Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

Интервю с писателя Любомир “Колин Уолмбъри” Николов

Форум, предназначен за всякакви свързани и несвързани с ролевите игри теми - можете да обсъждате всичко в рамките на правилата на форума.
Потребителски аватар
Yann Gamgee
Мнения: 652
Регистриран: ср мар 26, 2003 12:45 pm
Местоположение: Средната земя
Контакти:

Интервю с писателя Любомир “Колин Уолмбъри” Николов

Мнение от Yann Gamgee » ср фев 04, 2004 11:14 pm

(Очаквайте най-скоро време пространно интервю с Робърт Блод & Ейдриън Уеин, Върджил Дриймънд и Майкъл Майндкрайм)

Часът е 18:25, сряда, а аз се намирам в Културен дом “Средец” и чакам да дойде не друг, а самият Любомир Николов – може би най-култовата личност от моето детство. Човекът написал десетки книги игри и превел книгата на века “Властелинът на пръстените”. Поводът е интервю, което аз посвещавам на любимия ми форум, на който Колин има толкова много фенове. И така, Негово Величество Любомир “Колин Уолмбъри” Николов…

Ян: Здравейте, г-н Николов. От името на цялото ролево общество и всички стари и нови почитатели на Толкин и книгите игри ви благодаря от сърце, че ще отговорите на това интервю. За начало може би най-добре е да кажете нещо за себе си…

Колин: Ами и аз благодаря за интервюто… Какво да кажа? Човек на 54 години, роден почти в средата на миналия век, 10 януари 1950 година, но още не ми е дошъл ума в главата. Още щурея по компютърните игри, изглежда, че това е начин на бягство от реалността… макар и да не играл на кой знае колко много. Няколко съм пробвал и за най-велика игра на всички времена смятам, че това е “Цивилизацията” твърдо и това е така, защото просто тя положи принципа. Е, да, първата “Цивилизация” е безкрайно остаряла и досадна, но пък какво от това, ако ми харесва. Иначе какво да кажа? Женен съм за втори път и много си обичам жената. Много си обичам и фантастиката естествено. Мразя идиотските нововъведения в българския език като думата “вкъщи” и “поновому” слято, както и прочие глупости. Ъъъ… Много ми е трудно да кажа какво представлявам, знам ли?

Ян: Може би това най-добре могат да го кажат читателите.

Колин: Затворен съм и не общувам много много, макар че обичам приятелите си. Освен това държа на морални принципи. Малко е старомодно, но държа да има морал…

Ян: Така трябва да бъде!

Колин: То покрай книгите игри се сблъсках с неприятни ситуации. И покрай фантастиката съм се сблъсквал…

Ян: Колко книги игри сте написал?

Колин: Ми около 30, не съм ги броил, но някъде толкова, като някои от тях много ми допадат. Най-много си харесвам “Полетът на грифона” и “Прокълнатата книга” (която излезе като “Гримоар” бележка на Ян).

Ян: Може би първите – “Замъкът на таласъмите” и “Огнена пустиня”?

Колин: Да, те ми харесваха, но като литература най-добри са “Полетът на грифона” и трилогията “Реката, от която никой не се завръща”…

Ян: И “Леденият вихър на смъртта”?

Колин: Да, това е третата част, но аз казвам трилогията.

Ян: Както и “Нокти срещу огън”?

Колин: Да бе, но аз имам предвид, че тези книги спокойно могат да минат и за чиста литература… То бяха славни времена и по-специално издателство “Мега” беше велика работа, макар и да не издържа на финансовата ситуация в страната.

Ян: Как ви хрумна “В лабиринта на времето” Знам, че това ви е първата написана книга-игра навремето…

Колин: Да, тя е много силно копирана от първата книга-игра, която четох на френски. Тя се казваше “Леговището на дракона” само дето беше фентъзи, а аз с подобна структура направих фантастика. Това ми беше така пробното, експеримента.

Ян: Може би е повлияна от “Машината на времето” на Хърбърт Уелс?

Колин: Е, това е съвсем отделно вече. Като структура и схема беше повлияно от тази книга “Леговището на дракона”. Мисля, че беше на Иън Ливингстън, но не съм напълно сигурен.

