Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

По повод на заключените теми или как да спорим правилно

Форум за форумите. Това е мястото където можете да предложите създаването на нов форум, да обсъждате вече съществуващите или да съобщите за бъг/грешка в тях. Това е място, посветено на форумите и участниците в тях. Също, тук се организират мероприятия на RpgBG.net - национални и регионални срещи и т.н.
Mindcrime
Мнения: 204
Регистриран: нед апр 11, 2004 1:50 pm
Местоположение: София
Контакти:

По повод на заключените теми или как да спорим правилно

Мнение от Mindcrime » вт юни 08, 2004 4:18 pm

Неотменно право на модератора е да цензурира темите, точно както е неотменно право на всеки потребител да избира форумите, в които участва. Не е негово задължение да дава обяснения пред хората, но е задължително да има сериозни основания за пред себе си. Властта да цензурираш е и тежко бреме.

Понеже съм зрял човек, останах леко потресен от начина, по който бях обявен за неконтролиращ се хлапак. Според Chappy аз не осъзнавам кога петня името си. Според Станимир пък, не знам кога да спра. Ако бях достатъчно мъдър, за да осъзная своето незнание, щях да се приобщя към Сократ.

Разбира се, знам как трябва да протича една нормална дискусия, все пак от години участвам в най-различни форуми. Като начало, там често няма истински сблъсък на идеи. По-скоро са теми от вида "какъв герой предпочитате", където всеки изказва мнение и е трудно да се породи спор. Да, такива теми поддържат доброто настроение. Особено когато става въпрос за хоби.

Вероятно повечето теми в един форум трябва да са такива. И все пак, ако няма сблъсък на мнения, няма напредък. Излагането на различни гледни точки е полезно само до един момент. Ако няма критичност, няма развитие.

Пример за добронамерена дискусия, макар и на маса, а не във форум, беше един спор между Blizzard и Magian миналата седмица. Като добри приятели, застъпващи различни гледни точки, те изложиха пред мен своите възгледи за ролевите игри. Е, по много точки се разминаваха драстично. Както аз знам, че няма начин да убедя привърженик на ЦСКА, че Левски е по-добрия отбор, така всеки от тях знаеше, че не може да убеди другия. Излагаха гледните си точки, понякога коментираха изложението на другия. И толкова. Много културно и безпроблемно. Не си бяха поставили за цел да ме вербуват, просто споделяха виждания.

Имаше всички предпоставки да се държат прилично - бяха приятели, планираха да си освободят време да поиграят заедно някой път, обичаха РПГ като начин за приятно и полезно прекарване на времето. И още нещо - нямаше никакъв залог.

Вероятно, ако трябваше да ме убедят в правотата си, двамата нямаше да се задоволят с изброяване на предимствата на своите трактовки. Не, освен това те щяха да се концентрират и върху други две неща - да посочат слабите места в трактовката на опонента и да подложат на съмнение стойността на някои от изтъкваните от него предимства. Навсякъде по света се спори така и всеки го приема за нормално. Ненормално е да атакуваш позиция на опонент с думите "само идиот може да хареса подобна глупост". Нормално е, обаче, да използваш хапливи забележки. Пример за такава е вторият параграф на този постинг. Също така е нормално да не си затваряш очите за слабостите на опонента, понеже това е някакъв вид двубой, а не сбирка на благородни девици.

Да се върнем на затворената тема, в която тъкмо беше започнало да става интересно. След всички закачки, започнахме да си задаваме конкретни въпроси. И ако тонът е бил малко по-остър, той в никакъв случай не е бил нецензурен или обиден.

Все пак, къде точно прекалихме? Уейн и Блонд са известни с литературната стойност на своите книги - чел съм такива мнения през цялата си кариера като автор на книги-игри, а и в днешни дни, из постовете по този форум. Сега са се хванали да публикуват книги-игри, които да подготвят аудиторията за предстоящото им РПГ, което ще бъде в стил "арабско фентъзи". И ако плановете за книгите-игри може и да са малко встрани от интересите на аудиторията, то анонсът за РПГ вероятно предизвиква достатъчно голям интерес и е точно по темата.

