Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

Сетинга плюс коментари по него

D&D приключение
Гост

Сетинга плюс коментари по него

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 10:49 am

На един континент (Реалмика, да речем) имало едно кралство на име Ландия. То било голямо и доста силно. Не достатъчно силно, че да доминира безспорно дори непосредствения си регион, но определено било постоянен и важен фактор в политиката на целия континент. Това кралство си имало един стар крал на име Роикс, който бил нелош управник и кадърен военен. Това добре, ама той бил и доста амбициозен, освен това и смятал, че Ландия трябва да включи в себе си много повече територии и население. Идеята всъщност не била лоша (Ландия имала традиция на кадърно вътрешно управление, а имало и други фактори), немалко от въпросните хора всъщност нямали нищо против, само дето те вече си имали управници, които често имали против идеите на крал Роикс. Не стига това, ами и той не бил особено дипломатичен. Това довело да дълга поредица от войни, практически една дъъълга, проточила се десетки години война. Интензивността й всъщност не била висока и в Ландия никога не била обявена всеобща мобилизация, например, за разлика от някои (повечето) съседни държави. Населението като цяло не било разорено от войната, макар че негативен ефект си имало и някои отделни хора и фамилии наистина обеднели доста (за сметка на някои други, които пък направили сериозни пари).

Цялата работа отивала на не добро, докато старият крал не взел че се споминал. Смъртта му била направо учудващо нормална – просто една вечер, докато се забавлявал с втората си (значително по-млада от него) съпруга, възрастта му най-сетне си казал думата и го застигнал прозаичен старчески сърдечен удар. За човек, успял да си създаде немалко врагове (основно външни, но все пак), това било направо подозрително и се провело доста щателно разследване, но отрова в тялото му не блиа открита (включително с мощни заклинания), а при сериозните разпити на кралицата (също с помощта на свръхестествени методи) се доказало това, което всички всъщност вече знаели – тя искрено го обичала и била искрено и дълбоко съкрушена от цялата работа (или това, или можела да устои на десетки поредни Уил сейвове с висока трудност, което би било по силите само на доста могъщ аутсйдър или нещо еквивалентно, така че...). За престола имало кратки разногласия, защото самия Роикс предпочитал синовете от втората си жена, амбициозни като него, но в крайна сметка крал станал Рекс – синът от първата му съпруга, която умряла именно при раждането, което и довело то там Роикс да не храни чак толкова топли чуства към големият си син. В никакъв случай обаче не го мразел и в крайна сметка не му отнел официално правото на наследник. Право, което втората съпруга и синовете й изобщо не оспорили. Това обусловило краткостта и почти безкръвността на „вълненията по наследството”. А и новият крал би наистина свестен, полу-братята му всъщност го харесвали, както и почти всички други. Рекс също като баща си се грижел за народа си и бил повече от адекватен военен, но освен това притежавал и дълговидност и голяма доза дипломатичност. Съвсем бързо успял да прекрати състоянието на постоянна война с всички, като Ландия дори получила повече (поне по-съществени) придобивки, отколкото претърпяла загуби. Били раздадени несъществни територии в замяна на няколко малки, но богати на руди планини, няколко важни от военно-стратегическа гледна точка крепости (с полагащата се околна територия) както и изключително плодородна крайбрежна територия с голямо търговско пристанище и две малки но стратегически разположени военни такива със все полагащият им се флот. На страните от които били отнети територии се плащали годишни компенсации, които съвсем не се равнявали на потенциалните приходи от притежаването им, но и в никакъв случай не били символични. В резултат почти всички съседи са доста добре настроени към Ландия. Предвид обстоятелствата, де, но едно е хладно съжителство и умерена (с тенденция за разрастване) търговия и съвсем друго – открита враждебност и редовни военни маневри по границата.

Което е може би най-важно – набързо били изобличени повечето от най-големите спекуланти от войната (по „съвпадение” и основни инициатори на идеята крал да е някой от военолюбивите братя) и им били конфискувани всички (не само спечелените във войната) имоти и собствености, а после били осъдени „да бъдат предадени на народа за справедливо наказание” (почти никой от тях не е погребан, не намерили какво да положат в земята). В резултат народа обожава краля си, дребните благородници са му верни до смърт (най-верните получили от земите на осъдените, дъъъ), голяма част от големите благородници го подкрпят открито, а друга част гледат да си налягат парцалките, че да не дойде и техния ред, границите са относително спокойни, хазната е доста пълна като за след десетилетна война. Проблемите с разбойнически банди от бивши войници са доста по-малки отколкото при някои съседи, основно защото военните части се разпускат поетапно и се полагат усилия на повечето войници да се осигури занимание за след това (всичко това подпомагано от доста приличното финансово състояние на държавата). Проблеми има, разбира се, не всичко върви идеално по план. В по-отдалечените краища и в големите не-столични градове влиянието на краля не е чак толкова голямо и дори има случаи на сериозна корупция. Бандити все пак се срещат, някои диви животни също са увеличили популацията си неприятно (чак катастрофална напаст от вълци няма, но е проблем), далеч не всички спекуланти и заговорници са премахнати и разни други дребни неща току изникват.

