RpgBG.net

Българският Ролеви Форум
Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 6:19 am

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 12:22 am 
 Заглавие: Roguelikes, или иначе казано - ASCII ексцесии
Аватар
Тъй, тъй! Значи, от известно време работя по един сайт, посветен на Roguelike игрите. Защото ги обожавам, защото (доколкото ми е известно) на български сървър няма нищо по темата. Не ми се разтеглят локуми точно сега, нека започнем темата с два ясни въпроса:
1. Има ли някъде в българското интернет пространство Roguelike страница или не, и ако има, качествена ли е?

2. Кой по дяволите ще се свърже с мен, за да поговорим за тази над която работя?

Хум-хом! Толкоз от мен засега! Очаквам отговори.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 1:12 am 
 Заглавие:
Аватар
Доколкото знам няма такава страница, обаче не съм и търсил за българска такава... Иначе съм голям фен на roguelike игрите. Наскоро превъртях АДОМ(естествено като си копирах сейва. някой ако я е превъртал без да си каже и ша черпя :) ). Като правиш страницата можеш да вметнеш че това са игрите на които се базира Диабло като идея. Предвид многото хора които я играят нищо чудно да популяризираш RLRPG, пък и от тях си има доста по-добри като gameplay от Диаблото :D

A promise lives within you now

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 1:22 am 
 Заглавие:
Аватар
За споменаването на Diablo - вече е направено! :>
А аз лично ADOM още не мога да го свърша! :\
Но както и да е! Тоя "конец*" е насочен главно към хора, които да кажат как и къде. Работата е там, че не искам да тупна сайта на hit.bg да речем и да си остане с 2-ма посетители. Искам да направя нещо заедно със хората, отговорни за форумите/останалите ролеви bg сайтова. Мисля, че така и ние, и евентуалните бъдещи играчи ще имат полза. Рекламка му трябва просто, мисля, че ако средностатистическият български хартийно-ролвеи фен види Roguelike, ще се влюби.

* конец - thread, get it? lol, big time word pun! :>

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 8:55 am 
 Заглавие:
Chaotic good уста
Аватар
Абе какви са тия Roguelike игри? Я дайте пример/линк за download. Че ме мъчи любопитство и нямам какво да играя

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 10:11 am 
 Заглавие:
Self-righteous
Аватар
Очевидно тук има повече спецове по темата от мен, но събирането на повечко мнения, дори от лаици, няма да попречи :). За пръв път за този вид игри научих от една статия на Чапи в Gamers' Workshop. В нея той заклеймяваше известната дотогава с оригиналността си игра Диабло като плагиатщина, чиято основна идея е почти изцяло копирана от жанра на rogue-like ролевите игри.

Тези игри, поне няколкото, които съм играл аз, се отличават именно с произволното генериране на нивата на многоетажни тъмници, в които главният герой се изправя срещу произволно генерирани врагове и за награда получава произволно генерирани предмети. Идеята им е да слизаш надолу, да трепеш гадините, да събираш предмети и заякваш докато ти писне или превъртиш играта, за което се иска доста търпение. В тази връзка - поздравления за Гадриел, който е успял да се справи с АДОМ.

В голямата си част тези игри не са графични, изображенията по екрана са с текстови символи. Героят, например, представлява символа "@", който обикаля из тъмница, чиито стени са обозначени с дълги поредици от друг символ, и се бие с върволици от буквички, обозначаващи различните чудовища. Но атмосферата на тези игри е това, което ги прави невероятно зарибителни, а специално в АДОМ - и невероятно многото възможности. Преди няколко месеца свалих ръководство за играта и като прочетох само една малка част, останах не просто шашнат, а по-скоро ШАШАРДИСАН и РАЗДРОБЕН от детайлите, вмъкнати на всякакви неподозирани места в играта, които правят геймплея уникален.

Всъщност точно това е най-важното, което трябва да се спомене - геймплеят при rogue-like игрите е невероятен. В крайна сметка, колкото и да обясняваме, подобна игра трябва да се види, за да се разбере за какво става дума. Ако очите ви са навикнали на хубава графика и за вас е по-важно да ги изплакнете, отколкото да си направите душевна чикия с изненадващо добър геймплей, тогава тези игри не са за вас. Но ако въображението ви е достатъчно развинтено и по екрана не виждате "т"-та и "п"-та, а тролове и змии, добре дошли в един нов свят :).

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 10:37 am 
 Заглавие:
Chaotic good уста
Аватар
Добре де, как мога да се сдобия с такова чудо че да го пробвам?
Защото на мен ми звучи страхотно!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 12:05 pm 
 Заглавие:
www.adom.de

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 3:02 pm 
 Заглавие:
Аватар
Абе, ако не повърнеш като видиш "графиката" и успееш да се насилиш да играеш един-два дни, после ще се зарибиш безвъзвратно :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 3:29 pm 
 Заглавие:
Chaotic good уста
Аватар
Aми aз не повърнaх, a и нямaше нуждa дa се нaсилвaм. Игрицaтa е просто вълшебнa!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 4:09 pm 
 Заглавие:
Аватар
АДОМ-а е малко различна от класическата RLRPG щото си има доста интересна история. Другите обикновенно са си почти без такива екстри. DareDevil другия титан в жанра е Angband и по него постоянно се работи и излизат разни tweak-ове и варианти.
http://www.thangorodrim.net/
И аз се зарибих от статията на Chappy между другото. :)

Последна промяна gadriel на Пет Май 30, 2003 11:24 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2003 10:37 pm 
 Заглавие:
Аватар
Аз ти препоръчвам ZAangband http://www.zangband.org, тъй като той е доста по-разширен от класическия Ангбанд и се ъпдейтва доста по-редовно.

Там има wilderness, куестове и т.н.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 2:26 am 
 Заглавие:
Аватар
Аз пробвах и не ми хареса.Може би защото не отделих дпстатачно време, знам ли...
Curunir опраи си заглавието, щот това ASCII ексцесий не му е мястото там.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 11:49 am 
 Заглавие:
Още по-добре е OAngband... А ако ти се занимава, има и мултиплеър онлайн на MAngband :) !

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 12:59 pm 
 Заглавие:
Аватар
Така! Първо - заглавието си е много добре. Ако обичате, моля, не давайте акъл! :>
После - това, че игрите са хубави и т.н. - добре. Но идеята беше какво да правя с МОЯ сайт, по който си играх доста и който е пълен с линкове към мноого повече от vanilla NetHack, Angband или ADOM?
В крайна сметка сайтът (когато бъде завършен) ще включва и няколко авторски статии. Засега на него има просто едно ОГРОМНО количество информация, линкове, download-и, хумор и т.н., които НЕ са авторски, но са там със всичките му copyright disclaimer-и и credit към оригиналните им автори. Идеята тук е да ви се спести безкрайното ровене из Net-a, (което аз с добра мисъл свърших вместо вас:) и да има един български сайт, на който да има (почти) всичко.
Друг основен момент на сайта, който обаче не знам как би могъл да се развие, е т.нар. Филмотека. Та, има една програма, наречена Demo Workshop. Тази програма позволява прихващане на действието по DOS-екран, натискане не клавиши, промени по екрана и т.н. После това цялото хмм.. "филмче", може да се направи на .exe файл, който да се гледа на всяка машина, без да е нужен Demo Workshop-a. Цялата идея е такава: искате да покажете на другите колко сте велики? Записвате едно 5-10-30 минутно демо на NetHack, ADOM (DOS version) (файловете са с нищожен размер), после пращате и го качваме във Филмотеката на сайта. На мен лично ми се видя добра идея, затова и започнах да се ровя с Demo Workshop-a. Не знам дали ще има ентусиасти, ако има, само по добре.
О, да! На сайта ми я има и ПЪРВАТА ROGUELIKE ИГРА - THE MOTHER OF ALL ROGUELIKES - Rogue! Scary shit! :>
Ако искате да ме питате нещо лично, а и защото аз не съм голям привърженик на форумите, ето една пощичка, на която със сигурност ще отговарям: lockedavernam@hotmail.com

Туйто! Чакам! :>

P.S. Сега като прочетох пак тая страница на форума, ми прави впечатление, че никъде не се споменава NetHack O.o
Go NetHack, gooo! Най-побърканата и странна игра в жанра, мен ако питате.
"You finish eating your dog. You hear the sound of distant thunder" :>

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 2:09 pm 
 Заглавие:
А къде е тоя мистичен сайт, за който постоянно става дума?

ps: Сега се сетих за един такъв филм от АДОМ, в който един пич ходеше чисто гол и носеше единствено някakво количество пари, с които замерваше противниците и ги убиваше с учудваща успеваемост. После само си събираше парите и on he went...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 4:23 pm 
 Заглавие:
Аватар
Да бе имаше доста интересни филмчета. Имаше и за един трол дето минаваше мана темпъла и праскаше някви невероятно огромни acid ball-ове.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Май 31, 2003 10:06 pm 
 Заглавие:
Аватар
[bo], тоя мистичен сайт е на харда ми, ако го бях качил някъде нямаше да пускам тоя thread. Идеята е да говоря с някой от webmaster-ите на останалите bg ролеви сайтове и да прикача към тях. Ще се повторя, но - просто не искам да го натъпча на hit.bg, да речем, и да си остана с 2-ма посетители навеки! :>
Идеята е да се направи нещо заедно със сериозни хора (само Chappy да не е, аз към него храня едни особено силни лични... "симпатии"), и да има по-голяма популярност, повече полза за вас, ролевите играчи, и в крайна сметка, по-малко банери.

Thus quoth Curunir :> (айде да видим кой е бягал от часовете по английски?)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2003 12:18 am 
 Заглавие:
Чакай, чакай :) Какви "останали bg ролеви сайтове"?! Къде изобщо си видял в БГ пространството сайт, посветен на РИ? Не става дума за тия, дето описват собствените си never-to-be-completed проекти и недоносени системи, а за сайтове с обширно инфо по безкрайната тема РИ. Ми няма такива.

Освен това, в момента Чапи няма сайт за РИ. Той няма такъв от сума време, м/у другото... Собственика на RPGBG.net в момента е Yago, а Aquarius, Brave & Blue правят сайта http://portal.rpgbg.net. Тъй че говори с някой от тях и ще стане работата, уверен съм.

пп: Де факто сайт като този, който казваш, че е на харда ти, е тотално излишен освен под формата на подсекция на http://portal.rpgbg.net - просто един линк в навигацията и няколко страници инфо.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2003 1:19 am 
 Заглавие:
Аватар
Godfriggindamit!
Няма да поствам целия отговор сега, че съм афектиран и ще взема да напиша някоя глупост. Ще попитам в прав текст, моля колкото повече хора да пуснат по един отговор, мисля че достатъчно добре съм обяснил какво ще има на сайта - ДА го има ли или НЕ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2003 12:08 pm 
 Заглавие:
Аватар
Лесен въпрос, труден отговор...

Най-лесно ми е да ти кажа - да, давай, направи сайта.

Но ако се замислиш едва ли ще има достатъчно хора, които да го посещават, т.е. едва ли има достатъчно хора за да имаш стимула да поддържаш цял сайт.

Иначе идеята да направиш секция в портал.рпгбг.нет е добра. Там със сигурност ще имаш достатъчно посетители (повечето, които се интересуват от настолни/компютърни игри, се интересуват и от roguelike такива). Ще имаш и хостинг, имаш и готов форум (този). Какво повече?!

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2003 1:48 pm 
 Заглавие:
Май уърдс икзактли.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2003 2:09 pm 
 Заглавие:
Аватар
Good fer ye! :>
I will speak with the portal admins. See what i can do. Excuse my typing in english, i'm at some sucky pc club, so no cyrilic. :>

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 22 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]