Здравейте отново!
За пореден път имам нужда от помощ при тълкуването на правилата, и естествено, ето ме отново

.
1. Първо имам неясноти около инициативата, ready action, delay - приемаме, че всеки рунд ще се хвърля за инициатива. Ако някой избере да подготви действие, то той доброволно приема да намали инициативата си с необходимата стойност, която да му позволи да действа преди набелязания обект. Дотук добре - а следващия рунд, след като са извършени всички подготвени действия, както и предизвикателите ги такива, имаме ли някакви специални модификатори за тези, които са решили да подготвят или забавят действие?
Т.е. - имаме ли наказания за това, че сме сменили реда на инициативата предния рунд? Имам някакво усещане, че съм чел за подобно нещо, но къде и какво точно - не помня. В ПХБ е указано, че за цялото сражение се приема новия инициативен ред, но това е само в случай, че се хвърля за инициатива само веднъж в началото на всека битка.
2. Какъв е смисълът на таланта (feat) Quick Draw? Написано е, че ако имам BAB+1 така или инъче вадя оръжие като free action като част от движение - какво точно значи това? Придвижвам се и едновременно с това изваждам оръжието?
3. В крайна сметка се оказва, че групата ми ще е от Рейнджър, Свещеник и последния персонаж се колебае между Thief и отново Рейнджър. Поразрових се за правила около Рейджъра и се оказа, че има и т. нар. Urban Ranger - има ли смисъл да им предлагам този нов подвид на Рейнджъра или не е балансиран според вас? На мен лично не ми се вижда толкова силен, но все пак далеч по-вероятно е вие да сте наясно с подводните камъни в такива променени класове, та предпочитам да попитам за вашето мнение.
Още един вариант на Рейнджъра видях, в Complete Champion - нарича се Champion of the Wild и разменя магиите, които може да прави Скиталеца, за бонус таланти през 4 нива.
Този вече признавам, че ми се видя доста силен, но тъй като играча, който е сигурен за героя си (Рейнджър), доста повече цени бойното умение, отколкото магията, та и този вариант много би му паснал - но да попитам - дебалансиран ли е героя, правен по този вариант на Рейнджъра?
4. Във връзка с избора на герои - моля, предложете пътища на развитие за героите. За Скитника, който ще развива боя с две оръжия, мисля да предложа Two Weapon Defence, Dodge, Mobility, Spring Attack, Improved Initiative, Iron Will, Cleave, Blind Fight - т.е. ще поставя пред вниманието на играча тези таланти, и да не гледа много встрани и да не взима някои, които не биха му били полезни по-нататък. На Свещеника мисля да предложа да следи за Improved Initiative, Combat Casting, Great Fortitude, Scribe Scroll, Brew Potion, Extend Spell.
Ако някой вижда по-удачни варианти, моля да сподели становището си, понеже всички играчи ще разчитат на мен да ги ориентирам в многообразието от таланти.
5. Възможна ли е следната тактика - ако в битка се наложи да се бяга и по-пъргавите Рейнджъри изпреварят Свещеника, то може ли да подготвят засада на идващите след тях преследвачи? Т.е. да завият зад някой ъгъл и да се спотаят зад някое дърво или статуя (зависи къде е действието) или в битка не може да се прави surprise след първия рунд?
Другото е, може ли бягащ персонаж да хвърли зад себе си caltrops и така да се опита да забави преследвача си?
6. Колко специфично е определянето на условие за активиране на подготвено действие? Може ли да се определи като "Ако Магьосник Х направи какво да е действие (кихне, мръдне, започне да изрича заклинание) и му пращам стрела в гърдите"? Или трябва изрично да определя действието - ако кихне - атакувам, ако се помръдне - стоя като гипсиран?
Благодаря предварително на всеки включил се с коментар, препоръка или критика!
Поздрави!