RpgBG.net

Българският Ролеви Форум
Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 6:49 am

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1324 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 45  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:07 am 
 Заглавие: Re: Starcraft2
Аватар
CONAN написа:
Освен това в DoW няма абсурдния микромениджмънт от SC сериите.

Едно от най-голямото предимство според мен. Занимаваш се с тактика предимно и минимален микро мениджмън.

Малко статистика: Средно статистическият кореец от тези състезаващи се в техните турнири, които дават по телевизият и тн., цъкат с мишката средно 400-500 пъти в едит:минута. За да си съревнователен в батълнет трябва да стигнеш поне 100-200. Тук трябва да се има в предвид, че по време на битка цъкаш 7-8 пъти повече в секунда от колкото би цъкал в небойно време.

Някак си като че ли в стар крафт побеждаваш, ако си играл достатъчно много и си шлифовал бързото цъкане. Заучени тактики, които разучаваш до съвършенство. Така беше в стария стар крафт. Новият ми изглежда като "старата песен на нов глас". Имам един колега, който много играе стар крафт и постоянно гледа филмчета на корейците от техните състезания. Там с коментари и подобни. През повечето време можеш да предвидиш какво ще направят. И успехът им зависи дали ще го направят достатъчно бързо и изкусно. Интересни са по-скоро за да гледаш колко добре го правят. Но са изключително предвидими. И това според мен описва играта на стар крафт - едно и също правиш, но все по-добре. Така ще е според мен и в стар крафт 2.

Последна промяна Reaper на Вто Мар 09, 2010 12:21 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:11 am 
Варварин
Аватар
Цитат:
Средно статистическият кореец от тези състезаващи се в техните турнири, които дават по телевизият и тн., цъкат с мишката средно 400-500 пъти в секунда.

В минута имаш в предвид?

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:22 am 
Аватар
CONAN написа:
Цитат:
Средно статистическият кореец от тези състезаващи се в техните турнири, които дават по телевизият и тн., цъкат с мишката средно 400-500 пъти в секунда.

В минута имаш в предвид?

Да :oops:

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:39 am 
Аватар
И да искате никога няма да бъдете корейци ! При тях даже една секунда да се забавиш е фатално . До определен стадий всичко е назубрено даже стотна по стотна какво тярбва да бъде , дори работниците след 12423534673 кликания ги правят така 4е да доставят едновремено минерали по най - бързия начин . Освен ако не искате да минете не фотосинтеза и да сложите лупи като Ломоносов забравете !

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:44 am 
Аватар
Точно това е идеята. Не искаме да ставаме такива. Поне аз де. Точно за това не искам игри, в които това е толкова голяма част от играта.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 9:41 am 
Аватар
Haron the son of Erb написа:
Защото в ДоУ загубата на 1 squad е много по-тежка. Защото в DoW има много по-малко на брой еденици. Защото в DoW има cover, high ground, разпръснати точки с ресурси по картата, които са незащитими от превземане, ъпгрейди за всеки юнит поотделно, по 3-4 умения на герой...

Тези неща, както и тактическия фокус на игри като WiC или всеобхватно-стратегическия фокус на игри като Cossacks ги правят зубър-ънфрендли, тъй като значението на заучените движения се намалява. О, в DoW2(защото 1 си е достатъчно зубър-френдли) пак човека с тренинг ще бие, защото комбинацията на отряди и цъкането пак имат голямо значени - но далеч по-малко. Засега Company of Heroes си остава най-добрата наземна стратегия на Cryptic.

А по темата - който е очаквал нещо повече от ъпгрейдван Starcraft с нови юнити... да страда. :P Сред всичките по-нестандартни стратегии от последните години, време беше и за един стандартен SC клонинг. Разнообразието е хубавао нещо.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 10:33 am 
Аватар
Това за корейците и Старкрафт просто не мога да се съглася че е норма в играта. Помислете - говорим за игра превърната в спорт където се въртят пари , с десет годишна история зад гърба си - ами нормално е на този етап да има изциклили професионалисти които тренират по 5-6 часа минимум на ден и при тях бързото кликане има огромно значение. Не мисля че трябва да сравняваме средната категория играч с професионалистите. Средната категория най-малкото няма времето за тренировка което ще отдели професионалиста, нито пък ще се отдаде само на една игра. Много добре си спомням че на времето първите две-три години Старкрафт изобщо не беше игра която да зависи от бързи кликания. Зависеше от надхитрянето между противниците и кой как се е развил. Сега разцъквам бетата на двойката и не забелязвам остра нужда от постоянно кликане - в повечето случаи е достатъчно просто да си хванеш войската и да я позиционираш.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 10:34 am 
Аватар
Reaper написа:
Haron the son of Erb написа:
DoW е много по korean friendly мисля, още не съм играл SC2, съдя по видените геймплей филмчета.

Ъм? Защо? Бързото кликане далеч не ти е нужно. Дори бързите бутони са по-скоро за удобство, от колкото за "няма как да се спечели без тях". Повече от два клика в секунда са ти почти излишни.

За сефте май да съм съгласен с Харон. Колкото по малко единици имаш, толкова по фатална е загубата им. И толкова по добър микроменджмънт се изисква за да спечелиш битката. В старкрафта обикновенно изхода на играта се решава от бройка на експандите и това кой може да "ръга" повече единици. Съгласен съм, че има зазубряне на тактики и че бързото кликане е от решаващо значение ако искаш да играеш професионално, но на средно и аматиорско ниво Стракрафт си е доста по user friendly от DoW. Старкрафт е масовка. Един юнит няма значение. Мултиплеърът на DoW 2 не ми хареса точно поради липса на достъчно единици. Изискваше се постояннен контрол на всяка единица, навсякъде по картата. Ако това не е Кореан friendly...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:22 pm 
Аватар
Факт, който забравяте е, че в DOW се контролират целите отряди, докато в Стар крафта отделни войничета- кое е по-цъкачещо: да можеш да дадеш на всяко войниче отделна заповед или да ръководиш цяла група? DOW-a е една от много малкото реалновремеви стратегии, които играя, точно защото не се изискват невъзможни рефлекси.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:39 pm 
Аватар
Галеане, не си прав. В SC можеш да си ги хващаш на контролчета и да си ги контролираш като отряд, но спасяването на отделни индивиди рядко е от съществена полза (освен ако не са тежки големи и скъпи, батълкрузърс енд шит) защото SC едениците умират лесно и се регенерират трудно (зза разлика от War Craft примерно). А в DoW явно не си играл срещу добри противници, които ти превземат едновременно 2 точки за ресурс и те нападат в базата, за да ти счупят генераторите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:56 pm 
Варварин
Аватар
Не съм съгласен със Харона. В последно време гледам replay-и от Златната лига и тук таме от платинената, цялата игра се решава от мега-микрото - дърпане на отрядите с hit&run десет пъти в секунда, мърдането на отделна единица за да се върне после и т.н. Заигравки със range-а на единиците и прочие тормози на ниво "микрокосмос".

Пускането на единиците напред в SC е сведено до безмислено, освен ако противника ти не е на същото ниво. Не правиш ли микро на всяко юнитче си ГГ. Доста се е изродила играта, може би това е защото гледам игри от по-висока класа... Ще видим като излезе.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:16 pm 
Аватар
Така е , но ти ми кажи - кога ще се сравняваме ние със златната и платинената лига?
Аз лично никога не мога да направя неща които правят там с цъкане енд микро. За да ги направя трябва да отделя нездравословно количество време и усилия в тренировка. Вианги ми е интересно защо като се говори за Старкрафт и се приема по подразбиране че всички са на ниво кореец професиналист и продължава да се обсъжда върху тази база.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:38 pm 
Аватар
Cor Angar написа:
Вианги ми е интересно защо като се говори за Старкрафт и се приема по подразбиране че всички са на ниво кореец професиналист и продължава да се обсъжда върху тази база.

Защо дори свестните български играчи(за добри не говорим) правят това. Харона говори за три-фронтна атака - това е точно на това базово ниво, на което в СЦ научаваш огромното значение на това да си посочваш целите ръчно и да си цъкаш абилититата внимателно. Много хора заучавата икономика и бърз старт преди да научат тези основи, но предполагам, че това се дължи на местно изкривяване. При мен беше обратното(въпреки че тройни атаки в игри на релик не съм правил - тъй като икономиката ми винаги куца, обичайно нямам сили достатъчно за да направя това смислено. А в DoW2 едва ли не няма ситуация в която да е смислено.)

За просто сравнение обаче може да вземем total anihilation vs starcraft - в първото с 10-12 клика пускам тройна атака от смесени сили; във второто с близо 48 клика провеждам битка между 5 марина и 8 линга.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:48 pm 
Аватар
Много съм далеч от нивото на корейците, но смея да твърдя, че по време на битка почти всяко юнитче или поне по две си го дърпам отделно на различни места. Идеята не е да се съревноваваме с корейците. Тях ги дадох само като пример. Идеята е да се съревноваваме с другите, които играят добре. Батълнет и тн. Който разправя, че в стар крафт е нужно по-малко да внимаваш за единичките си от в ДОУ не е играл в батълнет стар крафт от години. Играя ДОУ почти всеки ден и по-често побеждавам от колкото падам. Никога не ми се е налагало да цъкам по бързо от два пъти в секунда, а през повечето време пръстите ми седят мирно и просто разглеждам с ръка как юнитчетата пъплят на някъде по картата.
Вярно е, че трябва да внимаваш за да си ги опазиш, но това е по-скоро с изчакване да видиш, ако нещо се промени от противниковата тактика и навреме натиснеш нещо за да спасиш положението. Но това нещо няма да е повече от 2-3 клика. За стар крафт с 2-3 клика няма да се спасиш от никоя стандартна засада, нито пък ще убиеш кой знае какво. Ако не кликаш постоянно 6 хидри избиват 8-10 зелота без особена трудност. Особено ако ги водиш заедно. Да водиш така наречените 12ки (а сега вече числото май е доста увеличено или няма максимум) по време на битка в повечето случаи е равностойно на самоубийство освен, ако не си решил просто да ги дръпнеш. В почти всеки етап на играта да избиеш бързо нещо равностойно на отряд в ДОУ е голям плюс, ако събирате сравнително по равно ресурс. Ако събира много повече от теб си загубил така или иначе.
В ДОУ бързо се научаваш да си пазиш добре отрядите. И това далече не изисква кой знае колко много цъкания. Човеченцата дори заемат сами близките прикрития, до мястото, на което си ги сложил, ако нещо започне да ги стреля. Оставят на теб да бъдеш командир и да даваш заповеди, които те да се мъчат да изпълнят. Не са безмозъчни обаче. Да не говорим, че имаш копче, което им казва бягай към базата с все сила. Натиснеш ли го от стрелба получават почти минимални щети. В стар крафт ти трябва да мислиш вместо всичко. И бройките неща, които бързо придобиваш са много повече от тези в ДОУ. В Доу повече от 10 юните никога не ми се налагало да ползвам. А в повечето игри и през повечето време контролираш средно 5-6. Да накараш 5 юнита да направят 5 различни неща изисква от 10 до 15 кликания (селектиране и 1 или 2 бързи неща). Никога няма да ти стигнат тези 15 кликания по време на битка в стар крафт. Дори в началото на играта. А понякога особено в началото.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 2:54 pm 
Аватар
Какви специалния умения какви пет лева? Има 4-5 единции с такива умения и едва ли ще мъкнеш повече от 2-3 в атаката. Мога да хвана бас по хиляда лева че докато въртиш напред назад маринци в опит да не загубиш нито един другия играч просто ще използва момента на направи пет бази от които да те засипе с най-обикновени зеалоти пуснати на rally point в базата ти. Освен ако не си - както казах - много трениран играч който следи всичките си фронтове и бази едновременно.
Кажете ми - ако успея да изненадам някой и му избия работниците с дроп тактика с 1-2 единици какво ще ми направи послед па ако ще да се скъса от цъкане ?
Като говорим за средни играчи в България - в момента в България няма такава категория - среден играч. В момента в България хората които играят Старкрафт са едно ядро хардкор играчи които играят от много време и е нормално да притежават добри умения. Средния играч играеше Старкрафт до към 2002 година 2003 да речем.
И като стана дума за кликане прави ми впечатление че много от цъкането на Про играчие идва от експлойти на вече остарелия енджин като тактиката Vulture с команда патрул.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 3:25 pm 
Аватар
Reaper за DoW 1 ili DoW 2 говориш? За 1 съм съгласен, че не е нужно да има кои знае какъв микро менджмънт. При 2 трябва да знаеш къде ти е всеки юнит по всяко време и да се биеш постоянно. Просто микроменджмънта там е по друг. Става въпрос за една нормална игра в която юнит контрола се свежда до това да не пуснеш зеалотите в "редичка" на 4 танка и 2 бункера с маринки, ами евентуално да изведеш 5-6 ранени юнита по отзад. Не за Дропшип с Голиат убиващ 4 зергски кули...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 3:51 pm 
Аватар
За DOW 2 говоря. В единицата механиката е същата като в стар крафт.

Средни играчи са тези, които все още играят по малко, но просто не постоянно и ги има много.
Играя и двете игри - SC от време на време само вече и DoW постоянно. Играя ги за кеф, а не толкова да ставам шампион или нещо от сорта. И в стар крафт се изисква много-много-много повече кликане от в ДоУ. Според мен говорите противното просто защото не играете и двете. Или стар крафт играете само срещу компютри или едно-две аверчета по един път в месеца?
Ако смятате да си вземете играта и да я играете в батълнет ще видите, че или бързо ще се научите да кликате със скоростта на светлината или ще спрете да играете в бнет заради неизброима поредица загуби. Гореспоменатото от Яго 5 маринеца и 8 зерглинга е само малък пример и точно изхода от подобна битка понякога може да ти реши играта.
Това за въртенето на маринци в опит да не загубиш нито един. Който може да го прави това добре, може да си прави по същото времем мениджмънта в базата. А също и докато ти въртиш маринците обикновено излизат нови. И този, който в същия момент се е съсредоточил в правенето на 5 бази губи играта защото тези маринци са влезли в главната и са го унищожили. Още повече не ти е нужен нонстоп контрол върху всеки юнит. Ако командваш всичко правилно кликаш много за малко. Битката свършва бързо и продължаваш да кликаш много в базата. Но кликането определено е МНОГО.
Добър играч с дроп тактика в базата не можеш да изненадаш. Всеки бързо се научава да прави добри защити срещу това. Още повече втората база обикновено е пусната далеч преди да можеш да направиш смислен дроп в първата. Тези тактики са обикновено много рисковани и в игра между двама добри рядко си позволяваш да правиш нещо такова, освен ако не си сигурен, че ще се получи. И това обикновено се случва в по-късен стадии на игра, когато убийство на малко работници само леко променя наклона на везните за събиране на ресурси.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 4:16 pm 
Аватар
Абе някой от вас има ли ключ за бетата и друго да питам - вие в батълнет ли играете по принцип стария старкрафт да направим някоя игра :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 9:19 pm 
Аватар
http://www.teamliquid.net/tracker/

Айде който не е гледал корейски мачове да си дръпне 1-2 VOD-а и после обсъждайте . БТВ трупането на муталиски на едно е най - изродското нещо , което съм виждал !!!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 9:26 pm 
Аватар
Mushrambo написа:
http://www.teamliquid.net/tracker/

Айде който не е гледал корейски мачове да си дръпне 1-2 VOD-а и после обсъждайте . БТВ трупането на муталиски на едно е най - изродското нещо , което съм виждал !!!

Знаеш как става нали? Хващаш една ларва заедно с муталиските. Много кофти бъг. Много злобно. Може и да не е ларва, но е най-добре с нея тъй като не може да мърда.

Защо направиха и на СК2 да се стакват така?

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 10:42 pm 
Аватар
LoL финала, който беше най-отгоре и който гледах беше адски скучен, още на мин 5 ми стана ясно, че протоса ще падне ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 10:38 am 
Аватар
http://www.youtube.com/watch?v=Ijf6RysNq9I

Ето ти интересна игра, която не е очевидна. Може да няма муталиски и експлойт на енджина, но като видиш 7 групи единици да се движат в напълно различни посоки и ти става ясно за какво става въпрос. Пък това, че единия от играчите получи поне 4 микроинфаркта по време на играта само показва, защо никой те трябва да се окорейчва прекалено.

An adventurer is in an interview. His prospective employer asks, What would you say is your best attribute? The adventurer says nothing, but attempts to do a back flip. He fails and breaks his neck. He stands back up and says: Constitution.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 1:20 pm 
Варварин
Аватар
AngerNogar написа:
http://www.youtube.com/watch?v=Ijf6RysNq9I

Ето ти интересна игра, която не е очевидна. Може да няма муталиски и експлойт на енджина, но като видиш 7 групи единици да се движат в напълно различни посоки и ти става ясно за какво става въпрос. Пък това, че единия от играчите получи поне 4 микроинфаркта по време на играта само показва, защо никой те трябва да се окорейчва прекалено.

Доста тъжно филмче. И за играещите, и за коментаторите, които според мен вече са с изкуствени клапи ако всеки път се раздават толкова...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 2:03 pm 
Аватар
Чак и на мен ми стана тъжно за зергчето , момчето толкова усилия влагаше , през цялото време белите неща бяха повече от зелените или там какъвто цвят беше протоса , но накрая финансовата криза го срина . То не беше пот то не беше чудо ! :violin: А относно коментаторите те винаги си коментират така , даже един път главния коментатор , понеже те там са трима - един главен , който общо взето бръщолеви през цялото време и е подпомаган от другите двама , който имат за цел да допълват в цялата какафония неща , които той не е забелязал , та главния коментатор беше жена и се раздаваше на ултра мега имба хипер ниво .

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 2:06 pm 
Варварин
Аватар
Аз жена не чух. Ако някой от какафонията е бил жена... :) А незнам какво е нивото, ако ти разбираш корейски - аз не.
Този със зерга не беше пот, не беше сълзи, сополи, направо се тресеше накрая. Аз се потя толкова само след здрав фитнес. Тия са... болни.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 2:45 pm 
Аватар
Както казах - именно подобни неща смятам за нездравословни , и не смятам да се мъча да играя Старкрафт 2 по подобен наччин.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 3:05 pm 
Варварин
Аватар
И да искаш ме съмнява да успееш. :D
Трябва да си от друга раса. :clap:

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 3:17 pm 
Аватар
Ами като чета Reaper как е играл със съквартиранта си точно това си предаставям :wink:

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 3:40 pm 
Аватар
Cor Angar написа:
Ами като чета Reaper как е играл със съквартиранта си точно това си предаставям :wink:

Ами не, Рийпър много добре описва как протичат нормални игри между слаби до средни играчи.
Примерно, аз се имам за много, много слаб играч на Company of Heroes и DoW2(имам примерно 20% победи), и въпреки това играя по подобен начин. Просто не се впрягам емоционално, защото ги играя именно за релакс и предизвикателство(дали някога ще успея да мина 20%-овата бариера?), а не професионално.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 3:55 pm 
Аватар
Жената коментатор е от друг VOD , само че от същата лига . Попринцип линка , който дадох по - горе беше за един тракер , в който бяха поместени мачовете на отделните отбор срещу отбор , придружено със статистика за какво ли не и най - важното - таблица с класирането на отборите . Та за всеки отделен team vs team encounter има различни коментатори и в единия главния беше жена :) А , има и още един интересен факт , че ако искаш да си сред публиката и да гледаш ботщини ще трябва да си закупиш билет за един месец напред , защото за по - рано почти всичко е изчерпано . . .

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1324 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 45  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]