Религията в Ландия има сериозно място. Култът към Пелор установил първата си сериозна база на континента именно в сегашната столица на Ландия – град Капитол. Даже самото кралство било първоначално основано именно около учението на Пелор. Патрирха на Църквата за Реалмика (с резиденция, естествено в Капитол) все още коронясва всеки ландийски крал, което отнема всеки вариант някой друг владетел да претендира за върховенство над ландиския, докато обратното съвсем не е вярно и било повод за част от войните на стария крал. Не само това, ами и Свети Кътбърт бил роден на територията на сегашна Ландия и кулът към Великия Съдия е толкова силен, че в момента правораздавателните (и немалка част от правоналагащите) органи на кралството практически са се слели с църквата на светеца-бог. На тази почва (Ред и Добро поотделно заедно) доста добре се развива и култът към Хейроней, отскоро (рабирай няколко века) навлязъл на континента. В резултат повече от половината паладини на континента са родени или обучени в Ландия. Което съвсем не прави държавата „паладинска”, избраните за тази трудна мисия са си малко, но поне са нещо обикновено из земите на Ландия. Все пак повечето поколнници на тези богове (дори на Хейроней) не са Паладини.

Гост

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 11:13 am

Те това ви е сетинга, да се ориентирате. Има си доскорошни големи войни, проблеми с корупция по градовете, бандити, религии и т.н. Голяма страна, в която добрия крал не може да огрее навсякъде. Здрава армия, по-голяма от нормалното мирновременно, но не е военно положение. Практически всички мъже над 25-30 години са минали през армията. Което не значи, че имат нещо повече от едно ниво Warrior, де (някои са по-добре, но в рамките на нормалното). Като цяло идеята е за място, което си има проблеми, но те не са някакви катастрофални, убер-тежки глобални гадости. Не е като съседна държава току-що да е минала третиране с фентъзи-вариант на ядрена оръжие след 100 години хипер-мега-интензиван война.


Едно уточнение, че гледам не съм го сложил - войната е приключила преди 5-10 години. Процесът е отнел известно време, не е била точно една война, все пак, по-скоро голяма купчина сблъсъци. Та, в момента страната е мирна откъм военни действия.

Коментирайте и питайте тук. Малко по-късно днес или най-късно утре ще пусна и конкретното място, където почвате и ще отпочваме.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 11:32 am

Зла хаотична монархия* с елементи на корумпирана църковна власт и добра употреба на пропагандната машина... освен това целия народ е войнствен и е минал през войската... never has there been a more vile den of scum and corruption. Много женерик средновековно, вери найс. :)

*-организацията е chaotic evil, с lawful evil властов център - кралския двор, и още един LE в лицето на Патриаршията. Второстепенни властови центрове са другите църкви и каквото е останало от благородниците които не са верни на краля. Вероятно има един CE в лицето на опазилата се организирана престъпност и един с неуточнен уклон който може да въплъщава магокрацията/интелигенцията, дори ако тези типове са преследвани/регулирани.
:wink:

едит - тоя народ както е зъл и е свикнал с войнишкия живот, всъщност разцеплението, нападението над бирници и бандитството трябва да са изключително сериозен проблем в някои райони(навсякъде където краля не огрява добре).
Последна промяна от Yago на пон сеп 24, 2007 11:44 am, променено общо 1 път.
ум колкото на замажан синигер

Гост

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 11:43 am

Трябвало е да имаш и едно "нихилист" в титлата. :wink:

ПП Никой да не се смее на имената! Трудно ми е да ги измислям. :oops:

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 11:53 am

Не бе Стефане, просто хората имат талант да пишат уж наивни утопии в които хуманитариста да вижда криви отражения на реалността и да не е готов да приеме наивността. Ти поне като гледам, за разлика от Рапсъди не си тръгнал да обясняваш колко е "гууд" твоето, и че плебса на Ландсия не е някаква скотска войнствена сбирщина.
Малка забележка - ако мобилизираш целия народ, не става, така че отбелязвам най-вече за останалите четящи - най-вероятно набора е бил поетапен с цикъл на смяна на наборниците.
Обаче - многобройното селско население не може да бъде ефектно мобилизирано без да настъпи икономическа трагедия, глад и чума - някой трябва да сее и събира. Така че сигурно има поне един 10% от мъжете в страната които никога не са служили на война. Това, или селяните са служили много кратки срокове, но редовно и най-вече близо до родните земи, така че да могат да се разпускат за сезона. Именно поради подобни проблеми при феудалното управление както на изток, така и на запад, война много рядко се е водила през лятото.
Втора малка - подобни действия срещу благородничеството не прави човек популярен сред тях, нито наследниците му. Ако следващият крал се окаже не достатъчно способен или загуби благоволението на църквата, може да му се стъжни живота.

Флейвър предложение - може да има някакви задморски разколници които следват Пелор, но еретично - без толкова властна и организирана църква, с повече фокус върху личностно отдаване на вярата и следването на принципите й.
Второ - някой от съседите може да е злата търговска република Мерканти, където понастоящем властва прочутия с отровителство род на Продаждиите.
Трето - още един съсед може да е някаква планинска държавица образувала се през войната от сборище на местните феудали и кметове подписали спогодба за взаимна защита и неутралитет през войната.
Последна промяна от Yago на пон сеп 24, 2007 11:57 am, променено общо 1 път.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » пон сеп 24, 2007 11:56 am

Не бе, аз сериозно не разбрах от къв зор хората са chaotic evil, а дворът и църквата lawful evil? Докато четох поста на Стефан нищо такова не ми направи впечатление, откъде ги изсмука тези определения?
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 12:00 pm

Което е може би най-важно – набързо били изобличени повечето от най-големите спекуланти от войната (по „съвпадение” и основни инициатори на идеята крал да е някой от военолюбивите братя) и им били конфискувани всички (не само спечелените във войната) имоти и собствености, а после били осъдени „да бъдат предадени на народа за справедливо наказание” (почти никой от тях не е погребан, не намерили какво да положат в земята). В резултат народа обожава краля си, дребните благородници са му верни до смърт (най-верните получили от земите на осъдените, дъъъ), голяма част от големите благородници го подкрпят открито, а друга част гледат да си налягат парцалките, че да не дойде и техния ред, границите са относително спокойни, хазната е доста пълна като за след десетилетна война.
Религията в Ландия има сериозно място. Култът към Пелор установил първата си сериозна база на континента именно в сегашната столица на Ландия – град Капитол. Даже самото кралство било първоначално основано именно около учението на Пелор. Патрирха на Църквата за Реалмика (с резиденция, естествено в Капитол) все още коронясва всеки ландийски крал, което отнема всеки вариант някой друг владетел да претендира за върховенство над ландиския, докато обратното съвсем не е вярно и било повод за част от войните на стария крал.
Сигурно трябваше да си сложа един wink, за да си личи че леко преувеличавам в името на шегата, ама не е като да не си говорим за някакво зло и хитро копеле.
ум колкото на замажан синигер

Гост

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 12:20 pm

Ъ, всъщност мобилизарали са се по за кратки срокове основно младите мъже, а след 5-6 години максимум са ги връщали да работят по нивите. Така са имали и подготвен резерв за баш критични ситуации. Имало си е и доброволци и професионални наемници. Доста от мобилизираните от приграничните райони са служели като гарнизон по местоживеене. Така хем са си били близо до семействата да не мрънкат, хем им е пукало какво прави врага в райноа им и са се стараели да не го допускат да вилнее.

Нещата не са много утопични. "Добростта" намалява доста бързо с отдалечаване от краля. И макар че страната е по-близо до Добрия уклон, тя като цяло е Неутрална по тази ос. Зли (системно) благородници си има, като стой та гледай. По другата ос обаче страната е определено Подредена. Без да са манияци чистници, педанти и безупречни верноподанници, преобладаващият брой хора ценят реда и закона.

Като цяло не съм мислил много подробности извън Ландия. Идеята беше действието да се развива изключително в нейните рамки. Иначе Пелор е дошъл от друг (близък, предполагам и с относително активни търговски и всякакви други връзки) континент. Съседите може да са всякакви. Това с неутралните планинци беше добнро попадение. Предполагам през войната са се цанили като наемници и при двет страни, изнасяли са метали и оръжия за всички, нали? И се делят на кантони? Предполагам се сещаш, че Еберон и в началния му вид не е направен за седмица или месец, а оттогава все пускат и нови подорбности със следващите книги. Нямам амбиции да правя цял нов сетинг, просто ви давам флейвър за най-близкото обкръжение на героите. Иначе средно голямо село в близост до относително голям град и имащо малко не-много-стари военни руини наблизо можеше да е навсякъде. Ако искаш да адаптираш Ландия в твоя сетинг - моля, заповядай. Ако искаш да я допълниш и да изградиш нов сетинг, който да я включва - ОК, авторски права не искам. Настоящата игра обаче не се предвижда да излиза извън държавата и за мен това дотук ми стига.

Ако не бъркам изколването на 52 боилски рода от Борис I не е поставено все още под въпрос. И няма особено катастрофални последици. Тук биват заклани само доказани с официални разследвания спекуланти от войната. Които никой не ги обича. Дет се вика, дори и да не съм върл фен на краля (а много от благороднически фамилии са традиционно верни на динстията) пак ще мразя оня, дет е правил пари, докато и аз съм се мъчил да помогна във войната. А дребния, който получава от конфискуваното имущество направо ще лиже подметките...

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 12:35 pm

Лиженето на подметки независимо от принципи(и без всякакво намерение да търпиш съмнение в законността на толкова удобни съвпадения) може да бъде lawful по собственото ми тълкование - просто си фен на краля, а не на общчовешки и ъъъ... добре, май не е много убедително?
Злите(корумпирани, а не по идея зли) църкви на добри божества са си традиция от Еберон. :)
Съседите ги метнах именно защото ми звучат на място до държава с такава история и фон, и защото са бъзик с имената на вече наличното.

Борис, Петър Велики, Октавиан... колкото щеш ги има. Има разлика между това дали някое действие е добро, в смисъла на далновидно и добро в смисъла на nice and fluffy.

Абе, как стои въпроса със Сандистан е тамошното диво номадско население и Нипанго, където мъжете ходят с рокли, мечовете са криви, а дядковци държат тайните на живота, вселената и могъщите бойни похвати.
ум колкото на замажан синигер

Гост

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 1:39 pm

Yago написа:Лиженето на подметки независимо от принципи(и без всякакво намерение да търпиш съмнение в законността на толкова удобни съвпадения) може да бъде lawful по собственото ми тълкование - просто си фен на краля, а не на общчовешки и ъъъ... добре, май не е много убедително?
"Ето, заповядай тази земя, задето беше верен поданик и участва във войната и обедня покрай нея, това ти е компенсация."
След подобна реплика от краля, ти няма ли да си му "верен до гроб", особено след като можеше да си я задържи тая земя в полза на държавата, а на теб да ти бие шута.
Всеки мрази военните спекуланти, проблемът е, че трудно се доказват. Е, в случая са успели да ги изловят (и то далеч не всички). Това че именно те бих искали по-военнолюбив крал е супер естествено и хич не е съвпадение, че точно те са били начело на "бунтовниците". Никой няма да заплаче за тях.
Yago написа:Злите(корумпирани, а не по идея зли) църкви на добри божества са си традиция от Еберон. :)
Откога Еберон е традиция? Моя спомен е, че постоянно се цитира като пример за напредничавост и разчупване на стереотипи. Коеото мен по принцип ме кефи, но точно в случая не ми трябва. Корупция в средите на църквите също има, но е по-скоро изключение. И да, видях емотикона, пояснението е за тези, които няма да хванат шегата.
Yago написа:Съседите ги метнах именно защото ми звучат на място до държава с такава история и фон, и защото са бъзик с имената на вече наличното.
Имената бяха именно с цел comic relief. Всъщност, цялото е по-скоро вътрешен за мен си бъзик доколко ще успея да направя "класическо фентъзи", където добрия крал е Наистина Добър, а не тиранин с добра пропгандна машина и т.н. клишета. Както и да направя почти нормален "сетинг", където няма никакви драматизми, проблемите са малки и локални и всичко си е почти мирно и тихо.
Yago написа:Борис, Петър Велики, Октавиан... колкото щеш ги има. Има разлика между това дали някое действие е добро, в смисъла на далновидно и добро в смисъла на nice and fluffy.
Рекси е преди всичко кадърен владетел. Не чак от нивото на споменатите може би, но не е и някакъв заспалко. Това че уклонът му е Подредено Добър, не значи че е Паладин, съвсем не изключва хитрости, дипломатически хватки и манипулации на населението. Не е светец, просто прави това което смята за полезно за страната си и хората в нея, като гледа това да не е за сметка на pain and suffering за хората извън земите му. Или поне не много. Нищо не пречи далечната му цел да е да създаде една супер уредена икономически стабилна държава до степен населението от колконите страни само да поиска да се присъедини към Ландия. В това като нищо може да използва и влиянието на църквата на Пелор. Добронамерен - да. Наивник и мекушав - не.
Yago написа:Абе, как стои въпроса със Сандистан е тамошното диво номадско население и Нипанго, където мъжете ходят с рокли, мечовете са криви, а дядковци държат тайните на живота, вселената и могъщите бойни похвати.
И двете ги има, ако поискаш, стига да са достатъчно далеч да оказват съвсем минимално и дори никакво влияние на културата в Ландия като цяло. Много ще е добре ако са на друг континент. Не на тоя близкия, откъдето е дошла религията на Пелор, и търговията с който прави богато онова пристанище от описанието.

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » пон сеп 24, 2007 2:12 pm

На мен сетинга, така описан, ми харесва, даже ми дава импулс, да се пробвам, да създам по-подробен свой. Единствената забележка, която имам е за икмената, които са някак съвременни според мен и просто можеш да ползваш тези от книгите, звучът по фентъзи. Очаквам да започнем, моята роля на странстващ рицaр, в това милитарно общество, малко наподобяващо Османската империя, ще е голямо предизвикателство.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 2:27 pm

Свещената Римска Империя Принце, или може би Англия, къде ги видя тези Османлии?
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » пон сеп 24, 2007 2:41 pm

Яго, защо примерът ми да не е удачен, като Османската империя е най-нагледният пример, за милитарно общество, през средните векове. Разбира се, че отностно традиции, култура и религия, както и социална йерархия, няма нищо общо с Ландия, ама аз говоря за милитаризъм.

Спахии???
Армия???
Издръжка от завзетото през войната???

Гост

Мнение от Гост » пон сеп 24, 2007 2:48 pm

Къде го видя това "милитарно" общество? :shock: Изрично съм писал, че мобилизацията никога не е била масова. Доста си е мирно обществото, освен дето повечето мъже са минали през военна служба. Ама то и у нас допреди 20 години всеки мъж служеше по 2 години. А в Израел и досега го правят, че и жените им също служат.

Имената могат да ти звучат както ти е кеф. На мен си ми харесват. Тирета и апострофи няма да сложа. Радвай се че не са Камъкмекподчук или Голямотоготинокралство, а краля не е Релтих Ецаб или Ноелопан Очйув.

Къде по дяволите видя спахии? :frustrated: :nah: Къдя видя издръжка от завоеванието? :? :roll:

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » пон сеп 24, 2007 2:54 pm

Примерът ти не е адекватен защото исторически паралели с двете посочени от мен държави се теглят лесно(въпреки че не са толкова централизирани, едното дори не е точно държава). Същото и откъм култура и вътрешно устройство. Ако ми посочиш и държави без "армия" и "войни земевладелци" в тези периоди, ще получиш пчеличка. Конкретно военно-административното остройство на Османската Империя е в много отношения подобно и на това в Източен Рим и България.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » пон сеп 24, 2007 6:03 pm

Все тая момчета, вие ми помогнахте, нямах предвит (спахии ...), към твоят сетинг, по скоро ми дойде вдъхновение, да създам свой и просто не съм се изразил правилно или ти не си разбрал, но тази, да кажем сценаристка дейност, ми харесва, все пак ако някога стане факт, бих го предоставил на истински водещ, аз никога не съм се интересувал, от позицията на ДМ.

Очаквам старта ...

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » вт сеп 25, 2007 12:54 pm

Снощи се зарибих и написах нещо като сетинг, на един дъх, бих искал да дадете отценката си, за него, тъй като не съм правил, подобно нещо, до сега и нямам реална представа.

Област Есембра

Област Есембра включва 73 %, континентална част, под владение на Западната Империя, разположена в западната част, на континента и 27% островна, под обидиненият герб, на Лигата на Свободните, обединяваща 7 града, чрез федеративно устройство. ( все още, обаче има идеологически проблеми, за изглаждане, между полисите) Имперският, етнически състав е пряко свързан, с единственото социално ограничение. А то е робството, което е факт в империята. През 11 век, войнственият и справедлив крал Едуард, чрез суровите си методи, подчинява планинските, варварски, орди на Полу-орки и им поставя робски статут, като ги задължава, да дават процент кадри, за армията, поставяни на първата линия. ( фронт) Останалите, биват настанявани в лагери и заставяни, да извършват минъорски труд. В миналото, неконтролируемите племена, сеели хаос, по земите на хората, но подтикнат, от култа на Св. Кутберт и с изключителни качества, на стратег и управник, Едуард успява, да ги подчини и да ги използва, като работна ръка. Която му идея е в основата, на имперската му политика, по-късно през 12г, от управлението си, кралят присъединява и търговско-занаятчийският народ, на джуджетата, в съседство, без военни действия, чрез гъвкава дипломация, а те се ползват с правата на автономна провинция, с определени задължения. Като последна провинция, в бързо набиращата, икономическа и военна мощ империя е Графство Орйон, научният и културен център на империята, столицата и земите около нея ( предимно гори). В град Орйон, част от гравството преди, се жени и крал Едуард, чийто брак за принцеса Мерйл, осигурява и тези територии, а на церемонията, той е обявен и за император, на Западната Империя, от духовният лидер, на патронната, за новата империя църква, на Св. Кутберт. Останалите разрешени за изповядване са: бог Морадин, бог Боккоб и Обад-Хай ( за местната друйдска организация). Столицата се характеризира с: естетически красива архитектура, като всички важни административни и съдебни згради, се намират в него. Няколко изучаващи науката и магията академии и университети, много библютеки и музикални школи. Населението е 22%, от общото, за империята. Останалите населени места са големи села и малки градове, с гарнизонна протекция, като принципа на милитаризъм и централна власт е крайно застъпен, в устройството на власта. Социалното равенство, прави изключение, само за полу-орките, които нямат права на граждани. Социално привилигированите са: аристокрацията и вишият църковен клир, на горе посочените религии( 4% от цялото населението, близо 24 000 000 души, това не включва робите,чйито брой не е ясен). Моралните устой на нацията, издигат правдата и истината на пиадестал, като предпочитани уклони, у жителите на империята са : ЛН, НГ, НЕ, и те се стремят, към безпристрастност. Климатът, като цяло за Област Есембра е средиземно- морски, поради топлото море. Последната пречка пред упражняване на конрол и успешна кампания на запад, е Лигата на Свободните, като тя е сбор от стратегически морски пунктове, търговски пристанища и ресурсен потенцял. ( на островите се намират: редки, благородни метали, диаманти, подправки, тютюн, благовонни масла и някои опияти и билки, с медицински и развлекателни деиствия.) Седемте града, представляват бивши елфически колонии, но едва 36%, от населението е елфическо, останалите 64% се разпределят между хора, джуджета и полу-орки емигрирали успешно, робството е забранено в Лигата. Поради липса на централна власт, криминалният контингент е силно изразен, а по-голямата част, от него, формира организирана престъпност, с цяла информационна мрежа, не само в 7-те града. Основният поминак на островите е търговия и незаконни дейности, като проституция, наемничество, хазарт, търговия с алкохол и наркотици, с естествен и магически (алхимически състав). Свободата или по-скоро свободията, царува по островите, при това е напълно легална. Богати хора, идват на подходящите, за туризъм места и вкарват огромно количество капитал, в Лигата, като тя си осигурява голяма, наемническа армия. Толерантноста, либералноста и рискът са идеологическите основи на обществото, като хората разполагат с пълна верска свобода, участие в политическият живот и социално равенство. Задава се, нов военне конфликт, с неясен край. Накратко Лигата на Свободните е с по-печеливша икономика, поради по-малките си разходи, а преимуществото на империята е в огромната, добре тренирана, професионална армия. ( 4 : 1 )

Бих могъл, да го до разработя, но за целта трябва да знам, дали въобще си заслужава.

Гост

Мнение от Гост » вт сеп 25, 2007 1:11 pm

Недей! Никога повече не ме подлагай на подобно мъчение! Преди да почнеш да пишеш сетинг, първо се научи да пишеш! За кратки постове мога да те понеса, но подобни фермани с три каруци излишни запетаи, "й" накрая на множествено число и какво ли още не... разбиваш ми нервите. Тъкмо бях тръгнал да пиша къде почвате... и ми се уби всякакво желание. Недей да пишеш по моментни вдъхновения. Не става. Дори обикновеното писане иска време, а ти уж... Абе недей!

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » вт сеп 25, 2007 1:44 pm

Пиши, пиши. Ама за себе си и приятелите си в началото. Пишеш - показваш, слушаш, спориш, мислиш, дописваш. Нищо лошо няма и в писането по форуми, но по възможност - в общата секция, където всички ще го видят и могат да го коментират/псуват/плюят/хейтят.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » вт сеп 25, 2007 2:20 pm

Аз затова го пуснах тук, да не ме хейтат много :cry: , подяволите изтрии го тогава Стефане, мале преди ми викат не слагаш запетаи, сега пак били много, като че има по-голямо значение, от това което е съдържанието и стилът на езикът. 1 Ред не написа, що те дразни толкова и защо било толкова зле. Разбира се, не казвам че е добро, но се тая, пука ми 8) . Предполагам, че ако същият текст бе излязъл от устата на Яго, например и той не бе допускал правописни грешки, всички щяха да го харесат, но аз съм свикнал с всичко.

Стефане, ако в твоят няма, то дано в останалите 90%, от сетингите на частни лица, фигурират НАРКОТИЦИТЕ !!! Знам, че те дразнят, лично.

Вместо да ме критикуваш, в правописно отношение, кажи дали съм развил социалните кръгове, расите, религиите има ли история, няма ли, това което е сетинга. Той не е запетай и тирета и още нещо, ако някой ДМ реши да го разкаже, няма да цитира знаците, нали?

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » вт сеп 25, 2007 2:54 pm

Prince of Essembra написа:Предполагам, че ако същият текст бе излязъл от устата на Яго, например и той не бе допускал правописни грешки, всички щяха да го харесат, но аз съм свикнал с всичко.
Знаеш ли защо е така? Защото Яго пише тук от 5 години, чел е много, играл е много, писал е много и знае много за РИ, и заради всичко това е заслужил уважението ни. Ти си НИКОЙ, пишеш тук от 2 месеца, мненията ти са пълни с най-елементарни грешки и безсмислици, и на всичкото отгоре с цялото си нахалство смяташ, че по подразбиране ти дължим добър тон - с поведение като това уважение не се спечелва. Щом бленуваш един ден да те слушат така, както слушат Яго, трябва да си го заслужиш и това определено няма да стане докато пишеш като неграмотник, заяждаш се като мутра и си мислиш, че сме задължени да те търпим.

Помисли си.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » вт сеп 25, 2007 3:24 pm

Не че мен ме слушат всички и че винаги са ме слушали. :roll:
В някои среди, Принце, щеше да получиш мнения от типа "колко яко" и всякакви интересни и в крайна сметка, напълно безполезни коментари. За съжаление, повечето тук сме стари кучета, похабени от четенето и вече дори такова елементарно нещо като текстово оформление ни е трън в очите. Малък съвет - научи се да цениш хейта. Иначе ще станеш като някои хора, за които е безмислено да пишеш - така или иначе няма да възприемат нищо. :roll:
ум колкото на замажан синигер

Гост

Мнение от Гост » вт сеп 25, 2007 3:26 pm

Нищо не мога да ти кажа, защото мозъкът ми изключва скоро след като започна да чета тази гавра с езика. Ако Яго го беше писал, нямаше да го напише след една нощ. Той в момента работи сетинг вече... колко станаха? 3? 4? 5 години? Некви диви полу-оркски племена ми се мятат из тебе, все едно не са полу-орки, а полу-интелигентни, имаше някакъв "търговско-занаятчийски народец" от джуджета (ВТФ ОМФГ :shock: покорени джудета и го търпят :wall: ). Какво да критикувам, като няма едно свястно нещо да хвана за опора.

Наркотиците преди да ги слагаш в сетинга, вземи та спри да ги употребяваш!

И запетайките, както и всяко друго нещо са вредни и в малки, и в прекалено големи количества. Те трябва да се използват не много, а ПРАВИЛНО.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » вт сеп 25, 2007 3:43 pm

Само щото сетинга му е нетрадиционен, не значи че е лош. Или недомислен. Последното е много вероятно, бидейки писано по вдъхновение, но като всяко вдъхновение подлежи на корекция и полиране.

Аз не правя сетинг вече 5 години. От около 3 години не правя сетинг, а го ползвам лично* и сам си се ядосвам, че не съм го разписал и систематизирал достатъчно. Целите джуджешки бит, култура и митология ми се загубиха при един формат, елфите ми са основно в главата, а религията им дори не съм почвал, оркските култури(да, множествено число) само са щриховани, космологията е само основно представена, цялата идея на боговете сигурно се знае от 5-6 души, но не е записани никъде... като се поосвободи екипа на Шадравана може и да ги закача да сложим малко ред и да натрупаме карти и графики, но дотогава сигурно ще съм дядка.


*-и работи.
Последна промяна от Yago на вт сеп 25, 2007 9:54 pm, променено общо 1 път.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Prince of Essembra
Мнения: 1047
Регистриран: чет май 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Благоевград

Мнение от Prince of Essembra » вт сеп 25, 2007 8:38 pm

Ами не сте ме разбрали съвсем точно, не изкъм да съм, като Яго ( не точно). Просто имах предвит, затвореноста на общуване, за която споменава и Станимир. ДА!!! Не съм опитен, като вас, а искъм и все пак смятах, че ще рецензирате тоя текст, точно като серйозни хора, за да видя грешките, а не да ,,Повърнете" в/у текста.

Имам предвит системни абсурди, а не правопис.

Предлагам да се концентрираме, върху задаващата се игра.

Потребителски аватар
Bohu
Мнения: 436
Регистриран: съб авг 23, 2003 12:22 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от Bohu » ср сеп 26, 2007 9:30 am

Предимно човешка страна ли е това Стефчо ?

Трябва да знаете, че съм приказно красив !!!

My Place
Изображение

Гост

Мнение от Гост » ср сеп 26, 2007 10:20 am

А, точно щях да го пиша, понеже има малка и абсолюно несъществена роля в описанието на кръчмата, затова пък е с флейвър. :D

Значи, станата е населена преобладаващо с хора. Няма да пиша проценти, че не ме кефят, пък и не дават представа. Има си обаче и всякакви други. Расизъм най-общо казано няма. Е, да, полу-орките са считани за грозни и някои хора ги третират като такива. Но по (почти) същия начин се третират и много грозните хора... :dunno: . Представители на някои раси минават по-щателна проеврка по границите и портите, но в общите случаи тормоз няма и ако са с редовни документи си минават. Изключения с корумпирани и/или просто гадни ченгете има, но един гоблиноид в Ландия има сериозен шанс да пристигне поне жив и с цялото си имущество (минус известни суми за "смазване на пропускателните механизми") за където се е запътил в Ландия, стига да е без оръжие и да не прави проблеми.

В държавата има расово обособени региони с по-голяма автономия. Всъщност има и региони с автономия, които не са на расов принцип. Основното при подобни структури (най-общо наричани "херцогства"* за разлика от другите региони в Ландия, които са "графства") е, че централната кралска администрация има сила само в случаи, когато се намеси лично краля. Данъците се събират на местно ниво и в хазната се праща съответното отчисление; наборът за армията се организира на местно ниво и направо се пращат готови отряди в националната армия (херцогствата имат право да свикват собствено опълчение за локална защита, но основно охраната се извършва от "национални" армейски части, които "съвсем случайно" се състоят от поне 75% местни); могат да издават собствени местни закони с изричното условие те да не противорчат на националните (законът за равенство на разумните раси е национален), а съдилищата са под надзора на назначени от краля надзорници (някои от тях са подкупни и оставят понякога на местните доста свобода). Има случаи, когато кралят се е намесвал срещу позволили си твърде много свобода херцогства (джуджета издали смъртни присъди заради наличието на остри кучешки зъби скоро откриват, че отнемането на специалните търговски преференции и спирането на евтината храна доста успешно потушавта древните расови вражди).

Формално няма херцогства на расов принцип. Всички поданици са равни, просто на места има традиционно преобладаваща не-човешка раса, но рядко е повече от 70-80 процента на ниво херцогство/графство (в отделни села има и по 100%, но дори това е рядкост). Всъщност и в преобладаващо човешките територии хората рядко са над 80%.

____________________
*Имената на областите не са обвързани с титлите на съответните кралски наместници. В някои от традиционно расовите херцогства има князе и принцове (макар че джуджешката титла на джуджешки си значи "крал на планината"). Има пък графства, управлявани от барони, херцози, маркизи, кмет-наместници, губернатори, генерал-губернатори, а от време на време и графове. Структурно и като администрация държавата е сравнително унифицирана, но това е по-скоро постигано чрез промяна и постепенно пригаждане на местните традиции, а не чрез "Ми отсега нататък ще ви управлява херцог. Пък". Като резултат имената на нещата са доста различни, но функциите им са доста подобни.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » ср сеп 26, 2007 11:02 am

редовни документи
ченгете
националната армия
национални
националните
Айде стига бе, последно нямаше ли някакво средновековно фентъзи да играем? :roll:
Шегата на страна, тука Ренесанса е ударил яко, май виждаме зараждането на абсолютизма... лошо няма, готино е, работещо и убедително, ама поне сериозните анахронизми може ли да ги застреляш, че и без това сме на ръба на "женерик средновековното фентъзи".
ум колкото на замажан синигер

Гост

Мнение от Гост » ср сеп 26, 2007 12:40 pm

Ъ, писал съм го по-разбираемо. "Националното" е по-скоро "ландийското"...

Значи има два вида местни структури:
1. Графства, в които данъците ги събира кралската данъчна "администрация". Пак местни подразделения, но официално са към краля и всичко събрано отива към държавната хазна, която после връща на графството според колкото прецени. Наборът върви през централните наборни комисии. Съдиите са на пряко подчинение на "централната" съдебна система. Няма местни закони. Има управител (титлата въсщност може да е доста различна, не е задължително да е "граф"), който координира всичко, но във всеки момент може да дойде съответния отговорник от столицата и да му се намеси в работата. Примерно пристигат наборните комисии и почват анред по съответните критерии. Изискват ти регистрите там и не те питат. Може да ти заръчат да събереш "мъжете между 20 и 25 години, не повече от 1/4 от здравите мъже" или нещо подобно, но могат и да дойдат да ти ги вземат. Наместникът има малка реална власт, по-скоро е посредник между столицата и местните структури на властта.
2. Херцогства. Там сами си събират данъците и само пращат на хазната полагащото й се. Набират си сами воиската. Имат право на някои местни закони. Съдебната система е подвластна пряко на "херцога" (отново титлите могат да варират). Централната власт може да се намеси само с изричен декрет на краля по конкретен въпрос. Местният управник има сериозна власт, често дори не се назначава, а е наследствен или се избира (може от цялото население на херцогството, може и само от определени хора с това право), макар че формално пак минава през кралско одобрение и има случаи да се откаже "назначението" на някой херцог (обикновено в последствие се налага да бъде наложено :fighter: :mage: :hang: това кралско решение). Доста по-близо до средновековните за относително незвисими владения в рамките на едно кралство. Все пак херцогствата нямат право на постоянна армия, освен малка лична гвардия на херцога и опълчение в извънредни ситуации, които по правило или биват спусанти отгоре ("Към вас идва враг, в момента не можем да ви помогнем, свиквайте опълчението"), или биват в последствие щателно проверение ("Бе вие що свикахте това опълчение, бе? Ааа, нахлули мародери и не сте имали време да ни викате... Може." или "Бе вие що свикахте това опълчение бе? А, без особен причина... Я ела, ела, не обръщай внимание на палача той съвсем случайно е тука").

Документи за пътуване се искат от всеки, изминаващ по-големи разстояния. Особено чужденците. Не са някакви супер сложни, със портрет и подробно описание на приносителя, редовно се фалшифицират, възможно е и да си ги купиш от "някои хора". Има места, където не са особено старателни в проверките. В никое село няма да ти поискат документите, освен ако не включва укрепен пътен пункт, държан от армията. Така че има огромни области, където можеш да си щъкаш доста свободно, стига да не се вреш по градовете (или се вреш, но имаш и повечко пари).

Като цяло отношението графства/херцогства е грубо 50/50 като територия, 60/40 като население и дори повече в ползва на графствата като брой (някои са доста дребни). Графства са основно вътрешните за страната райони, околко столицата (които са гъсто населени и обуславят превъзходството в население), както и по-рядко населените такива (които дават паритета като територии). Някои погранични области са малки графства (където се иска сигурно налагане на "централната" политика). Някои големи градове са с правта на самостоятелни графства. Много херцогства пък са бивши независими територии присъединени по един или друг начин. Те са обикновено и по-големки. При тях кралят избягва да налага дори принципно полагащите му се правомощия, освен ако няма сериозна причина и практически винаги това се прави с подкрепата на сериозни аргументи, може военни, може заплаха за отнемане на досега съществували сериозни привилегии.

Държавното устройство е сравнително напреднало и относително доста централизирано. Това до голяма степен се дъжли на доста честото управление на кадърни владетели, обусловено пък от законът, позволяващ доста гъвкаво наследяване, а не задължително първородния син (който може и да е идиот, ама нали е първороден) на настоящия крал да е селдващия.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10447
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Мнение от Yago » ср сеп 26, 2007 12:54 pm

Благодаря, това доста помогна. Само още един въпрос - "ландийско" или "кралско" е това което трябва да замести "национално". Т.е. за имперски принцип тип "Римско" ли си говорим, или за нещо по-традиционно и феудално?
ум колкото на замажан синигер

Отговори

Върни се в “Играта на Чефиту”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост