Мнение
от Shamajotsi » ср фев 01, 2012 3:53 am
След толкова много хвалебствени думи и места в "топ Х на 2011", реших и аз да я пробвам тази легендарна игра. Доста забавна, доста часове пропилях по нея, но като цяло както ми беше първата ТЕС игра, така и ще си остане последната. И за да влезе в моя "топ Х на 2011", Х трябва да е бройката на всичко, дето съм изиграл миналата година.
На първо време, не знам дали Деус Екс ме е разглезил или нещо друго, но дано покрай този съркъл джърк по Скайрим дивелъпърите не решат, че може да се мине с подобна тотална липса на левъл дизайн при 90% от локациите. Или че могат да бъдат толкова мързеливи по измислянето на структурата на "куестовете": "Загубих си гащите, намират се в пещера, донеси ми ги, ще ти дам повече, отколкото ще спечелиш от убиването на дракон. А, да, и заради бъг, гащите остават у теб, не се притеснявай."
И, да, като стана дума за бъгове... хубаво, Бетесда са пословични с това, че игрите им са убер бъгави. Ама да осереш мейн куеста си, така че да е почти невъзможен за минаване, освен ако не лоуднеш 1000 пъти и не извадиш късмет при хиляда и първия? То не че и мейн куеста е върха на сладоледа. А може би е, колко жалко, че "exposition guy" при мен не може да си каже репликите. Онези, същите, с които Бетесда щяха да се опитат да ме въведат в света, защото очевидно не са чували за "show, don't tell". Те не са и чували явно и за "less is more", защото по някакъв начин успяха да ми изсипят на главата половината митология на главата и имах срещи трети/четвърти вид с половината даедра принцове. То това може би защото съм драгънборн... което така и не разбрах какво му е специалното и защо драконите са толкова страхопочитани, при все, че тролове, мамути, гиганти, драгън прийстове, драугур детлордове и пр. са десет пъти по-големи опасности от повечето новосъбудени дракони.
Поне драконите носят бая луут със себе си. Който не е и една седма от това, което е нужно за закупуването на къща. Не ми се мисли бъдещите банки по какво ще диференцират клиентите си за това кой заслужава и кой не заслужава ипотечен кредит. И като стана дума за луут от дракони - аз докато успея да си направя броня от кокалите им, аз ще взема да я открия. Както се случи с ебъни армъра - тамън си викам "останаха ми две точки да вдигна на smithing и ще имам оркска броня" и то се оказа, че вече съм имал цял комплект от по-горния клас. Фън. За сравнение, като посетих Рифтен и бях въведен в криминалния свят, за 1 час обрах що-годе всички в този град, както и в Уиндхелм и качих пикпокета от 20 на 100. Фън, поне сега 90% от населението на Скайрим са голи.
Въпреки всичко казано, имаше момент, в който сериозно си виках как не просто ще я купя, ами ще си взема и Мороуинд и Обливиън, че и експанжъни ще чакам. Мнението ми постепенно деградира в "абе, ако пуснат някакъв тотъл кънвържън мод към Мороуинд, може и да го пипна" и накрая дори не довърших мейн кампанията, нито пък която и да е била от гилдиите (освен на бардовете - на тях им събрах всички инструменти май, ама никой нищо не каза, може и още да има). В един момент си дадох сметка, че основните ми цели не са да спася света или да реша не знам коя дълбока душевна драма на не знам кого, а: да бъда провъзгласен за Thane навсякъде, да събера всички книжки, да събера всички по-яки брони, както и тези на отделните холдове, и да дочакам пач, който да оправи библиотеките в къщурките. Тогава ми просветна, че ми се играе РПГ, а не High Fantasy Sims и че нещото, което го върша, си е чиста проба бачкаторстване и същите усилия могат да отидат за истинска и полезна работа.
シャマジョツィ
しゃまよつぃ