Ян: Чувставахте ли се известен след като пробихте?

Колин: Не точно тогава. Известен се чувствах 2-3 години по-късно, когато изведнъж се оформи фенското движение на книгите игри, но това не беше най-важното. За мен най-важното беше друго, а именно това, което беше и големият успех на книгите-игри. Те създадоха любители, които се оказаха мислещи момчета и момичета… Ъъъ, момчета най-вече. Момичета по-малко. И аз сега след години ги виждам как са се развили страхотно. Очевидно играта и то от този тип, не компютърната, а ролевата игра действа страхотно, защото колкото и да приличат на компютърните, те се различават от тях. И, разбира се, има по-голямо участие на читателя. Вече в ролевите игри участието е още по-голямо и то създава определен тип хора и начин на мислене. Аз ги виждам, че след това много прописаха и то успешно. Изобщо писател се става от ранни години. Това ми е най-голяма радост, че тези книги освен забавления се оказаха и методическо ръководство. За фантазия, а не за известност, което не е толкова важно. Известността е ценна, ако с нея човек може да направи нещо. Да помогне по някакъв начин на хората например, макар че у нас това е утопия.

Ян: Все пак вие сте видели много млади автори, предполагам? Може би сте им помогнали за тяхното развитие?

Колин: Според мен, помоща е най-вече да го насърчиш човека, защото аз имам един принцип – за да стане автор един човек трябва да напише една камара боклук, но съм твърдото убеждание, че пише най-хубавите неща на света. Според мен това е неизбежен етап в развитието на автора. Той първо трябва да има самочувствие и второ, желание да пише. Малко по-малко усвоява правилата и става сериозен автор.

Ян: А правилата срещу литература, къде ви беше силата?

Колин: При мен беше в литературата.

Ян: Някой казваше навремето, че Колин не умее да пише правила…

Колин: Както казвах на майтап, в книгите ми няма дневници, няма и нощници. Всеки си има сила. Например Майкъл беше много силен в схемите. Джордж беше много силен в правилата. Той създаваше според мен най-солидните правила, макар че на мен ми се струваха тежки.

Ян: Книгите на Джордж бяха математически чудовища…

Колин: Именно! Като компютърни вируси почти. Но за всеки си имаше отделна публика. Беше утопия да вярваш, че някой може да грабне цялата аудитория. Това беше наивно. Аз мисля, че се справяхме много добре, но донякъде с тия спорове сами се погубихме. И другото е, че не успяхме да усетим навреме гибелта на жанра, за да вземем мерки. Просто се натрупаха прекалено много маймуни на клона и клона се счупи и край. Сега вече терена е свободен и всеки, който иска целия пазар може да го завоюва.

Ян: И затова спряхте да пишете?

Колин: Нямаше как. Останаха недовършени неща, но няма за къде. Например продължението на “Ледените пирати” така и не видя бял свят. Но интересното всъщност е друго – игрите започнаха да се развиват по много динамичен начин. Започнаха да стават все по-сериозни, а аз лично се стремях да наложа и познавателните книги игри.

Ян: Например книгата-игра “Операция Звезден гост”, която имаше висока научна стойност?

Колин: Да, вмъквах много полезна информация.

Ян: В какви отношения сте с другите автори на книгите-игри?

Колин: Ми в абсолютно никакви отношения не съм! Запазил съм най-топли чувства към Джордж, макар че не съм го виждал безкрайно отдавна. С Елена (Върджил Дриймънд) се виждам от време на време, но тя е толкова особенна фигура, че аз не мога да кажа, че я познавам. Просто я оценявам като един от най-добрите фантасти в момента, но тя си живее в свой свят.

Ян: А за Майкъл какво ще кажете? Той ви беше колега в “Мега игра”…

Колин: Бяхме много различни по характер. Толкова различни по характер бяхме, а и той беше толкова амбициозен и целеустремен. Искаше непременно да пробие и да хване цялата аудитория. Но това му беше грешката. Читателите бяха толкова много и трудно можеше да се привлечат изцяло. Много се надявам да е поузрял и да е усетил, че стремежът към успех не е най-важното. Иначе аз не мога да имам нещо против него, защото той беше в момент на развитие. Сигурен съм, че сега е друг.

Ян: Интервюто с вас ще бъде публикувано на форум за ролеви игри. Чували ли сте за ролеви игри? Знаете ли Подземия & Дракони? Ендивал?

Колин: На мен ми е попадала “ShadowRun” (това е игра на издателство Fasa и описва елфи, орки в един фентъзи кибер-свят – бележка на Ян). Също така по някое време в редакцията на Мега разполагахме с “Драконова атака” на TSR, но малко съм играл. Това се дължи на факта, че за ролевите игри трябва да имаш добра компания и човек не може да ги играе сам. Трябва добър водещ и още по-добри играчи. Аз много ги харесвам (ролевите игри), но за съжаление нямам среда, в която да играя.

Ян: С какво се занимавате в момента?

Колин: Превеждам и с това се издържам. В момента превеждам един страшно дебел исторически труд за Йеросалим и евреите, но не е фентъзи. Мъча се да се освободя и да намеря време да напиша нов Толкин и както съм казвал много пъти, целта ми е да напиша не мои Толкин, а Толкин такъв, какъвто само самият Толкин би написал. Това е много трудна задача. Поне увода, който написах се получи на ниво. Всички, които са го чели казват, че прилича страшно на Толкин – и да няма следа от моята личност. И интресното е, че пиша най-вече за себе си. Да видим какво ще се получи.

Ян: И един последен въпрос, който може би е най-изчанченият от всички – нещо, което винаги сте искал да кажете, но никой не ви е питал?

Колин: Много е трудно да се каже нещо, което наистина да си струва. Бих казал това, че онзи другият свят е по-важен. Нямам предвид отвъдното, разбира се, а светът на ФАНТАЗИЯТА.
Последна промяна от Yann Gamgee на чет фев 05, 2004 4:17 am, променено общо 1 път.
Посетете и разгледайте новия и обновен сайт за Книги-Игри, при това вече с домейн ".bg"!

http://knigi-igri.bg/

Вижте и Facebook страницата ни, която носи името: "Книги-Игри.НЕТ - Приключение е да си спомниш!"

Потребителски аватар
Yolly
Мнения: 152
Регистриран: съб апр 13, 2002 1:08 pm
Местоположение: квартира
Контакти:

Мнение от Yolly » чет фев 05, 2004 1:41 am

Не знам, Ян, как, по какъв повод и защо ей така от нищото е това нещо, но благодаря ти. (Ще прескоча еуфоричния пристъп от изненадата) Както и да е. Много се радвам на това интервю... вюйце! :wink:
"You're listening to Magic FM. Pick a station, any station!"

Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Мнение от xsmind » чет фев 05, 2004 10:07 am

Хубаво е интервюто.
Да го сложите и на сайта, че да живне малко.

Потребителски аватар
5ko
Мнения: 159
Регистриран: пет яну 04, 2002 11:28 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от 5ko » чет фев 05, 2004 11:18 am

Браво за интервюто!

Тоя "Любониколов" Толкин звучи интересно. Дано стане нещо от него :)
Изображение

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет фев 05, 2004 6:33 pm

Приятно интервю. Не мога да кажа, че съм фен на Николов, просто така и не бях в неговата аудитория, но някои от неговите книги бяха доста добри. Това, че не го биваше в правилата (или по-скоро - биваше го, ама никога не си показа и разви потенциала в тази насока) си е друга тема. Иначе казва доста истини, дори успява да изплюе с малко недомлъвки причината за краха на голямата Мега в златните години на жанра. Особено ми допадна коментара за "любимата" на всички Върджил, виж че е сред най-добрите фантасти за момента си е обида на жанра. За Джордж, май пропуска да каже, че той правеше най-извратените, ненужно комплицирани и неорганизирани системи, които някой болен мозък може да допусне в книга-игра. Ама хайде да не продължавам, че отново ми проличава натрупаната омраза. За финал, така и не стана ясно какво пиша за Толкин в момента, предполагам поредната книга от third party автор. Лично аз съм сдържан на тази тема, но бих се радвал някога да видя сериозна книга от Любо Николов, със сигурност бих си я купил.

Потребителски аватар
Tarlio
Мнения: 40
Регистриран: пон яну 07, 2002 5:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Tarlio » пет фев 06, 2004 12:48 am

Мого готино интервю. Аз попринцип
съм голям фенна книгите игри и
тази тема приятно ме изненада.
Засега не съм чел нито едно от
продълженията на Валстелнина.
Това бих го прочел.

Потребителски аватар
Yann Gamgee
Мнения: 652
Регистриран: ср мар 26, 2003 12:45 pm
Местоположение: Средната земя
Контакти:

За кой автор на книги-игри искате да научите повече...?

Мнение от Yann Gamgee » съб фев 14, 2004 7:20 pm

Объркан съм... Гледам телефона на Джордж М. Джордж, Ейдриън Уейн (и Робърт Блонд), Майкъл Майндкрайм и Върджил Дриймънд и се чудя с кого да започна? Хайде кажете кой ви е най-на сърцето и него ще интервюирам. Благодаря ви предварително!
10х и на всички, които се разписха под темата с Любо Николов... :)
Посетете и разгледайте новия и обновен сайт за Книги-Игри, при това вече с домейн ".bg"!

http://knigi-igri.bg/

Вижте и Facebook страницата ни, която носи името: "Книги-Игри.НЕТ - Приключение е да си спомниш!"

Потребителски аватар
Mreal
Мнения: 179
Регистриран: пон апр 15, 2002 7:44 pm
Местоположение: не се знае още
Контакти:

Мнение от Mreal » нед фев 15, 2004 12:45 pm

Искaм дa добaвя нещо зa прaвилaтa.Прaвилaтa, в игрите, сa хубaво нещо, без тях нaстъпвa хaос.Но специaлно в книгите игри те бяхa единствено и сaмо огрaничител.Нaй-скучното нещо нa светa е дa хвърляш зaрчетa няколко десетки пъти, зa дa видиш дaли си убил едни кои си монстър.Зa товa ми хaресa толковa "Рекaтa..." нa Николов и "Синът нa пустинятa" нa Блонд.Във вторaтa всякa еднa биткa беше рaзличнa и уникaлнa...

Ян aми почни с Блонд :)

П.С. Джордж М. Джордж нaистинa беше изврaтен.Нямa дa зaбрaвя кaк веднъж в "Прокълнaтaтa горa" бях стигнaл почти до крaя, но се кaчих нa един кон и той зе че препуснa нaнякaде, и ме доведе до стaртовaтa точкa нa игрaтa (рaзбирaй един от първите епизоди нa книгaтa).
If You Dont Master Your Fears, Your Fears Will Master You

Потребителски аватар
Mreal
Мнения: 179
Регистриран: пон апр 15, 2002 7:44 pm
Местоположение: не се знае още
Контакти:

Мнение от Mreal » нед фев 15, 2004 9:50 pm

Попрaвкa: книгaтa се кaзвa "Прокълнaтaтa земя",a aвторa е Сим Николов :)))
но товa не променя фaктa, че Джордж М. Джордж беше изврaтен :).
If You Dont Master Your Fears, Your Fears Will Master You

Потребителски аватар
Dare Devil
Chaotic good уста
Мнения: 535
Регистриран: вт май 13, 2003 11:43 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Dare Devil » нед фев 15, 2004 10:17 pm

/me скандира: "Искаме Блонд, искаме Блонд..."
И е верно, че Джордж М. Джордж беше извратен откъм правила, но пък имаше някои много готини идеи по отношение на сюжета.

Потребителски аватар
CHOP
Мнения: 88
Регистриран: пон дек 15, 2003 10:44 am
Местоположение: Добрич
Контакти:

Мнение от CHOP » нед фев 15, 2004 11:56 pm

Аз пък искам Майкъл Майндкрайм !!! Неговите книги къртиха най-много !!!
Аве не знам защо, ама мене сложните сметки на Джордж си ме кефиха :wink: .
"Човек е осъден да разсъждава"

Потребителски аватар
5ko
Мнения: 159
Регистриран: пет яну 04, 2002 11:28 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от 5ko » пон фев 16, 2004 12:32 am

И аз искам Блонд и Уейн (който от двамата е писал литературната част на Сонора).
Изображение

Потребителски аватар
Yann Gamgee
Мнения: 652
Регистриран: ср мар 26, 2003 12:45 pm
Местоположение: Средната земя
Контакти:

Добре, ще се обадя на Сонорците...

Мнение от Yann Gamgee » пон фев 16, 2004 12:38 pm

Още тази вечер звъня на Ейдриън Уейн и го каня на кафе с Боби, очаквайте интервюто до края на другата седмица...
Посетете и разгледайте новия и обновен сайт за Книги-Игри, при това вече с домейн ".bg"!

http://knigi-igri.bg/

Вижте и Facebook страницата ни, която носи името: "Книги-Игри.НЕТ - Приключение е да си спомниш!"

[bo]

Мнение от [bo] » пон фев 16, 2004 6:41 pm

И му напомни, че има да ми показва разни неща... Макар и да се съмнявам да предпочете кафе пред бира :twisted:

Потребителски аватар
TenThingsIHate
Мнения: 112
Регистриран: съб апр 12, 2003 9:47 pm
Местоположение: Къде ли не
Контакти:

:))

Мнение от TenThingsIHate » пон фев 16, 2004 8:27 pm

Yann Gamgee написа:Объркан съм... Гледам телефона на Джордж М. Джордж, Ейдриън Уейн (и Робърт Блонд), Майкъл Майндкрайм и Върджил Дриймънд и се чудя с кого да започна?
:clap: Ако наистина си взел телефоните на всички хора, предлагам първо да върнеш на Върджил нейния (все пак е дама), а после на всички останали - без на Майндкрайм. Да си купи нов, нали е най-добрия и богат автор. :reading: :date:
Yeah, with enough soap you could blow just about anything..

Lestor
Мнения: 124
Регистриран: чет юли 10, 2003 5:40 pm
Местоположение: Gabrovo

Мнение от Lestor » чет фев 19, 2004 6:56 pm

Всъщност имa ли знaчение - нaли ще вземеш интерв/тa от всичките. Все пaк Блонд ми е л/бимец сред изброените, мaкр и Върдж дa пишеше много здрaво книгите си. Нa Мaйндкрaйм ми е л/бопитно дa рaзберa кaкво мисли сегa и идaли е още толковa бойко нaстроенен дa всявa рaздори!

Потребителски аватар
Bilbo
Мнения: 242
Регистриран: чет яну 03, 2002 7:08 am
Местоположение: Where the Dragon lies bleeding...

Мнение от Bilbo » пет фев 20, 2004 8:00 am

Интервюто наистина е много интересно. Няма да е лошо да го видим и на сайта скоро. :roll:

There goes the siren that warns of the air raid
Then comes the sound of the guns sending flak
Out for the scramble we've got to get airborne
Got to get up for the coming attack.


Потребителски аватар
xsmind
Студио Х
Мнения: 4123
Регистриран: чет май 02, 2002 11:44 pm
Местоположение: R'lyeh
Контакти:

Мнение от xsmind » нед фев 22, 2004 12:36 pm

От две седмици за сайта повтарям и аз....

Потребителски аватар
Young_Jedi
Мнения: 3
Регистриран: вт май 27, 2003 1:36 pm
Местоположение: In a galaxy far far away...
Контакти:

Мнение от Young_Jedi » ср авг 11, 2004 10:53 am

Мене Колин Уолъмбъри ми е любимият автор на книги-игри.
Ето защо много се радвам че успях да се срещна с него на откриването на ЕвроКон-а. Човекът бе така добър да ме изтърпи - даде ми автографи върху трилогията на Таласъмите, Отнена Пустиня и първи брой на Мегаигра. Даже се снима с мене :D

:arrow: http://info.datacom.bg/young_jedi/anime ... 0_0271.JPG

Отговори

Върни се в “Общи Приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта