Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Какво са ролевите игри? Как се играе? Как се играе добре? Как се води добре? Защо се прави така, а не иначе? И какво мислите за... Ето само част от въпросите, които рано или късно сполетяват всеки ролеви фен. Тук е мястото за всякакви ролеви теми, били те обвързани с конкретна система или не.
Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » пон яну 13, 2014 7:52 pm

arabica написа:Бих се съгласила на почти всичко друго. (Ако си говорим честно, сетинг по Watchmen бих го играла дори, ама не мисля че Асен има предвид точно това под "супергерои").
От друга страна, as it was said
Асен написа:Може би просто трябва да вземем една игра за супергерои и да я преработим при превода. Може просто да се отделят жанровите съвети за ърбан фентъзи и за супергерои, а играчите да си избират какво да ползват. Една книга, два потенциални жанра, според мен е добро.
Ако това може да се направи на практика - всеки от нас тук ще получи нещо, което да го радва, всички са хепи. Асен не споменава дали има предвид нещо конкретно, но като се има предвид как обича да се ровичка в разни почти underground проекти и неща, бих изчакала да видя с какво предложение може да подплати горната идея.
Всъщност като кажа "супергерои", си мисля за нещо с повече деконструкция от Watchmen, или поне толкова. Но системата според мен трябва да е нещо, което да прави Watchmen, Batman, Thor еднакво възможни герои. И освен това да добавя като опция протагонистите от Lost Girl, Underworld, Vampire Diaries и други подобни.

И да, имам предвид нещо съвсем конкретно откакто написах въпросния пост. В момента го проучвам, за да съм 100% сигурен че става, и чакам да видя приемливо ли е за вас като опция двойния вариант. Едва след това ще има смисъл да пиша на автора и да ви кажа кое е :mrgreen: !
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » пон яну 13, 2014 8:21 pm

Според мен двойният вариант е добра идея. Младите Арабики и Джебадаи ще си играят ърбън фентъзито, а младите Станимировци и Чочита ще играя супери.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10419
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Yago » пон яну 13, 2014 9:44 pm

CTAHuMuP написа:Според мен двойният вариант е добра идея. Младите Арабики и Джебадаи ще си играят ърбън фентъзито, а младите Станимировци и Чочита ще играя супери.
Подсказка: По времето, по което World of Darknes беше популярен, всички го играха като супергерои.
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Night Wanderer
Миниън на Авис
Мнения: 3004
Регистриран: нед юни 27, 2004 10:15 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Night Wanderer » пон яну 13, 2014 11:36 pm

Моите 4 стотинки:

Видях, че на предната страница сте обсъждали сетинг със супер-герои. Скипнах чочи-миро-арабика драмите и само да кажа, че според мен хората, които се кефят на комикс герои до такава степен, че да пробват да играят с тях вече знаят за ролевите игри и голяма част от тях са пробавали или са някъде между 4 и 9 годишни.

Имайте предвид, че да се кефиш на сепур герои е гийк, а да играеш игра със супер герой - още по-гийк. Ако целта ви е да зарибявате невинни хора, които си играят дед спейс и ходят да гледат всички комикс филми - едва ли ще стане с несериозни неща тип Тор. Със сериозни неща тип Уочмен още по-малко, защото тях ги харесват основно хора, които са вече нърдове и имат познати, които са нърдове.

По мое мнение - платежоспособната част от българския нърд пазар всъщност се намира в диапазона 24-34 години, където са и повечето меджикджии и повечето хора, които играят бордови игри. Ако зарибявате хора, които вече знаят за ролевите игри, просто не са ги играли, тези са доста добра опция. Не знам с какво да ги целите, просто казвам че такива съществуват и могат да си плащат.

И едно лично наблюдение върху нърд пазара от мен, което може би ще е полезно за инициативата ви - напоследък нърд пазара в България, или в София поне се разшири. В момента има поне три фирми вносители, всяка от тях с поне един магазин в София, които продават игри с карти и бордови игри. И засега успяват да издържат и трите. До голяма степен хората, които играят и на трите места са едни и същи и просто ходят в клуба, в който ходят приятелите им, защото цените са горе-долу едни и същи. Фактът, че в дъ гейм ти искат пари, за да играеш, ако не си си купил играта от тях е много еврейски, ама тва е друга тема (какво става ако отида там с игра, която съм си купил от тях и такава, която не съм? Ако почна да играя втората ще ме изхвърлят ли?)

Единствените не-нърдове, които забелязах да се зарибяват по нещо нърдско около мен бяха разни познати от различни социални групи, които по някакъв начин се бяха сдобили с българската версия на настолната по Игра на Тронове и си я цъкаха. Две такива групи са ме викали да ги уча на правилата. Част от хората, които бяха дошли там да играят се кефеха на сериала и искаха да си роуплейват родовете, другата част искаха да играят стратегическата игра. Ако целите хора, които не са нърдове по принцип - правете го с Гейм ъф Троунс. Или със Спартак, кръв и сперма. Или нещо друго, което има цици и кръв в него, хората знаят за това и като видят яка корица на тая тема ще я асоциират с вече доказалия се франчайз и могат да са кажат - бахти якото, във филма има яко цици и сперма, сигурно и тука ще е така. Пък ако напишете някъде на видно място, че могат да играят с някого, дето да ебе Церсей/да я ебе Джон Сноу са ваши. Защото като разберат, че е наужким вече ще са си купили продукта.