Някои хора биха казали, че съм в по-изгодна позиция, понеже само критикувам. Ето, има хора, които наистина се трудят за благото на книгите-игри и се опитват да ги възродят. А има и други, които само лежат отстрани и "намират кусури". Лесно е да си критик, трудно е да си създател!

Ще ви помоля да спрете дотук и да помислите дали сте съгласни с такава трактовка на ситуацията. После продължете нататък. Благодаря.

Има философии и породени от тях бойни изкуства, които твърдят, че всяка агресия е обречена и че всяка атака води до загуба при правилна защита. Военната теория твърди, че за да има една атака добър шанс да успее, атакуващите трябва да превъзхождат защитаващите се в съотношение 3 към 1. Практиката потвърждава това съотношение, което в някои случаи достига до 5 към 1 (а Олд Шетърхенд може да устои на 100 команчи, но това е различно). Ако все още сте на мнение, че да се атакува е лесно, значи никога не сте били в положение да атакувате добре защитена позиция.

И така, ако приемем, че Уейн и Блонд създават укрепена позиция с публикуването на първите 50 глави от новата си книга-игра, то аз, атакувайки тази позиция, в никакъв случай не съм в по-изгодно положение.

Да се върнем на темата. Книгата-игра е само част от поредица. После щяло да излезе и РПГ. Поредицата само подготвяла почвата за него. Е, добре. В затворената тема тъкмо бяхме стигнали до въпроса за атмосферата, която се долавя от текста. От скромния си опит в РПГ останах с впечатление, че атмосферата е по-важна от правилата. И тъкмо арабската атмосфера ми убягваше, за което щях да пиша. Разбира се, щеше да има спор и щяхме да си нанасяме удари, като при двубой с мечове. Въпросът е какво му е лошото на това? Оставам с впечатление, че отговорът е "размахването на мечове".

Например, аз мисля, че в едно фентъзи няма място за думи като "дискретен", "принципен" и "имунитет". Както няма място за "световна глобализация", "мобилна комуникация" и т.н. Как да го кажа така, че да не засегна някого? И защо да не се приеме, че самата употреба на такива думи от автора ме засяга като читател?

Нещо друго, което касае общуването "модератор-потребител". Явно според Станимир и според Chappy, а вероятно и според други членове на този форум, аз съм прекалявал в постингите си по темата. Прегледах внимателно последния си постинг, след който темата беше "щракната", но не видях нищо особено в него - все същия мой стил. Така че ако съм дразнил модератора, защо не ми е направил забележка по-рано, вместо да ме отрязва?

Разберете ме правилно - не съм свикнал върху мен да се упражнява власт и аз да търпя без да знам защо. Ако този форум поддържа определена политика, нека да бъда уведомен за нея, за да мога да проумея кои точно правила нарушавам. В момента виждам една затворена тема, но не разбирам защо. И затова при следващите си постинги няма да знам какво да променя. Ако ми бяха посочени "лошите места", щях да знам какво да правя.

Та така. Можем ли да дискутираме тук по въпроса как да спорим правилно в този форум?

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » вт юни 08, 2004 4:41 pm

Ще отговоря от позицията си на модератор на тази секция.

Основно правило на форумите, и тази секция в частност, е в дискусиите да няма лични нападки. Преценил съм, че в затворената тема Майкъл е атакувал не произведението на авторите, а самите тях и затова съм я заключил. Ако в тази новоотворена тема се заформи дискусия без лични нападки, ще съм повече от доволен да наблюдавам развитието на обсъждането и излагането на доводите на страните.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
American Hero
Мнения: 2
Регистриран: вт юни 08, 2004 4:31 pm
Местоположение: NOVUS ORDO SECLORUM

Мнение от American Hero » вт юни 08, 2004 4:51 pm

Ще свикнеш, брачед. Аз съм виждал доста подобни заключени теми тука ама още не съм разбрал защо. Тука най-правилно се спори с ЛС. Явно на хората им прави кеф да си мислят, че "пазят реда" :D И аз като бях малък исках да стана ченге. Явно тези периоди при всеки човек продължават различно дълго :wink:
Направи като мене - пални една цигара и се успокой :wink:
Последна промяна от American Hero на пет юни 11, 2004 4:14 pm, променено общо 1 път.
OVER THE LAND OF THE FREE AND THE HOME OF THE BRAVE

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » вт юни 08, 2004 4:55 pm

Присъединявам се към призива на American Hero - споровете между двама души е най-добре да се водят с лични съобщения. Форумите и темите в тях са за дискусия между всички участници и не е желателно да стават арена на дуели.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
Drizzt Do Urden
Мнения: 271
Регистриран: пет ное 14, 2003 8:43 pm
Местоположение: de_inferno
Контакти:

Мнение от Drizzt Do Urden » вт юни 08, 2004 5:00 pm

От юли месец ми напомнят колко строги мерки се взимат по тези форуми, но всъщност впечатлението, което се поражда в мен от тези действия предразполага мнението ми, че политиката е на място, тоест няма толкова ограничения, колкото правила. Може би вниманието си СТАН насочи към отношението ти с Ilidor, относно неговата грамотност. И понеже той не е на същото мнение заключва темата. Но всъщност няма това право, АКО Ilidor не му съобщи, че е засегнат от убидата. Другия метод на прилагане е следният, ако в темата преобладават по-голям брой спамове, тя бива затривана (заключвана по тези форуми, явно държат на масата глупости). Ако от три страници СТАНиМиР е забелязал преобладаващ брой спамове, нека не спорим, но в качеството си на модератор (макар, че аз би трябвало да не говоря от името на администратора, си го позволявам) Станимир е длъжен да отправи точна забележка към потребителите дръзнали да спамнат темата. Ако половината постове на Mindcrime са на брой над 20 евала на СТАНиМиР и способноста му да брои.
Mindcrime, това е Форум, а предназначението на един Форум предполагаш го знаеш, а именно потребителите да си разменят аргументи докато не убеди другия в това, в което вярва. И тей като това НИКЪДЕ го няма (нито в правителствените, нито в нета) е невъзможно да се стигне до съгласие, а при тези обстоятелства какво според тебе се прави? Прекратяват го разбира се, а извън Форума (в нашия случай чатове, мирки, ися-та) се продължава дискусията на същата тематика. Ако Станимир е решил, за ненужно потребителите да четат вашите мнения аз напълно го подкрепям. Може би вина има и уейн. Нито искам да взимам отношение, нито съм с нещо задължен към СТАН (тая сутрин примерно:)). Факта си е факт. А вместо в тема, това можеше спокойно да се отпрати до администратора, тъй като това са му преките задължения - модераторите. Айде ся да смъкнем адреналина и в случай на отключване на темата ако ще се дискутира отново този повод, то нека не бъдат замесвани външни потребители като Ilidor, защото наистина не си е приятно. Надявам се си разбрал повода. А пък и понякой път теми се заключват и след известно време, отново са свободни за дискутиране.


Потребител[edit]Бих искал да приветствам СТАНиМиР да ми прати ЛС, в което да ми обясни защо точно бях кикнат от канала.[/edit]

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » вт юни 08, 2004 6:29 pm

Предложих заключването на предишната тема именно поради факта, че дискусията или критиката за качествата на играта се изроди в размяна на "любезности" между Mindcrime и Уейн, при това за такива смехотворни дребнавости като образованието на Уейн и дали с него той е достоен да работи над т.н. "арабско фентъзи" или пък дали използването на Х на брой арабски думи е достатъчно, за да може авторът да претендира за някаква достоверност. Като изключа това, че подобно поведение между зрели автори, които някога съм бил уважавал при това не само за труда им, ме дразни изключително (а сигурно и мнозина други, иначе самата тема нямаше да бъде затворена), не мисля че нашият форум е място за зле завоалирани дребни нападки, при това между хора, които само бегло познаваме и които пренасят собствените си лични противоречия при нас. Ако Mindcrime иска в бъдеще да намали броя на заключителните си теми до приемливо равнище, просто ще трябва да преосмисли тона си. Иначе е дъвчим тази тема неведнъж, а от подобни няколкостранични тиради като тази полза няма.

П.С.: Между другото, понеже спомена, че в фентъзито няма място за думи като "дискретен", "принципен", "имунитет", "световна глобализация", "мобилна комуникация" и прочие, ето това е тема, която съм склонен да дискутирам в отделна тема, понеже от край време разработвам фентъзи свят, в който реално има именно неща като световна глобализация и мобилна комуникация (е, не точно такава, но има!). Колкото до това трябва ли да се използват сложни или чужди думи в текста - не мисля, че присъствието им вреди. Нима прискужницата на една кралица не може да бъде дискретна, един паладин да е архаично принципен, а дадени лекарства да дават временен или постоянен имунитет към дадена отрова?

Mindcrime
Мнения: 204
Регистриран: нед апр 11, 2004 1:50 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Mindcrime » вт юни 08, 2004 6:40 pm

Първо искам да поясня, че в никакъв случай не съм ядосан или съкрушен. Съжалявам, ако постингът ми изглежда като писан с прекалено много чувство или вдигнат адреналин. Всъщност не е така. Просто поставям на обсъждане въпрос.

Бих запитал Станимир в лично съобщение дали Drizzt Do Urden е прав и всъщност личната нападка е написаното от мен за постинга на Ilidor, а не въпросът ми към Уейн и Блонд. Но понеже темата на постинга е как да спазваме правилата на форума, а това е част от тези правила, по-правилно би било да получа отговор в рамките на постинга, за да го прочетат и други, които се интересуват от правилата.

Наистина ли проблема е в моя коментар за грамотността на постингите?

Мисля, че Станимир го е написал много ясно:
"Преценил съм, че в затворената тема Майкъл е атакувал не произведението на авторите, а самите тях и затова съм я заключил."

Става въпрос за моя последен постинг в заключената тема, така ли? Кое всъщност е лична нападка към двамата автори, ако приемем, че проблемът е там, а не в моя коментар за грамотността на постингите?

Дано пак някой да не го разбере като заяждане. Просто искам да се изясним.

Породи ми се въпрос и за "дуелите". Да речем, че само аз и Уейн постваме на някаква тема, да речем "какво трябва или не трябва да включва едно фентъзи приключение". Възможно е да има хора, на които този "дуел" да е интересен - дори да нямат какво да напишат, да им е интересно да прочетат. Наистина ли всяка тема, който се превърне в размяна на постинги между двама души, се затваря автоматично?

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » вт юни 08, 2004 6:52 pm

Подобно дуели биха били интересно четиво за мнозина, стига в нито един момент да не се стига до лични нападки или подхвърляния свързани с професионалната дейност на всеки един автор. Лично аз бих привествал подобни начинания, защото в тях се раждат и добри идеи и изказвания. Но с дъвчене на тази настояща тема нищо няма да бъде постигнато.

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » вт юни 08, 2004 10:42 pm

Mindcrime написа:Кое всъщност е лична нападка към двамата автори, ако приемем, че проблемът е там, а не в моя коментар за грамотността на постингите?
След бегъл поглед върху темата, намерих няколко откъса. Няма да посочвам всичките, ето 2 произволно избрани:
Mindcrime написа:Всъщност, аз предполагах, че уклонът към арабистиката идва от някое гадже, но сега разбирам, че работата е много по-сериозна.
Mindcrime написа:Вероятно понеже сарказмът не ти е в стила, трудно го познаваш?
Разбира се, не само Майки е "атакувал", Уейн също не е останал по-назад. Затова и темата беше заключена.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
American Hero
Мнения: 2
Регистриран: вт юни 08, 2004 4:31 pm
Местоположение: NOVUS ORDO SECLORUM

aha, ok

Мнение от American Hero » вт юни 08, 2004 11:03 pm

Ех, отворихте ми очите. Аз пък си мислех че е заключена, защото модератора има манията постоянно да се прави на велик и всемогъщ.
Благодаря, че ме просветлихте, бил съм страшно несправедлив. Поднасям из-ви-не-ния-та си :?
Последна промяна от American Hero на вт юни 08, 2004 11:07 pm, променено общо 1 път.
OVER THE LAND OF THE FREE AND THE HOME OF THE BRAVE

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » вт юни 08, 2004 11:04 pm

Имам само едно нещо да кажа по въпроса - когато двама души спорят, трябва да атакуват аргументите на другия, а не него самия (нито пряко, нито косвено). Това не винаги е лесно, нито пък приятно, но е основно правило за разговор "в рамките на добрия тон", така, както аз го разбирам (говоря за публичен разговор на форум като този). Изпитвам голямо уважение към Мишо като човек и оценявам откровеността му, но ако аз бях модератор на онзи форум, решението ми щеше да е същото, както това на Станимир и сигурно би било взето доста по-рано... И двете страни в дискусията минаха чертата и започнаха да обсъждат човека срещу тях по обиден начин, а не становището му.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Потребителски аватар
Areador
Мнения: 271
Регистриран: вт окт 14, 2003 10:24 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Areador » вт юни 08, 2004 11:51 pm

Мдаа... Правилото при всеки спор е да не се атакува противникът - няма смисъл, защото не само се отклоняваш от основната идея ( цивилизован спор), а ми се отдалечаваш и от целта на първоспоменатия спор - да спечелиш другия за каузата си или поне да го убедиш в правотата на тезата си. НЕ можеш да очакваш разбиране у човек, който си обидил, дори коствено. За да го направиш без намеса на модератор трябва просто да пратиш ЛС :D
П.п. Поздравления и от мен за откровеността и прямостта
Cortana: So have you got a plan to get out?
Master Chief: I was gonna shoot my way out. Mix things up a little.

Потребителски аватар
Аквариус
->_{_%_}["->_{_%%_}[%p]"]
Мнения: 2275
Регистриран: нед дек 23, 2001 9:43 pm
Местоположение: Ambrosia Caverns

Мнение от Аквариус » ср юни 09, 2004 12:01 am

И понеже попита, пълните правила на форумите са на този адрес.

Mindcrime
Мнения: 204
Регистриран: нед апр 11, 2004 1:50 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Mindcrime » ср юни 09, 2004 12:28 am

Бих искал да възразя срещу неправилно цитиране на мои думи. Станимир ме е цитирал без първото изречение, а точно в него питам дали лични нападки са били открити в моя ПОСЛЕДЕН постинг по заключената тема.

Аз не съм се почувствал лично обиден от нито един коментар на Уейн или Блонд. Ако някой от тях се е оплакал от мен, бих приел, че греша. Но не вярвам - и двамата са достатъчно зрели. Реакцията на Уейн по повод арабистиката подсказва, че е по-скоро развеселен, отколкото обиден. Аз от своя страна също не съм искал да го обиждам на диплома - в крайна сметка Стивън Кинг не е магистър по вампиризъм, нали? А аз съм завършил хидростроителство и в момента се справям много добре като мениджър в ИТ сектора. И когато при мен дойде човек на интервю, последното нещо, от което се интересувам е дипломата му.

Вярно е, че и двата цитата от Станимир са точни. Препрочитам ги. Добра ирония. Но нищо, от което кръвта на Уейн да кипне и той да поиска мъст. Просто закачка, на която той отвръща. Закачка. Не ругатня, нито обида.

Вижте, нека да се държим като големи хора. Да заплача ли, че Станимир използва ирония срещу мен? Ето къде бих я открил: "След бегъл поглед върху темата, намерих няколко откъса." Определението "бегъл" подсказва, че изобщо всички мои постинги изобилстват от лични нападки. А не е така!

Акцентирах върху думата ПОСЛЕДЕН, понеже аз постнах един материал, след което темата беше затворена. Ако е имало проблем в предишните ми постинги, едно лично съобщение от Станимир щеше да оправи нещата. Винаги съм се държал разбрано в този форум. Но аз не бях предупреден, че прекалявам. При зрелите хора правилното общуване изглажда повечето проблеми още в зародиш.

Давам честната си дума, че все още не смятам, че с Уейн сме прекалили в нещо. Но добре, щом на този форум подобен тон е недопустим, няма проблем. Само трябва да ми се каже, за да мога да реша дали изобщо си заслужава да споря с ограничен арсенал. Все пак риториката позволява волности, а пък аз не съм прибягвал до псувни или груби атаки.

Обвиненията, че имам нещо лично срещу Уейн и Блонд също не почиват на реални факти. Нито веднъж не са ми измъквали договор изпод носа, нито пък гадже. Нито веднъж не са се държали вулгарно, нито пък са се опитвали да ме прецакат. Или поне аз не знам. Така че спорът е изцяло на тема "какво означава да се бачка яко, когато говорим за книги-игри". Който търси лична неприязън, търси под вола теле. Предполагам, че и те двамата биха заявили същото към мен - нищо лично.

Колкото до това дали е ужасно нетактично да посочвам неграмотност, бих искал да спомена че преди време във форума на Ливърпул се завихри дискусия по повод неграмотното писане (в повечето случаи поради небрежност, а не поради незнание - примерно "на кого му дреме за главни и малки букви") и хората бяха много самокритични. Защото ако уважаваш хората, които ще те четат, е редно да си провериш написаното поне веднъж преди да го постнеш. Нищо лично, говорим за правилен подход и за уважение.

Да дам друг пример. Виждали ли сте колко българи ходят по улицата и плюят? Никой не им прави забележка. Малките гледат. Учат се. Подражават. Плюят момичета и жени, наравно с мъжете. Един ден отиват в Европа или просто попадат в една по-културна среда и изведнъж стават "простаци". Така ли трябва да бъде?

Да ви го кажа по друг начин. На този форум много от вас се упражняват в писмено общуване. Създават си навици. После отиват да търсят работа. Подават молби, мотивационни писма. Някой корабокрушират още там - така ще бъде, докато в Личен състав все още се намират грамотни хора. После ще изпаднем във всеобщо безхаберие и ще ставаме само за хамали. Ако си създадете неправилни навици, после много трудно ще се отучите и е възможно да страдате. Общувайте грамотно!

Потребителски аватар
Drizzt Do Urden
Мнения: 271
Регистриран: пет ное 14, 2003 8:43 pm
Местоположение: de_inferno
Контакти:

Мнение от Drizzt Do Urden » ср юни 09, 2004 12:37 am

Ей, ей, оставете ми Стивън Кинг намира;)
Mindcrime е прав. Пак повтарям. Ако администратора и модераторите държат на стриктното поведение, то нека не заключват теми само от собствена представа, без значение с какъв опит разполагат.


PS.Хахах. Аква, вероятно си спомняш факта, който те накара да съчиниш няколко правила там да има, да миряса;)

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » ср юни 09, 2004 2:51 am

Какво всъщност очаквате от модераторите - да приемат решения въз основата на референдум, с тримесечно предизвестие до всички регистрирани потребители и писмено позволение от авторите? Освен това пропускате същественото - поне наглед и Майндкрайм и Уейн превърнаха темата във вербален спаринг на съвсем различна тематика от съществената - рекламната, - с която бе започната. Допитването до всеки един от тях би било още по-безмислено, особено ако и двамата потвърдят, че им е приятно да си хабят времето с любезности и че това, че пъчат гърди и си разменят поклони с завоалирана ирония, в никакъв случай не им вреди. Да, но на форумът като цяло вреди. Ако искат смислени дискусии с интелигентни посетители, това е едно. Ако искат публика от клакьори, която гледат сеира на изпълнителите, определено това не е най-точното място за това. Също така, ако тази тема, посветена на една друга, вече затворена тема, смятате да я дъвчем дълго, този форум определено не е тръгнал да добро.

Потребителски аватар
Areador
Мнения: 271
Регистриран: вт окт 14, 2003 10:24 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Areador » ср юни 09, 2004 10:00 am

Chappy написа:Какво всъщност очаквате от модераторите - да приемат решения въз основата на референдум, с тримесечно предизвестие до всички регистрирани потребители и писмено позволение от авторите? Освен това пропускате същественото - поне наглед и Майндкрайм и Уейн превърнаха темата във вербален спаринг на съвсем различна тематика от съществената - рекламната, - с която бе започната. Допитването до всеки един от тях би било още по-безмислено, особено ако и двамата потвърдят, че им е приятно да си хабят времето с любезности и че това, че пъчат гърди и си разменят поклони с завоалирана ирония, в никакъв случай не им вреди. Да, но на форумът като цяло вреди. Ако искат смислени дискусии с интелигентни посетители, това е едно. Ако искат публика от клакьори, която гледат сеира на изпълнителите, определено това не е най-точното място за това. Също така, ако тази тема, посветена на една друга, вече затворена тема, смятате да я дъвчем дълго, този форум определено не е тръгнал да добро.
Добре го каза Chappy. Аз съвсем сериозно си спирам постовете по тази тема.
Cortana: So have you got a plan to get out?
Master Chief: I was gonna shoot my way out. Mix things up a little.

Потребителски аватар
Mreal
Мнения: 179
Регистриран: пон апр 15, 2002 7:44 pm
Местоположение: не се знае още
Контакти:

Мнение от Mreal » ср юни 09, 2004 8:26 pm

Аз искам да кажа, че нямах нищо против заключената тема :).Дори ми беше интересно да я чета, напомни ми за старите времена.Дали е правилно заключена или не - не мога да кажа.

Mindcrime
Мнения: 204
Регистриран: нед апр 11, 2004 1:50 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Mindcrime » съб юни 12, 2004 2:05 pm

Очевидно много хора на този форум имат проблем с моя тон, когато съм прям. Но както виждам, изразявайки се по-дипломатично, оставам неразбран. И понеже средно положение няма, а всеки от двата избора е незадоволителен, смятам да зарежа темата след този постинг.

В трите си постинга по темата, сред всички други въпроси, повдигнах два важни проблема:
- не е редно да се цитира извън контекст.
- не е редно да се пристъпва към наказание без предупреждение.
В отговор прочетох много призиви за мир и и спокойствие, за конструктивност и за концентриране върху по-важни проблеми. Сякаш културата на общуването е нещо маловажно. А оттам започва всичко...

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » съб юни 12, 2004 4:18 pm

Щом авторът се оттегля от темата, ще си позволя да я заключа, макар че все още изглежда, че заинтересованите страни са се разбрали. Според мен, това, което Майкъл казва е, че е бил наказан (как, не знам, не ми стана ясно, заключването на тема едва ли може да се нарече "наказание") от модератора на ОРД, а това, което Стан казва е, че тук не се допускат нападки на лична основа и това не е пожелание, а правило (и затова е била заключена темата с Уейн/Блонд). И двамата няма да сбъркат, ако се опитат да се разберат помежду си, препоръчвам им да пристъпят към диалог (примерно с ЛС), ако имат желание за това.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Заключена

Върни се в “Метафорум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост