RpgBG.net

Българският Ролеви Форум
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 3:22 am

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Дек 04, 2009 4:17 pm 
 Заглавие: С.Т.А.Л.К.Е.Р. - Зов Припяти
Аватар
Някой да я е изиграл. Аз съм доста доволен от експанжъна. Хубави подобрения по интерфейса и геймплея. Играта е малко по-лесна от Чистое небо. Този път наистина се почувствах като сталкер, който търси артефакти и ги продава на пазара (нищо, че героят е военен под прикритие). Има нови оръжия и мобове. Химерата е отчайващо трудна за уцелване - надявам се, просто да е бъгната! Зоните са готини, историята не е нещо особено, но звучи правдоподобно. Има опция за продължаване на играта след последната мисия. Като цяло съм доволен. Като излезе официално, я купувам без да се замисля. Един от минусите е, че има само 3 местности + 1 подземна (в която не съм влизал 2-ри път).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Дек 04, 2009 5:54 pm 
 Заглавие: Re: С.Т.А.Л.К.Е.Р. - Зов Припяти
Аватар
А, откога я чакам тази тема! :D
Не съм я играл, видях, че излезе някакъв релийз в замундата, ама като разбрах, че играта официално ще излиза през 2010 се отказах да го тегля, защото не ми се вярваше да е цялата игра. Този релийз ли игра? Читав ли е?
Разкажи повече за играта - какви са разликите спрямо единицата и двойката? Колко са големи тези 4 местности? Изобщо дай повече инфо, че живо се интересувам. :D
Май и аз ще я купя като излезе, нищо че двойката ме разочарова. :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Дек 04, 2009 8:15 pm 
Обезсмъртен
Аватар
Играта е на пазара на руски. Това в замундата е фенски превод и е изключително некадърен.

Аз лично смятам да поизчакам разни realbalistics модове и т.н., понеже стрелбата ми се стори прекалено дървена.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 07, 2009 3:23 pm 
Аватар
Е, нали писах, има подобрения по интерфейса и геймплея (разбирай използването и функциите на предметите), нови оръжия и мобове. ;) Нивата са големи и терена е по-разчупен на места с истински подземия, направени от аномалии. Аз изиграх преведената версия, но предполагам, че руската ще е по-читава, за който се оправя с езика. Жалко само че е кратка. За мен стрелбата си е идеална. Ах да, играта продължава с алернативен край, но според мен няма смисъл да се играе по-нататък, щото ти се генерират безкрайни странични куестове и враговете се появяват наново. Няма война между фракциите.
Аз преигравам Clear sky сега, че предния път я бях минал много набързо и разликите в геймплея се усещат. Разни екстри от COP ги няма в CS.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 14, 2009 3:28 pm 
Аватар
Аз лично смятам да изчкам докато излезат поне 4 или 5 пача преди да почна да играя който и да е от Сталкърите. Игрите са добри, но Clear Sky ме отказа след първата земя заради бъгове (когато прехвърлих с един клавиш от сандъка си 150 килограма боклуци и трябваше да ги връщам с драг и дроп обратно се отказах).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 16, 2009 11:52 am 
Аватар
4-5 пача още ще има вероятно само за Call of Pripyat. За останалите се съмнявам да пуснат повече. Игрите си вървят перфеткно, а бъгове, блокиращи или затормозяващи играта не съм видял. Drag&Drop можеш да го издебнеш като кликаш на съответния предмет от инвентара ти и той се премества в другия прозорец (на НИП или съндък).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 16, 2009 1:33 pm 
Аватар
Мне... Това ставаше на оригиналът. В Clear Sky ти го equip -ва или use-ва. Освен ако не са го оправили с някой пач. Това за което говоря беше на една от най-първите версии.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 16, 2009 6:53 pm 
Аватар
Аз врътнах Clear sky за 2-ри път преди 2 дена и това с местенето на предметите от 1 прозорец в друг са го оправили, поне в последния пач (1.5.10) си беше оправено. Shadow of Chernobyl си го купих наскоро и не съм го пачвал още, защото навремето го играх малко след като излезе. Иначе си прав, drag&drop-a си беше адски досадно. Откакто изиграх CS на пълни детейли с ДХ10 съм като нов човек. ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 19, 2009 10:04 am 
Аватар
И аз мисля тези дни да врътна отново Clear Sky, май отново се зарибявам по играта. :)
testpilot, с последния пач оправен ли е бъга с липсващата флашка в Кордон?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 21, 2009 3:28 pm 
Аватар
Не знам. Няма ключови куестове които да са бъгнати. Това да не е флашка за ъпгрейдване на екипировката?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 21, 2009 4:43 pm 
Аватар
Да, точно така - това е една от флашките за ъпгрейд. Или по точно флашката "electronic stabilization system for shotguns". Трябва ти за механика на Кордон.
Първия път като играх играта, флашката не можеше да бъде намерена (проверих и в нета - всички бяха пропищяли заради нея :) ). Естествено ъпгрейдите, които ти отваря тази флашка, са незначителни, но все пак беше дразнещо.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 3:38 am 
Обезсмъртен
Аватар
К, поиграх английската версия, която се пръкна тия дни по торентите.

Пускам се, заговарям първия сталкер по пътя и той ми казва къде да отида за работа и оръжия. Не знам защо ми трябва работа, след като имам специфични цели в зоната като агент на някоя си там организация.
Заговарям втори сталкер близо до кораба, който събира цялата паплач в зоната и ми дава опция да попитам пича ко праи. Питам го - казва ми, че отива да събира артефакти някъде си. Предлагам му да отидем заедно и след 2 секунди съм в другия край на картата. Пича, който трябваше да търси артефакти си намира няква дружка и след малко двамата сядат, запалват по цигара и започват да си приказват. Появяват се бандити (които са ми неутрални) и започват да се стрелят със сталкерите. Изчаквам да се избият един друг, застрелвам който е останал жив и събирам лута.
Маркирам един от хеликоптерите до които трябва да стигна и се отправям на там. По пътя намирам нещо като трафопост с няколко наемника в екзоскелетоподобни брони. Казват ми "свали си оръжието", но преди да ми се даде възможност да го направя започват да стрелят по мен. Убивам ги за около 2-3 минути и събирам един тон яки оръжия и т.н.
Получавам съобщение, че се задава блекаут или нещо -аут и картата ми сочи да ходя в няква цепнатина в земята. Извърлям половината лайна от инвентара си понеже не мога да тичам с тях и се отправям към дупката. Вътре намирам един тон мутанти с газови маски, които естесвено избивам без проблем, въпреки че трябва да ги стрелям в главата многократно докато умрат.
Излизам от пещерата и след някакво време попадам на един пич, който ме посреща с помпа от вратата. Мятам граната в стаята - не умира. Мятам втора.. трета. Онзи все още е жив. Връщам сейв и го стрелвам с автомата директно в главата (в началото не е hostile, а стрелбата с помпата по вратата е скриптирана), която е напълно незащитена, но това дори не го дезориентира или нещо такова. Малко са прекалили с високите трудности и се чудя дали да не започна наново на средната. Синхронното мятане на 5 гранати в краката ти от страна на вразите все още е в играта, например.

Аве, има нещо, което ми харесва в играта, въпреки че ми е и малко тъповата на моменти (примерно като метна на оня 3 гранати той не умира). А Bioshock 2 гледам също е излезнала..

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 9:39 am 
Аватар
Kaladris написа:
А Bioshock 2 гледам също е излезнала..

Боза е, също като първата.

Изображение
Изображение
http://oglaf.com/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 10:53 am 
За Биошок ще цитирам една статия : "Всяко усилие да се подцени стойността на Биошок е безподно усилие в стил "Мона Лиза , какво толкова"". Уникална игра за ценителите на стилистиката от 1984 и Еквилибриум.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 11:06 am 
Аватар
mirddin написа:
За Биошок ще цитирам една статия : "Всяко усилие да се подцени стойността на Биошок е безподно усилие в стил "Мона Лиза , какво толкова"". Уникална игра за ценителите на стилистиката от 1984 и Еквилибриум.

Тея ги разправяй на вчерашните лапета, дето за Систем Шок и Деус Екс само са слушали.

Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 11:40 am 
Аватар
mirddin написа:

Мога да цитирам подобен бълвоч за всяка възможна глупост, без дори да се ограничавам до шедьоври на рекламата и хайпа като Аватар и Биошок. Може да не споделям ниското мнение на Гънгрейв за играта, но цитирането на подобни статии рядко показва нещо различно от мнението на автора. А често пъти дори и това не - модата да се купуват ревюта не е скорошна.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 11:42 am 
Аватар
Yago написа:
mirddin написа:
А често пъти дори и това не - модата да се купуват ревюта не е скорошна.

Eidos примерно, направо уволняват "журналисти" и критици при негативни ревюта :roll:

А и нека да не бъда разбиран неправилно.. бозата е приятно традиционно нискоалкохолно питие.. но не е нито 18 годишно уиски, нито 50 годишен коняк, за каквато често ни я представят.

Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 1:29 pm 
Обезсмъртен
Аватар
Честно казано точно малко бозичка ми се играе в момента - коридорна стрелялка с шантав сетинг. Колкото и да ме кефи непредсказуемостта и open worldness-а на Сталкера, някак си нямам търпение за него.

Бтв, кво общо има Биошок с Еквилибриум (за филма говорим, нали?).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 3:40 pm 
Аватар
Kaladris написа:
Предлагам му да отидем заедно и след 2 секунди съм в другия край на картата. Пича, който трябваше да търси артефакти си намира няква дружка и след малко двамата сядат, запалват по цигара и започват да си приказват. Появяват се бандити (които са ми неутрални) и започват да се стрелят със сталкерите. Изчаквам да се избият един друг, застрелвам който е останал жив и събирам лута.

Това ме накара да се усмихна, защото ми е адски познато :D . И първите две части започваха по същия начин - докато не набараш по-сериозна пушка с оптически мерник не влизаш в по-сериозни престрелки, просто се промъкваш и ги чакаш да се избият. Леле, колко нерви потроших, докато осъзная това простичко правило... :D

Е, значи основните принципи на геймплея не са се променили и старите трикове още важат :) . Чудесно, тези дни ще сядам да я играя и ще споделя отзиви. Само да ми мине впечатлението от Clear Sky, който отново врътнах тези дни. За съжаление в Clear Sky, дори и с последния пач, все още не са оправили бъга с липсващата флашка, за който писах в по-горните си постове. :angry:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 6:17 pm 
Общото между двете е атмосферата на пропадналата и унищожена мечта за по - добър свят на дадено поколение хора . Атмосфера която може да роди бисери и която според мен е идейната предтеча на пост - апокалиптичните сетинги.
А цитата го използвах , защото съвпада с мнението ми за играта.
Относно Деус Екс и Систем шок - Деус Екс не я доиграх , защото ми се прецакаха сейвовете , Системшок 2 още си остава много любима моя игра . Как само достигах киборгите - нинджа с щангата и заклинанието за сила. Еххх , спомени.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 6:28 pm 
Аватар
Всъщност като стана дума за атмосфера, основният фактор, който ми разваляше атмосферата в Сталкерите, е факта, че хората са прекалено много и Зоната е просто пренаселена, което не ми кореспондира с чувството за обреченост, което би трябвало да внушава играта. Или както каза някой в един друг форум "(В Сталкера) Избих повече хора, отколкото са загинали по време на аварията в Чернобил". :D Казано преносно, баш си отговаря на истината.

Някой, който е разцъквал играта, може ли да ми каже дали и в Зова на Припят е така пренаселено с хора? Kaladris, testpilot?

Добре само, че този път са махнали войната между фракциите... Господ ми е чул молитвите... :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 6:38 pm 
Аватар
Filkam написа:
Всъщност като стана дума за атмосфера, основният фактор, който ми разваляше атмосферата в Сталкерите, е факта, че хората са прекалено много и Зоната е просто пренаселена, което не ми кореспондира с чувството за обреченост, което би трябвало да внушава играта.

Нещо не си схванал какво трябва да внушава играта... изобилието от Сталкери е нарочно и е част от идеята на играта. Това не е постапокалиптична игра, това е игра за нечовешка "зона" и за лешоядската, хазартна природа на човека.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 7:00 pm 
Аватар
Yago написа:
Нещо не си схванал какво трябва да внушава играта... изобилието от Сталкери е нарочно и е част от идеята на играта. Това не е постапокалиптична игра, това е игра за нечовешка "зона" и за лешоядската, хазартна природа на човека.

Цитат от интервю с Андрей Салников, PR Manager към GSC Game World:

Цитат:
To ensure a more real-life perception of the game environment we (note that approximately 60% of game architecture has its real prototypes in Chernobyl zone) we made two field trips to the Exclusion zone. We felt the need to get a real feel of the atmosphere of dismay and despair that ushered the forlorn cities, feel of insane solitude and doom, and even fear that makes people do wild things. In other words we tried to experience a little bit of real stalker’s life, that explore the zone in search for artifacts.

http://www.gamershell.com/articles/623.html

Ако се заровя, и доста други интервюта в същия дух, ще изкопая. Но независимо от това, какво съм схванал или не съм схванал, някой може ли да ми каже дали и този път "лешоядската, хазартна природа на човека" е поставена над атмосферата на самота и обреченост? Или казано с други думи, хората пак ли са толкова много? :)

Последна промяна Filkam на Вто Фев 09, 2010 8:25 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 7:09 pm 
Значи, вчера врътнах английския релийз/на Рейзър1911/ и останах доста доволен. Минуса за мен са малкото територии, но всичко останало си е на доста прилично ниво. Бтв, в Припят почти няма хора - само малко военни и пичовете от Монолит, всичко друго е доволно пусто...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 7:17 pm 
Аватар
Тези цитати щяха да бъдат доста убедителни ако не бяха от PR, и не бяха в противоречие с:
1)оригиналния материал
2)жанра
3)това което си видял в предните игри - което, тъй като съвпада с моята версия, 1) и 2), съм решил че не е проблем, а feature

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 09, 2010 8:40 pm 
Аватар
Yago, всъщност цитатът е много убедителен, именно защото е от PR - във всяка една голяма компания официално одобрената информация идва именно от PR-отдела. Специално в игрите, аз съм чувал PR-и да преувеличават (както в случая), ама да лъжат или да си измислят относно цялостната идея на продукта - хайде да не си разправяме вицове.:) Плюс това, голяма част от рекламната кампания на играта (още на първия Сталкер) беше съсредоточена именно около атмосферата на страх и отчаяние.

Ако искаха да представят човешката алчност, то нямаше да го направят с безумни войни между 5 фракции, разположени на 5 нива, всяко с размерите на голяма поляна и две от които - озвучени от високоговорителите на базите; нито пък щяха да го правят с голяма бройка персонажи, които се пуцат безсмислено, а после забравят да приберат лута от убитите, така че да мога аз да изскоча от храстите и да им го обера под носовете. Щяха да представят човешката алчност чрез смислен и дълбок сюжет. Причината да са вкарани всички тези хора обаче е много по-прозаична - стабилният и отчасти нестандартен шутър се продава много по-добре, отколкото игра от неизяснен жанр със сложни философски послания. Това е, простичко е. :)

Telperinkuar, благодаря за инфото, даде ми надежда, че този път са го направили, както трябваше да бъде. :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 1:29 am 
В този ред на мисли: ролята на фракциите е минимална, да не кажа никаква - на жп гарата имаше представители на Свобода и Дълг, ама те си бяха повече за масовка и тук-там странична мисия да ти даде някой. Та в Припят, както споменах - жива душица нема по улиците дневно време, нощите не знам - предпочитах да ги изкарвам в другите зони, малко кофти ми ставаше самичък между блоковете/както се казва, светът е голям и мутантите дебнат отвсякъде :lol: / Какво друго си заслужава да се спомене - има опция за спане тип Fallout 3, която горещо одобрявам най-вече заради изблиците ми на параноя в Припят нощно време/избавих се от тях като си взех екзоскелет и му направих ъпгрейд за нощно виждане/.
Тия дни ще я почна пак, но този път ще е по-задълбочено, ако трябва някое уолктру ще потърся, но мисля този път абсолютно всички сайд куестове да мина...
Едит: Относно луута, много /не/приятно впечатлине ми направи, че NPC-тата много пъти ме оставят с пръст в ... уста след някоя престрелка, като оберат жертвите преди мен...

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 10:40 am 
Аватар
Telperinkuar,

Благодаря ти отново за информацията. Все повече се навивам да играя играта, този път наистина се очертава да е страхотна. Те и предишните две части са ми от любимите игри, ама имаха някои детайли, които им куцаха. В този ред на мисли, мога ли да те помоля да споделиш още малко инфо по следните въпроси:

1. Как се намират артефактите? Предполагам е запазена системата от Clear Sky с детектора?

2. Геймплея на играта пак ли предполага ползването основно на снайпери? Това, че мутантите са повече, означава ли, че вече се ползват по-често оръжия за близък бой като Black Kite, Chaser-13, SPSA, RP-74?

3. Запазена ли е системата на ъпгрейд от Clear Sky? Ако да, отделните механици пак ли могат да ъпгрейдват само определена екипировка?

4. Как са аномалиите? Пак ли същото - цъкне ти таймера и имаш определено време да се скриеш?

5. Някакви нови мутанти? Запазени ли са контролерите или псевдогиганта (от двойката, в Червената гора)?

6. Бъговете много ли са? Сега ли да я почвам или да чакам 5-6 пача? :D

Предварително благодаря за отговорите! :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 12:38 pm 
Аватар
1. Артефакти можеш да намериш в аномалиите. Където наистина и само би трябвало да ги намираш, а не разпръснати из полето като в 1-вата част.

2. Не, в затворени помещения пушките с голяма оптика не ти вършат работа. Никога и не са вършели. Мутанти да целиш със снайпер си е жива мъка, особено Bloodsucker, Snork, Chimaera.

3. Да, даже са добавили някои екстри. Да.

4. Аномалиите са си смъртоносни, макар че след ъпгрейд на екипировката и носенето на определени артефакти, можеш да се движи спокойно из някои от тях, като например тези, които ти правят mind damage, но при повечето си е риск. Blowout-a си е смъртоносен винаги и си задължен да намериш укритие, но понякога както Каладриса писа, можеш да попаднеш там дето не т ие мястото - в гнездо на мутанти.;)

5. Да, ще срещнеш химерата, която в тоя рилийз дето го играх миналата година м исе струваше бъгната, сега ще видим като си купя играта.:) Да, има ги и 1-2 нови.

6. Надявам се и аз да не са. Основния куест можеш да си го минеш без проблем в предния рилийз.

Въпреки, че играеш военен под прикритие, в тази игра се чувствах повече сталкер, отколкото в предните. Играта сама ме караше да ходя и да диря артефакти, които да продавам.;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2010 7:04 pm 
Така, по ред на номерата:
1. Както каза тестпилота, артефактите са си вътре в аномалиите. В този ред на мисли, последен модел детектор е повече от задължителен - лично аз ползвах модел "Сварог"/награда от мисия към 3-тата четвърт от играта, не се предлага от търговците/, който ти показва не само артефактите, но и наличните аномалии/в смисъл такъв, че на дисплея Електро аномалията ти е показана със светкавица и пр./
2. Лично аз ходех с тунингован калашник за открито и неква бесна пушка с барабан, която след ъпгрейд пуцаше на автоматик с патрони 12-ти калибър :D , за разчистване на сградите. След като взех екзоскелета, вече имах и снайпер СВД, който смених с Gaus rifle, но това беше към финала. Също така има един пич Nimble/познат от преди/, на когото може да поръчваш разни уникални пушкала и брони.
3. Мнението ми се препокрива с това на тестпилота.
4. СЪгласен съм и тук, само искам да допълня, че се продават и хапчета, с които може да преживееш Emission/Blowout - мисля, че бяха Anabiotics или нещо от сорта.
5. Животинките са доста корави bad-ass тупани, като химерата и един нов олигофрен/надарен с мощни психокинетични способности тип Мастер Йода - мяташе по мен каквото му падне и ми дърпаше пушката от ръцете/, дет не му помня името, заслужават особено внимание. Също така Bloodsucker-ите в по-големи бройки са си жив шиш в дупарата. Веднага се сещам за една мисия /лек СПОЙЛЕР/, дето трябваше да се промъквам покрай гнездо с тия гадове, ама ги събудих и стана една...
6. Релийза в момента е абсолютно играем.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 3 часа [ DST ]