Малко повече от 4 стотинки станаха...

За tldr хората:
Нърдовете ни със собствен доход и с желание да го дадат за нърд неща са 24-35 годишни в момента в София. И освен това циците и спермата продават, дори когато ги има само на корицата. Обаче трябва да са по франчайз, който е доказал, че има цици и сперма вътре.
...ти си Индра И Брама си, и Шива,
и всичко, дето иде и дето си отива...

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » вт яну 14, 2014 12:27 am

Яго, знам, и мога да добавя, че така го играят като цяло и днес. А супергероите развиват angsty проблеми напоследък, откакто им махнаха цензурата.
Всъщност откъде мислиш, че ми дойде идеята за двоен жанр :mrgreen: ?

Night Wanderer
1) Не съм уверен, че са само в София, но няма да спорим.
2) Безспорно продават, но няма как да хванем такъв франчайз и да е законно. Филмите за Конан, за съжаление, изпитват недостиг на секс, въпреки че са минали достатъчно години от смъртта на автора.
Следователно въпросът е - мечове и магии по-добър жанр ли е от супергерои/вампири? Теоретично може да се включат в една игра, защото персонажите попадат в най-долното ниво на супергероите, известно още като пълп :twisted: .
Тематично, обаче, почти мога да гарантирам манджата с грозде. Така че става за сайдбар "ако искате да играете по един известен сериал...", но нищо повече.

И не на последно място - ти сериозно ли намираш липса на секс в ърбан фентъзито? Я погледни сюжета на трите примера, които съм цитирал в предишния си пост. Ако погледнеш поне 2 от 3, ще откриеш минимум един, в който без секс я няма цялата фабула.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
Night Wanderer
Миниън на Авис
Мнения: 3004
Регистриран: нед юни 27, 2004 10:15 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Night Wanderer » вт яну 14, 2014 12:45 am

Не е важно аз дали я намирам, а хората, които ще си купуват книгата дали я намират. То и аз сигурно ще си я купя, обаче аз вече съм зарибен, тъй че не съм ти приоритет. Ако целиш не-нърдове то трябва да се стремиш да бъдеш като онези нърдски франчайзи, които са успели да зарибят масите. Проблемът с лицензите вече, виж, може да се окаже сериозен. Но винаги можеш да се измисли как да бъде заобиколен ако си готов да преглътнеш подигравки, че си "уона-би еди какво си"

А междудругото същия проблем с лиценза го има и при популярните супер герои.

Ако целиш нърдове вече е съвсем различна стратегия, което е нормално.
...ти си Индра И Брама си, и Шива,
и всичко, дето иде и дето си отива...

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » вт яну 14, 2014 1:15 am

Въпроси:

Нека позная - много идеи, но никой освен мен не би седнал да изпише 100К думи текстове в подкрепа на проекта, нали?
Не е проблем, но ако е така:

1. Някой ще се наеме ли с редакцията?
2. Някоя група за тестване ще има ли?

Ако аз го пиша или ще е фентъзи (мислете си за нещо като крастоска между топичното западно дарк фентъзи и славянска митология) или ърбън-фентъзи (по-трудно за изпълнение, защото трябва да има не само върколаци и вампири, но и вещици, ловци, попове и общо взето всичко там дето кара тийновете да се подмокрят/натопорчват). Предпочитам първото, подозирам, че второто ще е по-успешно.

Ако не - навит съм да тествам крайния продукт и ще направя каквато там мога връзка с който може да помогне, но за сега толкоз.

ПП: Като човек изгледал покрай бившата по-голяма част от Vampire Diaries... секс в тоя жанр има и то доста. Секси мацки и секси пичове - бол.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Night Wanderer
Миниън на Авис
Мнения: 3004
Регистриран: нед юни 27, 2004 10:15 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Night Wanderer » вт яну 14, 2014 1:35 am

hameleona написа: ПП: Като човек изгледал покрай бившата по-голяма част от Vampire Diaries... секс в тоя жанр има и то доста. Секси мацки и секси пичове - бол.
Да, ама хората като видят на корицата уона-би Гейдуард и Смела (кредитс гоу ту Чо) няма да го асоциират със секс и сперма т.е. с нещо, което биха искали да опитат а с хормонални колежански истории. Тук трябва да се търси да се привлече внимание първосигнално с гръмки лозунги, лъскава корица и асоциация с нещо желано от хората, а не нещо, което повечето хора денайват по една или друга причина. Аз не съм експерт по реклама, намерете някой за консултация, той може да помогне в това отношение. Такъв ви трябва.

Но тъй като аз едва ли ще напиша нещо, най-много да го прочета няма да преча повече, казах каквото имах да казвам :)
...ти си Индра И Брама си, и Шива,
и всичко, дето иде и дето си отива...

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » вт яну 14, 2014 1:39 am

Night Wanderer написа:
hameleona написа: ПП: Като човек изгледал покрай бившата по-голяма част от Vampire Diaries... секс в тоя жанр има и то доста. Секси мацки и секси пичове - бол.
Да, ама хората като видят на корицата уона-би Гейдуард и Смела (кредитс гоу ту Чо) няма да го асоциират със секс и сперма т.е. с нещо, което биха искали да опитат а с хормонални колежански истории. Тук трябва да се търси да се привлече внимание първосигнално с гръмки лозунги, лъскава корица и асоциация с нещо желано от хората, а не нещо, което повечето хора денайват по една или друга причина. Аз не съм експерт по реклама, намерете някой за консултация, той може да помогне в това отношение. Такъв ви трябва.

Но тъй като аз едва ли ще напиша нещо, най-много да го прочета няма да преча повече, казах каквото имах да казвам :)
Само с името и лозунгите не очаквайте да се справям. Иначе имам силно подозрение, че ще успея да осигуря свясна корица.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
arabica
Мнения: 609
Регистриран: нед фев 06, 2005 3:50 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от arabica » вт яну 14, 2014 9:34 am

Хаме, мисля че в момента се обсъжда опцията да се преведе готов продукт. Да ме поправи Асен ако греша, но така разчитам неясните му бележки, че проучва наличните неща и се готви да се свърже с автор.
Асен написа: И освен това да добавя като опция протагонистите от Lost Girl, Underworld, Vampire Diaries и други подобни.
Как така изведнъж ограчинихме urban fantasy до вампири? :) Добрите вампири и сукуби може и да са на върха на сладоледа в момента, ма честно казано, като се каже ърбън фентъзи, аз предпочитам да мисля за бърканица от множество опции като в Една нощ в самотния октомври, а не за Здрач.

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » вт яну 14, 2014 10:37 am

А пък аз като чуя ърбън фентъзи се сещам за Нийл Геймън с "Никога, никъде, никой" и "Американски богове", но не смятам че с някоя от тях ще бъдат привлечени хора.

Не съм много убеден и че с цици и сперма също ще привлечеш нещо, особено пък във възрастовата граница 24-34. Точно в тази възрастова граница би трябвало хората да правят редовно секс, да не ги тресат толкова много хормоните, да не са незадоволени и да не се напъват толкова много да ебат Церсей или да ги ебе Джон Сноу. Аз лично не се сещам за мой приятел или познат, който би се зарибил да пробва ролева игра чиито единствен selling point е ебане с известен герой от книга/сериал. Може и да не съм разбрал какво иска да каже Гошо, разбира се, а може и сериозно да подценявам извратеността на приятелите и познатите си.

Също така не съм съгласен с Гошо, че таргет аудиторията ни са known nerds. Повечето такива знаят какво са ролеви игри, пробвали са или са чували. Тези хора може да не можеш да ги зарибиш със супери, ОК, но зарибяването им с каквото и да е друго ще е също толкова трудно, защото те вече имат изградена представа за хобито и са го отхвърлили. До тоя момент смятах (и още смятам), че трябва да се целим в хора, които имат потенциала да изнърдеят, но все още не са нърдове и нямат предварителна нагласа. I could be wrong, of course.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Night Wanderer
Миниън на Авис
Мнения: 3004
Регистриран: нед юни 27, 2004 10:15 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Night Wanderer » вт яну 14, 2014 12:33 pm

CTAHuMuP написа: Също така не съм съгласен с Гошо, че таргет аудиторията ни са known nerds. Повечето такива знаят какво са ролеви игри, пробвали са или са чували. Тези хора може да не можеш да ги зарибиш със супери, ОК, но зарибяването им с каквото и да е друго ще е също толкова трудно, защото те вече имат изградена представа за хобито и са го отхвърлили. До тоя момент смятах (и още смятам), че трябва да се целим в хора, които имат потенциала да изнърдеят, но все още не са нърдове и нямат предварителна нагласа. I could be wrong, of course.
Ами в такъв случай аудиторията, според мен, са точно онея типове дето са си купили настолния Гейм ъф Троунс без да знаят какво точно си купуват, щото е гейм ъф троунс, кутията му изглежда яко и те са гледали сериала и са се накефили как е направен и са решили, че има нещо общо със сериала. По мое мнение дълбоко са сгрешили и са си купили просто ъпгрейдната версия на Риск, обаче вече са си го купили, играли са го поне един път и някаква част от тях са изнърдили и са се зарибил и са започнали да се интересуват от бордови игри. Същите тия хора нямаше да си я купят ако беше по Туалайт или по Вампирските дневници примерно. Тогава, потенциално, щяха да си го купят други хора и да протекат някакви сходни процеси при тях.

Миро, не знам дали циците и спермата продават във възрастовия диапазон 24-35, факт е, че франчайзи като Игра на Тронове и Спартак, кръв и сперма, се кутират добре в тия възрастови групи според проучванията на НВО, които вероятно са скъпо платени и сериозни. Сега вярно е, не съм чел да са правили локално проучване за България. Но факт е, че пичовете от Фантсмагория, които преведоха играта на български и принтираха някаква голяма бройка като за нашия пазар, успяха да си продадат повечето игри покрай големия шум при излизането на сериала. На не-нърдове, защото според мен нърдовете не са си купили тая игра, защото вече са я имали.

В общи линии това показват и моите познати, които я играят. Те са две групички от по 5-6 човека, които не играят компютърни игри, ролеви игри и като цяло не нърдстват. Знам и за още една група от 5 човека. Част от тях се зарибиха и ме помолиха да им занеса някоя друга бордова игра да пробват. Мисля, че точно такъв резултат се цели с този проект за ролевите игри.
...ти си Индра И Брама си, и Шива,
и всичко, дето иде и дето си отива...

