Lord Vader: Отцепих темата за съветите в нова тема: Magic The Gathering Съвети и други. Вобще си мисля, че тази тема трябва да я заключа, но ще я оставя за сега.
Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering...

Отговори

Върни се в “Общи Приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 10 госта