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » вт яну 14, 2014 1:23 pm

Ааа, кръв и цици, ОК, ся те разбрах. Или в предния си пост си наблегнал твърде много на циците, или аз не съм го прочел добре, но съм проспал кръвта. Ако "кръв и цици" е това, което си мисля, тогава нямам какво да кажа, наистина съм съгласен, че се котира в нашата възрастова група (поне ако съдя по себе си и хората, които познавам). Впрочем като знам колко беше пълна залата в неделя на "Вълкът от Уолстрийт" - явно "пари, дрога и цици" също е бая вървежно :)

Не мисля, че ще можем да убедим Асен (а и Арабика) за нещо в което има цици обаче :)
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » вт яну 14, 2014 4:51 pm

arabica написа:Хаме, мисля че в момента се обсъжда опцията да се преведе готов продукт. Да ме поправи Асен ако греша, но така разчитам неясните му бележки, че проучва наличните неща и се готви да се свърже с автор.
Асен написа: И освен това да добавя като опция протагонистите от Lost Girl, Underworld, Vampire Diaries и други подобни.
Как така изведнъж ограчинихме urban fantasy до вампири? :) Добрите вампири и сукуби може и да са на върха на сладоледа в момента, ма честно казано, като се каже ърбън фентъзи, аз предпочитам да мисля за бърканица от множество опции като в Една нощ в самотния октомври, а не за Здрач.
Ако искате да ползвате популяризацията, която КИ могат да ви осигурят - ще трябва да пиша КИ, даже да преведете нещо (а аз още не съм напълно убеден, че това е добрия вариант*), които да действат за зарибявка и някаква форма на туториъл за системата.

*Повечето свободни системи, които можем да преведем имат поне един от няколко фактора, които не ми харесват за зарибяване на новаци:
1. Минимализъм
Цял куп неща не са покрити от правилата. Правилата за нещо са или заплетени или не покриват определени стилове на действие (най-често в бойната система).
2а. Специфичност
Правени са за точно определен стил игра, който има над 75% шанс да не съвпада със сетинга и целите ми/ни.
2б. Универсалност.
Универсалните системи съкс за новаци.

Асен има много високо мнение за хората по принцип и е способен да ти каже, че всяка система се учи за 15 минутки (и наистина е способен да я предаде за 15 минути... сорт ъф). Проблемът е, че новаците са самички и ако нямат някой способен да импровизира в групата спокойно могат да забият в някоя ситуация, която правилата не покриват. Освен това нямат кой да им отговори на всички тъпи въпроси, които могат да изникнат.

3. Полихидрони.
Система с нещо различно от обикновения шест стенен зар е обречена.


Основния проблем в зарибяването на хора е следния - трябва да им смелиш всичко на малки хапки. Пешо не иска да мисли какви проверки трябва да се правят за да стреля от гърба на коня си в битка, той иска да му се каже какви са проверките.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

ChoChan
Кифла
Мнения: 2965
Регистриран: съб авг 24, 2002 5:43 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от ChoChan » вт яну 14, 2014 5:17 pm

hameleona написа:3. Полихидрони.
Система с нещо различно от обикновения шест стенен зар е обречена.
Нонсенс! Точно обратното, многостените са супер як фийчър на ролевите игри. И са вече предостатъчно достъпни и у нас, на ок цена.

едит: Не съм и съгласна с твърдението, че на новаците трябва да се "мели". Стига системата да е достатъчно разбираема, биха могли да схванат основното с минимум разяснения, освен ако не са мързеливи търтеи. С детайлите човек се запознава в течение на времето.
give me love so that I can kill...she's so unreal

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » вт яну 14, 2014 7:14 pm

ChoChan написа:
hameleona написа:3. Полихидрони.
Система с нещо различно от обикновения шест стенен зар е обречена.
Нонсенс! Точно обратното, многостените са супер як фийчър на ролевите игри. И са вече предостатъчно достъпни и у нас, на ок цена.

едит: Не съм и съгласна с твърдението, че на новаците трябва да се "мели". Стига системата да е достатъчно разбираема, биха могли да схванат основното с минимум разяснения, освен ако не са мързеливи търтеи. С детайлите човек се запознава в течение на времето.
Искаш да запознаеш някой абсолютен нууб по хоби - смилаш му всичко максимално и му улесняваш задачите максимално. Не го караш да се мотка един-два часа в търсене на полихидрони и да се чеши по главата в чудене, как да се тълкува някакво правило. Тия неща изглеждат малки, но се натрупват. И без туй хобито ни никога не е било (а и няма и да бъде) с хиляди фенове, та борбата си е за всяко фенче. И ако факта, че д6 може да се намери във всяка книжарница ми спечели 1-2 души в повече, а добре обяснените правила и система още толкова - да, ще си направя труда да изпълня тези условия. Едно е сигурно - няма да ми загуби нито един новак, та да не изпълня тези критерии е просто тъпо. А съм дълбоко убеден, че няма да са 1-2 отказалите се покрай полихидроните.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10419
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Yago » вт яну 14, 2014 7:25 pm

Вместо да си драпатев своята любима посока, защо не се запознаете с това какво е популярно в момента я у нас, я на запад, я в Япония?

Също така, тезата че гийковете вече знаят какво са ролеви игри, и са тествали е трагикомична. Аз работя в офис пълен с гийкове, размотавал съм се в разни гийк общества и т.н. - мнозинството нямат никаква идея. Срещал съм дори хора които са убер-маниаци на тема Baldur's Gate, и нямат никаква представа.

Хамелеоне, за другите не знам, но ако аз имах времето и волята да изпиша 100к думи извън работно време или да се занимавам с популяризация извън личните контакти, нямаше да чакам никого, а щях да съм напускал безплатни продукти преди години и да ходя по гийк обществата да ги правя популярни. Било сред манга феновете(необятен брой, интелигентни, дейни, знаят чужди езици, запознати са масово с клишетата), било сред четящата младеж(много са, четат, знаят езици, играят някакви подобия на фрийформ където се зарибяват как си късат нощниците и попадат в плен на лоши момчета). Вече имаш опит във възраждането на загубени каузи като КИ и Аксиом, всички вярват в тебе, и да направиш нещо което мразя, пак ще те подкрепя.
Само ще те посъветвам да игнорираш целевата аудитория която:
1)не знае чужди езици
2)не й се занимава
3)е над 30

не съм фен на супергероите в ролева игра
предпочитам герой от мономит
<смях в залата>
ум колкото на замажан синигер

Потребителски аватар
Yago
Мнения: 10419
Регистриран: вт дек 25, 2001 6:54 pm
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Yago » вт яну 14, 2014 7:32 pm

hameleona написа:д6 може да се намери във всяка книжарница
Живееш в 80те.

Свободен си да правиш каквото искаш, но не мисля че повтарянето на аргументи от времето на Ендивал и Аксиом е най-добрата стратегия, особено предвид че времената се менят.
Виж как кикстартва хобито в началото - кутии, полихедрони, хм-хм. Продаване в същите магазини като настолните игри, с които има застъпване на потенциалната аудитория, после минаване към хоби магазините и гийк магазините, а най-накрая стигане и до големите магазини.

Ако толкова ти милее за 1-2 души, почни с маркетинг. Кои са ти целевата аудитория? Каква е допирателната по която ще ги атакуваш?
Примерно, аз бих атакувал аниме феновете - първо защото имаме за какво да си говорим извън РИ, второ защото за много от тях, РИ може да са "онове нещо, което авторите на любимата ми серия правят в свободното си време" или дори "онова нещо на което любимият ми сериал е базиран".
Ти не си аз, но предполагам че си имаш някакъв хоби кръг, или младеж която да обсадиш.
ум колкото на замажан синигер

ChoChan
Кифла
Мнения: 2965
Регистриран: съб авг 24, 2002 5:43 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от ChoChan » вт яну 14, 2014 11:54 pm

hameleona написа: Искаш да запознаеш някой абсолютен нууб по хоби - смилаш му всичко максимално и му улесняваш задачите максимално. Не го караш да се мотка един-два часа в търсене на полихидрони и да се чеши по главата в чудене, как да се тълкува някакво правило. Тия неща изглеждат малки, но се натрупват. И без туй хобито ни никога не е било (а и няма и да бъде) с хиляди фенове, та борбата си е за всяко фенче. И ако факта, че д6 може да се намери във всяка книжарница ми спечели 1-2 души в повече, а добре обяснените правила и система още толкова - да, ще си направя труда да изпълня тези условия. Едно е сигурно - няма да ми загуби нито един новак, та да не изпълня тези критерии е просто тъпо. А съм дълбоко убеден, че няма да са 1-2 отказалите се покрай полихидроните.
Сега... искате да запознавате новаци или мързеливи олигофрени? Зарчета му заемаш или му показваш откъде да се снабди. Дори човек да не играе игри, многостените са нещо куул да се има.

И изобщо, говориш глупости.
give me love so that I can kill...she's so unreal

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » ср яну 15, 2014 10:00 am

Yago написа:Срещал съм дори хора които са убер-маниаци на тема Baldur's Gate, и нямат никаква представа.
Really? Колко задръстен трябва да си, за да не разбереш, че това лого D&D е ролевата игра, чиито правила използва Балдура? Да не си зададеш някои въпроси от рода на какво по дяволите е THAC0, дето ти го пише в показателите на героите, да не прочетеш малко от ръководството на играта, където това е обяснено? I mean, really?

I've obviously given way too much credit to the nerds in our country.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » ср яну 15, 2014 8:44 pm

CTAHuMuP написа:
Yago написа:Срещал съм дори хора които са убер-маниаци на тема Baldur's Gate, и нямат никаква представа.
Really? Колко задръстен трябва да си, за да не разбереш, че това лого D&D е ролевата игра, чиито правила използва Балдура? Да не си зададеш някои въпроси от рода на какво по дяволите е THAC0, дето ти го пише в показателите на героите, да не прочетеш малко от ръководството на играта, където това е обяснено? I mean, really?

I've obviously given way too much credit to the nerds in our country.
Yes, really.
И същата грешка прави и ЧоЧан с идеята за полихедрони, които лесно се намирали. Да, лесно е, ако ги дадеш на заем или му покажеш откъде да ги вземе, но ние не целим този случай!
Хората, които имат интерес и са го изявили пред някой от нас, са лесни. Колко от вас ще ги върнат? Целта обаче е да могат да се самозарибят хора като познатите на Яго, ако просто си купят книга.
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » чет яну 16, 2014 9:36 am

Ами в такъв случай задачата ни се улеснява, нали? Щом хората са си нърдове по принцип и знаят какво е компютърна ролева игра стъпката към настолна трябва да е по-лесна, отколкото ако примерно трябва да зарибим колежката ми Ваня, която не е пускала игра на компютъра си през живота си и последно е играла каквото и да е преди 10 години като е била на 13 и са й дошли братовчедките от Сливен на гости.

След като явно съм utterly cluless относно нивото на нърд-знания у българския нърд мисля, че е крайно време да спра да давам предложения, които не са особено адекватни. Подкрепям идеята на Асен за двужанрова система в модерен сетинг, подкрепям и Гошо за кръвта с циците. Мисля, че не е невъзможно да се обединят двете, I mean have you seen some of the costumes of the female Marvel superheroines? Ако това не са цици, не знам кое е.

Не ми пука дали системата ще ползва шестстенни зарове, не ми пука и дали ще ползва двадесетстенни.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

ChoChan
Кифла
Мнения: 2965
Регистриран: съб авг 24, 2002 5:43 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от ChoChan » чет яну 16, 2014 10:58 am

If living in the present is a crime, I don't want to be right!
give me love so that I can kill...she's so unreal

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » чет яну 16, 2014 12:44 pm

Yago написа: Хамелеоне, за другите не знам, но ако аз имах времето и волята да изпиша 100к думи извън работно време или да се занимавам с популяризация извън личните контакти, нямаше да чакам никого, а щях да съм напускал безплатни продукти преди години и да ходя по гийк обществата да ги правя популярни. Било сред манга феновете(необятен брой, интелигентни, дейни, знаят чужди езици, запознати са масово с клишетата), било сред четящата младеж(много са, четат, знаят езици, играят някакви подобия на фрийформ където се зарибяват как си късат нощниците и попадат в плен на лоши момчета). Вече имаш опит във възраждането на загубени каузи като КИ и Аксиом, всички вярват в тебе, и да направиш нещо което мразя, пак ще те подкрепя.
Само ще те посъветвам да игнорираш целевата аудитория която:
1)не знае чужди езици
2)не й се занимава
3)е над 30
Което е вярно - вярно си е. Имам опит с възраждане на умрели неща. Имам и възможността да напиша 100К думи за година (технически мога и повече... Yeah, I don't have a life).
Номерът е, че от горния опит знам едно - сам не тава. Факта, че мога да наспамя толкова думи далеч не значи, че мога да наспамя правилните думи, нито че ще стават за четене. Всяко съживяване се прави от група хора, а не от сам човек. В момента пиша предимно за книгите-игри, но пренасочването няма да е сериозен проблем.

Относно аудиторията - не съм съгласен за 1, 2 е стандартната нагласа, номерът е да ги убедиш, че им се занимава, с 3 съм съгласен напълно.
Yago написа: Виж как кикстартва хобито в началото - кутии, полихедрони, хм-хм. Продаване в същите магазини като настолните игри, с които има застъпване на потенциалната аудитория, после минаване към хоби магазините и гийк магазините, а най-накрая стигане и до големите магазини.
Значи, ако мислех, че някой в България ще се навие да даде пари за ДнД стартер сет... ами, щях да търся начини да навия бреговите да преведат ДнД и да го пуснат тук. Горе Станимир, мисля говореше за проблема с "50 лева за бар са ок, но 10 лева за книга - не"... а и някои хора и тук са изказвали мнения в подобен контекст (някъде из темите за КИ беше коментара, че 10 кинта за книга е много...). Идеята е да е евтин от към цена продукт. 3 лева за системата и 10 лева за зарове просто е... ааа... странно? Виж, ако имаше някакъв начин да са 2 лева комплекта, най-вероятно щях да се съглася.

Държа да отбележа обаче две неща: От супер-герои разбирам колкото и от квантова механика. Всичко извън последните филми (и сериала) по тези на Марвел са ми... тъмна Индия. Т.е. и да е идеалната опция, аз си нямам идея как да пиша в тоя стил (да не говорим, че точно "писане" в тоя стил ми е абсолютно непонятно как ще стане). В най-добрия случай съм посредствен автор, та...

"кръв и цици" е много добра насока. Кръвта е лесна, но циците може и да са проблем, освен ако някой от вас не е художник. Циците идват в не-малка част от арта, който не че не може да се намери, но... Аз имам ресурсите да си осигуря с врънкане и досаждане на един познат една-две корици годишно, но не мога да обещая за повече, преди да знам, че цялото туй чудо може да се стартира.

Все повече се навивам за ърбън фентъзи със сериозен миш-маш като сетинг (т.е. вампири, върколаци, вещици и останалата свръх-естествена паплач). Остава си сериозния въпрос, какви точно ще са нашите герои (част от нещо ала Шийлд ли ще са или просто банда загубеняци...) и системата.

Приемам, че аз ще се занимавам с писането и давам няколко въпроса:
1. Предложения за система?
Изисквания: Простичка (т.е. малко сметки), д6, не повече от 10 страници ядро, свободна. Важно е ядрото да покрива множество опции, останалото ще го до оправим. Вариант е и платена, от която да "вдъхновим" наша си (което може да е по-бързо и лесно от превода на налична такава, бтв).
Отбелязвам, че възможността да се добавят нови механики, класове и способности, без да се счупи цялата система е много силен бонус.
Да не е Фейт. Обичам си я, но моя опит е, че пълните новаци не винаги я схващат добре. Говоря за хора между 16 и 25 години.

2. Редактор и(ли) коректор. За първото е добре, ако си имате идея как се прави, за второто е нужно да знаете правилата в езика ни. Към 50 кинта на тетрадка излиза професионалната корекция (самите тетрадки са по 2 до 3 лева на брой печата, според обема), та е възможно да се плати на такъв, но си е Разход.

3. Пари. Без пари не става. Горе съм писал, че са по 2-3 лева печата на тетрадка. Това дигиталния печат. В печатница излиза по-евтино, но трябва да се съберат повече пари. Всякакво пускане на под 100 бройки е безсмислено, та ни трябват поне 200-300 лева за системата и по толкоз за тетрадка. За самите КИ ще могат да се намерят пари и от другаде.

4. Арт. Ако имате познати хора, които рисуват (не е нужно да е велико, нужно е да е прилично) - казвайте. Аз имам някакви възможности и там да намеря навитаци, но са ограничени.

Останалите неща ги имам или мога да ги намеря (предпечат, самия печат, поне един сайт и прилична синергетика с хората занимаващи се с КИ популяризацията). Ако съм забравил нещо - моля, припомнете ми.


ПП: Жанра.
Ърбън фентъзито е адски популярен жанр. Всъщност зарибявката на запад по него почва още с неща като Бъфи/Ейнджъл. Също като самото фентъзи самия жанр не значи много и обхваща огромно количество произведения и под-стилове. За още инфо - тук: http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/UrbanFantasy
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8335
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от CTAHuMuP » чет яну 16, 2014 2:09 pm

1. Системата нали бате ти Асен я е намерил вече, градско фентъзи енд шит. Ако не за друго, поне за системи дори аз смятам, че можем да му се доверим. Или ти май обясняваше, че за него всяка система е лесна и не може да ги прецени обективно. В такъв случай като каже коя система има предвид ще преценим заедно :)

2. Чочи е резидентното грамар наци на форума/обществото + зарибява се да пише собствени разкази, та ако има желание и време (и срещу 50 лева) може да играе ролята на редактор и коректор едновременно. Не знам дали ще се навие, но може да пробваш да й правиш мили очи :)

3. Точно това не би трябвало да е проблем, ако няма поне 10 човека дето да дадат поне по 50 лева тогава за какво си говорим изобщо. Не знам какво има предвид Джеб под "символична сума", но за мен 50 лева са такава и го казвам не защото съм богат, а защото 50 лева вече не са това, което бяха (или поне Кауфланд мисли така).

4. Тук вече не мога да ти помогна, you're on your own :)

On a side note, тъжно е колко ни е ниска летвата за нови хора. Да не дават повече от 10 лева общо за КИ + система + зарове, да не трябва да четат повече от 10 страници, да е турбо проста системата сакън да не се наложи да помислят или импровизират малко, да им се поднася всичко смляно и наготово. До там ли сме изпаднали, та правим чудеса от храброст, за да привлечем мързеливи, глупави скръндзи? This used to be a hobby for a better class of people.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
arabica
Мнения: 609
Регистриран: нед фев 06, 2005 3:50 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от arabica » чет яну 16, 2014 8:00 pm

Добре де, ти какъв точно таргет очакваш да привлечеш с нещо рекламирано като "кръв и цици"? :) Не мисля, че тия дето кълват на такива тагове, са възпитаници на елитни гимназии, you know. :) В тоя ред на мисли, потенциалната женска аудитория вероятно също ще потърси други тучни пасища. Доста жени гледат/четат Game of thrones, ама с голяма доза сигурност мога да предположа, че не е заради циците на Денерис. :)
Според мен ако се намери нещо за издаване, което да е достатъчно качествено, дори да прелива от секс и насилие, няма да се наложи да се рекламира като чалга.
Са ми хрумна и друга идея: дали таргета описан от Яго биха се зарибили ако корицата и илюстрациите са манга (примерно такава, такава или такава)? Дали ше им е достатъчно, за да намерят нещо за себе си в такъв продукт? От друга страна, дали пък манга-визията няма да отблъсне други потенциални групи?

Потребителски аватар
Асен
Мнения: 2403
Регистриран: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от Асен » пет яну 17, 2014 1:20 am

arabica написа:Добре де, ти какъв точно таргет очакваш да привлечеш с нещо рекламирано като "кръв и цици"? :) Не мисля, че тия дето кълват на такива тагове, са възпитаници на елитни гимназии, you know. :)
Като си спомням съучениците си от Френската... бъркаш :mrgreen: !
Сега шегата настрана, отговарям на Арабика, защото е повдигнала въпроси, за които и аз си мисля. За останалото съм на 95% съгласен с Хамелеона... което едва ли изненадва било Хам, било мен, било който друг ни познава и двамата.
В тоя ред на мисли, потенциалната женска аудитория вероятно също ще потърси други тучни пасища. Доста жени гледат/четат Game of thrones, ама с голяма доза сигурност мога да предположа, че не е заради циците на Денерис. :)
Според мен ако се намери нещо за издаване, което да е достатъчно качествено, дори да прелива от секс и насилие, няма да се наложи да се рекламира като чалга.
Виж, никой не говори да се рекламира като чалга. Мисълта на хората, доколкото аз я разбирам, е "да намеква за такива опции, за да не изпуснем и този таргет". Мисля, че е ясно, че ако сложиш на корицата Вампирела (не, няма да стане, но примерно), едни ще си я купят заради вампирката, други заради супергероинята, а трети защото има цици. Е, последните ще умрат от скука в моя кампания, но целта на това начинание е точно да не ги зарибявам лично.
Доста жени гледат и Lost Girl, а там циците на главната героиня са редовно използван неин атрибут - какво друго да очакваме от сукуба? Не виждам да им пречи...
И да, бих предложил силно да има строго спазвано равенство между половете в арта, при това не само като бройка.
Са ми хрумна и друга идея: дали таргета описан от Яго биха се зарибили ако корицата и илюстрациите са манга (примерно такава, такава или такава)? Дали ше им е достатъчно, за да намерят нещо за себе си в такъв продукт? От друга страна, дали пък манга-визията няма да отблъсне други потенциални групи?
Да, мангата ще зариби хора, категорично. Дали ще отблъсне други е въпросът, на който ми е трудно да си отговоря и аз.
Дайте да видим дали имаме система - чакам отговор - да видим бюджета за арт, и ще решим в какъв стил да е. [sblock]Сещам се за добри художници, които работят в доста повлиян от мангата стил. На какви цени работят напоследък, вече не знам, а и предпочитам първо да знам с какво разполагаме, преди да се свързвам с тях.
И да, имам идеи за решения на повечето потенциални проблеми, защото това не е проект, който обмислям отскоро.[/sblock]
And Jesus said unto them, "And whom do you say that I am?"
"You are the eschatological manifestation of the
ground of our being, the ontological foundation of the context of our very self-hood revealed."
And Jesus said"what?"

Потребителски аватар
arabica
Мнения: 609
Регистриран: нед фев 06, 2005 3:50 pm

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от arabica » пет яну 17, 2014 3:49 am

Асен написа: Виж, никой не говори да се рекламира като чалга. Мисълта на хората, доколкото аз я разбирам, е "да намеква за такива опции, за да не изпуснем и този таргет". Мисля, че е ясно, че ако сложиш на корицата Вампирела (не, няма да стане, но примерно), едни ще си я купят заради вампирката, други заради супергероинята, а трети защото има цици.
Вампирела според мен е готина и освен това ходи по бански. :mrgreen: Т.е. не мисля, че ще скандализира някой, който поне веднъж в живота си е виждал постер на фолк-звезда. Но комбинацията "кръв и цици" за мен лично отключва асоциация за костюмирано порно, което, честно казано, ми убива повече мозъчни клетки дори от любовен роман. Не искам да остана със сбръчкан фъстък в мозъчната си кутия след като съм играла проекто-изданието ни. Ще ми се и да мога да го разгръщам пред свекърва ми без да ме гледа като заразна. :)

Потребителски аватар
hameleona
Мнения: 1380
Регистриран: пет яну 30, 2004 11:09 am
Местоположение: В Замъка на Мечтите си.
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от hameleona » пет яну 17, 2014 4:22 am

arabica написа:
Асен написа: Виж, никой не говори да се рекламира като чалга. Мисълта на хората, доколкото аз я разбирам, е "да намеква за такива опции, за да не изпуснем и този таргет". Мисля, че е ясно, че ако сложиш на корицата Вампирела (не, няма да стане, но примерно), едни ще си я купят заради вампирката, други заради супергероинята, а трети защото има цици.
Вампирела според мен е готина и освен това ходи по бански. :mrgreen: Т.е. не мисля, че ще скандализира някой, който поне веднъж в живота си е виждал постер на фолк-звезда. Но комбинацията "кръв и цици" за мен лично отключва асоциация за костюмирано порно, което, честно казано, ми убива повече мозъчни клетки дори от любовен роман. Не искам да остана със сбръчкан фъстък в мозъчната си кутия след като съм играла проекто-изданието ни. Ще ми се и да мога да го разгръщам пред свекърва ми без да ме гледа като заразна. :)
Игра на тронове е кръв и цици. Всичко за Конан също.
Само споменавам.

ПП: Бюджета за арт е: познати и приятели. Струва адски скъпо да си поръчаш и платиш арт.
Andras написа:...групите, състваени от сукубус-паладин, коболд-скаут, кентавър-кавалерист и кактус-чародей...

Потребителски аватар
icon
su -
Мнения: 2506
Регистриран: пон май 26, 2003 1:11 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Кой наистина е навит да помага за популяризация на РИ?

Мнение от icon » пет яну 17, 2014 9:09 am

Вампирела
+10 geek points

:D
“А small man with a big shield will drive the archers mad.”

Отговори

Върни се в “Настолни Ролеви Игри”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост