Форумната платформа беше обновена на версия phpbb 3.2. За повече информация моля посетете следната тема

за нелегалните линкове, сървъри, преводи на rpgbg.net

Форум за форумите. Това е мястото където можете да предложите създаването на нов форум, да обсъждате вече съществуващите или да съобщите за бъг/грешка в тях. Това е място, посветено на форумите и участниците в тях. Също, тук се организират мероприятия на RpgBG.net - национални и регионални срещи и т.н.
Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

за нелегалните линкове, сървъри, преводи на rpgbg.net

Мнение от Bezimenniq » ср апр 28, 2004 7:30 pm

та, да ви поразкажа една на брой история от вчерашния (май) ден...
някъв нов написа:Ахъм,ами това е един канал с ботове на сървъра irc.nullus.net.Името на канала е #bw-rpg и там ще намерите абсолютно всичко за всяка една ролева система,която ви хрумне(Българските не ги броя в момента-аз лично не намерих нищо...).С ботовере вярвам всички ще се справят :).Успех сваляйте наред...
напълно нормален шит. свикнали сме по тия форуми да се пишат нелегалните повици за сайтове с warez, irc сървъри с warez, уотевър с warez. принципно тва може да го има по срещи, сбирки, клубове, където и да е, само не по нещо, което след точката има rpgbg.net/. не зная доколко повечето от вас са запознати с политиката, предприемана от администратора и някои модератори през последните месеци, но очевидно някои други модератори и 'висшестоящи' персони също не знаят..
a well-known criminal mastermind написа:Много неща са нелегални, включително преводите на чужда интелектуална собственост, което не ни пречи обаче да поддържаме форум "Преводи". Който тук пък каже, че никога не е играл пиратска компютърна игра, да знае, че няма да му повярвам. Да живее нелегалността!
брате, ако говорехме за който е играл пиратски комютърни игри, щях да зачеша темата в pc форума. тук говорим за форумна политика за настолни ролеви игри - rpgbg.net представлява българската ролева сцена за чуждестранните автори и от впечатлението, което ще им направим, ако решат да хвърлят поглед насам, зависи дали ще се смилят над нас или не.

та, да ви поосведомим от кухнята, пеони и благородници - аквариума, вашия безсмъртен-докато-не-платите-да-го-убият админ, още преди 3467 хиляди години издаде султански ферман, който на същия ден влезе в сила нейде из редиците на редовните чистачки по тия форуми, сиреч модераторите, сиреч и аз. та, в тоя ферман се пишеше, че на .rpgbg.net не бива и няма да има нелегалщина откъм пиратски книги, а за преводните статии ще се иска разрешение от оригиналните им автори, и то не само за новите преводи, ми и за дъртите. тъй като администраторът е неприлично неразумен, той не е споделил с вас навреме плановете си, целите си и причините си за тоя ферман, а именно другия път, кога някой от тука с парици тръгне да убеждава стив джексън да издаваме гърпс на български легално (да, знам, че тая думичка ви е нова без 'не'-то отпред), оня да не му каже пак "къри, тате, баница, щото ти преди нали имаше нелегално сайтче с мои книжки". толкова от днешното предаване на свободен уругвай. може някой тибоун да оключи и оважи темата.

не ме интересуват мнения ничий по решения, взети преди амнайсестен години от някой рошав тип в софия, който е забравил да ви каже, така че се правете, че темата е заключена, докато не бъде заключена, бива ли?

приемете тази тема като последно предупреждение. няма да оставим повече простотии да провалят шансовете ни за развитие на пазара за ролеви игри в България. няма.

postedit: точно, щото знаех кой ще тръгне да отговаря и какво ще тръгне да отговаря, помолих никой да не го прави. това не е дискусия. това е свършен факт, забравено допълнение към забравени правила.
Последна промяна от Bezimenniq на ср апр 28, 2004 9:23 pm, променено общо 1 път.
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » ср апр 28, 2004 9:06 pm

Бези .... мда... бълнуването не е сред най-хубавите неща в живота .... туй дето си се напушил с него е вредно ...тъй да знаеш.

Български ролеви игри има само ..... ъъъъ... чакай да ги сметна .... 1 ;) Втората се отлага излизането и от няколко години. Я да си помисля какво играят тези дето не играят Ендивал ..... ъъъъ....май най вече разни вампири и д20. И като се замисля купуването на оригинални книги по тез системи .....абе май не помагат много на българския ролеви пазар. Но ние ще цакаме ония светъл ден когато ролевото общество ще стане 5000000-но и Уизардите ще почнат да печатат легално през Бард българско ДнД ... за по ....ъъъ... чай пак да сметка ...много сметки станаха .... 50-60 лева. Абе кво ни пука , ние тогава вече ще сме в Евросъюза и ще получаваме по 1000 евро джобни на ден.

А статии .... аз поне само на свои познати стати превеждам §) нямам проблеми с авторите .... Но все пак друго си е като искате български ролеви неща ....вместо да дъднете глупости за лицензиране и авторко право дето бъкел не разбирате от него ... да вземете да седнете и да пишете - статии, игри, сетниги, системи ...

Потребителски аватар
a_wanderer
Мнения: 172
Регистриран: нед яну 18, 2004 7:20 pm

Мнение от a_wanderer » ср апр 28, 2004 9:59 pm

я пробвай да отвориш и трета възпитателно-поучителна тема и там раздуй речта още 2-3 пъти като обем, пък току-виж успеем най-накрая да разберем всички ние обикновените простосмъртни форумджии какъв ти е проблема, а, какво ще кажеш? :_)

поздрави

пп: или просто днес си станал накриво малко?
ппп: или кофти махмурлук те мъчи нещо?
пппп: или магнитни бури, а?
not all those who wander are lost

Потребителски аватар
CTAHuMuP
Self-righteous
Мнения: 8347
Регистриран: нед фев 17, 2002 8:33 pm
Местоположение: София Любим клас: Паладин Любим цитат: Аз мога

Мнение от CTAHuMuP » ср апр 28, 2004 10:02 pm

Очевидно Безименният иска да каже, че на форумите не трябва да постваме нищо нелегално - нито линкове към сайтове с нелегални пдф-и, нито пространствени обяснения как да теглим такива пдф-и от чатове, нито нелегално преведени статии.

Нищо нелегално на форумите.
Какво е това уклон, накъде клони и като клони, пада ли?
За разлика от отмъщението, наредбата е ястие, което се сервира най-добре горещо.

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср апр 28, 2004 10:04 pm

Мили другарета повече няма да правя така.
Последна промяна от swordlord на чет апр 29, 2004 1:01 am, променено общо 1 път.
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср апр 28, 2004 10:15 pm

Мили другарета повече няма да правя така.
Последна промяна от swordlord на чет апр 29, 2004 1:02 am, променено общо 1 път.
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

Мнение от Bezimenniq » ср апр 28, 2004 10:23 pm

the point is, a_wanderer-е и калине, е, че не бива, не трябва, не можем да превръщаме нашата злобна реалност в тегло и за тия след нас. да, ние сме първите, ние се научихме с pdf-и, но guess what, едно добро количество хора вече имат оригинални книги, вече има вносителни на оригинални книги, скоро може да има и преведени оригинални книги.

братушките издавно проумяха, че 89та мина отдавна и че вакуумният мехур, в който се намираме, няма да трае вечно... всъщност, вече се пука. собствениците на този хост (сайт, форуми) също го знаят. пример: rolemancer.ru първи проумяха хитростта на идеята, оставиха пиратските простотии за 2ро разредни сайтове, за да слагат на своя сайт авторски проекти и анкети от рода на "вашто d&d с къв цвят зарчета ще го искате?". щото за който не знае, в руската федерация от миналата година d&d се издава лъскаво, рускаво, и достатъчно евтино за руската реалност... която, повярвайте, хич не е по-арна от наш'та.

можем да оставим уеърз-а за #рпг или #рибелиън или какъвто там ви е новият канал. естествено, че 99% се запознаха с идеята нелегално. и в русия не ще да е било иначе, но там явно имат някаква странна способност, дето ние я нямаме: поглед напред.
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср апр 28, 2004 10:31 pm

Мили другарета повече няма да правя така.
[edit by me]
Последна промяна от swordlord на чет апр 29, 2004 12:59 am, променено общо 1 път.
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

Мнение от Bezimenniq » ср апр 28, 2004 10:38 pm

ето ти пример: преди къде година, един младеж с финансови възможности, обитаващ софия, тръгнал да води преговори със стив джексън за издаване на гърпс тук. всичко вървяло много харно, докато в един момент стив не се сетил, че вече бил пращал писмо на тоя имейл - по случай това, че собственикът му имал сайт с warez книжки - книжки на батко ви стив. и батко ви стив изведнъж почнал да мрънка за повече пари и всичко се разсъхнало.

не ти казвам да купуваш лъскави книги. казвам ти просто да не популяризираш warez-a по форумите, защото ако някой на запад погледне изток, баш нашия български изток, той най-вероятно ще отбележи тези форуми и този сайт, щото са представителните за тук форуми и сайт. а типчетата на запад си имат издатели тука, които за разнообразие четат български.

просто се въздържайте в името на нещо добро.
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср апр 28, 2004 10:49 pm

Мили другарета повече няма да правя така.

[edit by me]
Последна промяна от swordlord на чет апр 29, 2004 1:00 am, променено общо 1 път.
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
TaBuPeH
Мнения: 77
Регистриран: вт сеп 03, 2002 9:14 pm
Местоположение: Sofia
Контакти:

Мнение от TaBuPeH » ср апр 28, 2004 10:57 pm

Абе доколкото знам Русия е като население АМА МНОО ПО ГОЛЯМ ПАЗАР от нас :) така 4е я се замислете - супер хората са го издали на руски, очакват се и вече има стотици хиляди / милиони фенове които са го купили ... и изведнъж някой вземе да си каже - " Абе момчета що не преведем ДнД на Български - я гледай в Русия имаме 0,5 % - 2,5 % от населението което си е закупило книгите, дайте да направим удар и в България :) Ще вземем милиони а това е основата на нашата комерсиална маркетингова политика :) " Който иска да се самозалъгва да продължи по темата :)
Searching for RPG ...
Search failed

Потребителски аватар
TenThingsIHate
Мнения: 112
Регистриран: съб апр 12, 2003 9:47 pm
Местоположение: Къде ли не
Контакти:

Мнение от TenThingsIHate » ср апр 28, 2004 11:24 pm

подигравките по темата са наистина напълно неуместни.
България може и да не е най-големият пазар за ролеви игри, но това не пречи форума (поне официално) да се държи настрани от пиратството. няма да навреди, а би могло да помогне.

и спрете да се държите детински.
Yeah, with enough soap you could blow just about anything..

Потребителски аватар
swordlord
Мнения: 131
Регистриран: пон дек 24, 2001 7:51 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от swordlord » ср апр 28, 2004 11:27 pm

Мили другарета повече няма да правя така.
Последна промяна от swordlord на чет апр 29, 2004 1:01 am, променено общо 1 път.
Един миг
Отминал като предишния
Дълъг като следващия
неповторим по своята същност

Потребителски аватар
TenThingsIHate
Мнения: 112
Регистриран: съб апр 12, 2003 9:47 pm
Местоположение: Къде ли не
Контакти:

Мнение от TenThingsIHate » ср апр 28, 2004 11:39 pm

Не, хора, наистина всичко е много простичко. Просто не пишем открито и официално никъде нищо за sources за пиратски копия/файлове. warez, shares etc. - не им е мястото тук. вярно, не може да се обвинява един форум за това, което някой от потребителите е написал вътре, но ...

На никой нищо няма да му стане ако вместо директно написани на форума, потребителите които искат да си намерят нелегални копия на игрите получат тази информация на Лично Съобщение примерно (няма да споменавам IRC и #rpg, не всеки влиза в IRC*).

*И не всеки влиза в #rpg, но това е една друга тема
Yeah, with enough soap you could blow just about anything..

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » ср апр 28, 2004 11:43 pm

Hobby Games в русия в момента бълва на Руския пазар ролеви игри не по зле от Уизардите в Америка. и ако в русия има 120 милиона народ беден или на нашето равнище, но има и 20 милиона хора които по богатство не отстъпват на заможния американец.

започна компанията с руски авторски ролеви игри ... и като видя че успяха да продадът Света на Великия Дракон - модифицирано АДнД без лицензия - в повече от 1000000 екземпляра си казаха ..аха ...има ляб в тая работа ...веднага се свързаха с вълците и им купиха лиценза за Арс Магика, а сега и ДнД от Уизардите ....

А сега погледнете родния ни пазар .... Ендивал излезе в 1000 бройки ;) 1000 - лле ...то само ако платиш на преводачите и си на загуба ;) а и тези 1000 бройки едва се продадоха за 12 лева ....а колко от тези 1000 души ще се бръкнат по над 40 лв за ДнД на български ...оставете тези глупости за спестяване от закуски .... видя ли книга за 40 лв и вече съм я отписал.

така че братушките сме си братушки, а вие сте си вие

да не говорим че Русия сигурно е на първо място по пиратство ;) а прословутия ви Ролмансър ;) хе хе ...имено там по форумите може да ти предложат такива неща дето и в варезите не можеш да намериш §) Аз от там си дръпнах Чейнджлингите ;)

Потребителски аватар
a_wanderer
Мнения: 172
Регистриран: нед яну 18, 2004 7:20 pm

Мнение от a_wanderer » ср апр 28, 2004 11:46 pm

разбирам гледната точка на безименния, не съм съгласен обаче с началните му два поста този ден - малко прекалено елитарни бяха, малко прекалено много в стил големият вожд дава строги напътствия.. а тук всички сме равни и отношението към другите трябва да е адекватно.

и въпрос към стан и безименния - и как точно смятате конкретно да съществува (и се разширява) РПГ обществото в България при сегашните условия - ако чисто теоретически допуснем, че никой не ползва нищо нелегално? как ще въвеждате нови играчи, по какъв начин ще събуждате интереса към РПГ? обяснете ми, ще ми е интересно да разбера вашите виждания, сигурен съм че и на доста от другите, които четат тази тема

иначе днешнтие изказвания по тази тема за пореден път ме убеждават как просто екипът, който управлява този сайт и този форум (всъщност има ли екип въобще) е тотално ненаясно в каква посока иска да се развиват те (сайта и форума) и каква роля да играят те в българското рпг общество. добре ще е да се уточните какво си представяте да бъдете - нещо като глас, трибун и официоз на западните издатели на рпг (които много силно се интересуват от това какво става тук и как вие защитавате яростно и сърцато техните интереси в нашата скромна родина); нещо като персонален форум за една малка група 'избрани' елит-чици; или просто място, което да служи за сборен пункт и маяк за хората в страната, които се интересуват от рпг и да направлява опитите им да изградят едно нормално и стабилно рпг общество в страната, взимайки в предвид реалните условия, тук, на земята, а не някакви зареяни в облаците идеали... това обаче е една друга тема..

поздрави

пп: докато писах мнението си виждам, че темата се развила още и всъщност цялата идея е отново да сме хитряги по българси, на дребно. браво момчета страшни сте - много добре го затапихте онова момче в другата тема - то даде информация на хората, как могат да придобият реална представа за рпг - не го е срам. ние обаче сме хитри и ще си теглим книжките (чудех се аз защо никой не рипа с дива ярост и потрес на темата във форума за днд където пиша къде са качени най-новите днд продукти в месеца, в който са издадени), ама просто няма да си казваме. ние сме големи тарикати и помежду си, ще си си правим мизерийте, само че ще се правим на добрички пред големите чичковци издатели (които просто всеки ден отварят форума на рпгбг.нет за да видят да не би случайно не с разпространява уерз там), пък другите балъци дето ен са толкоз ориентирани - нека се лутат - тва че може би това означава, че реално не може да се развие рпг обществото в бг е една малка подробност. момчета, много сте наивни ако си мислите, че това дали пишете открито или не за нелегални книжки влияе на преценката на пазара на големите фирми (ако въобще някога тръгнат да преценяват реално за нас). те много добре знаят за какво става въпрос и единствения начи да обърнат повече внимание на нашия пазар е ако той е колкото се може по-голям. а това може да стане само ако се играят колкото се може повече рпг от колкото се може по-широк кръг от хора. РПГ игри се издават в САЩ И в Русия защото има огромен пазар, а не защото няма пиратство там (и в двете страни има и то такова, пред което това тук е просто пионерски лагер) същото се отнася и за всички останали държави. отново питам как смятате, че ще се случи това, ако се правите на света вода ненапита? или може би нека другите си 'мърсят ръчичките с това' - на тях после бате стив джаксън няма да им прати подписано копие от последната си книга, пък на вас сигурно ще ви, знае ли човек...
not all those who wander are lost

Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

Мнение от Bezimenniq » чет апр 29, 2004 12:07 am

само искам да помоля да не бъдат търсени екипи 'rpgbg.net' и 'модератори' по повод моите мнения по въпроса, тъй като аз не съм част от нито един от тях (съм в оставка). в момента представлявам самосиндикален наивен бунтовник, почти като винаги, а пък ролевите игри в България са ми твърде присърце като идея, за да позволя на който и да е да опропасти тази идея, по какъвто и да е начин.

авис, ако толкова си си обичаш братушките, тичай при тях. ние няма да плачем много, ще се абстрахираме. бисайдс, нидей рива много срещу ролмансър, те ти хранят сайта, не забравяй.

a_wanderer, напротив, изобщо не смятам, че първите ми постове бяха по-елитарно звучащи. просто не исках да се развива тази дискусия, знаейки до какво може да доведе. подобни спорове, дори по други теми, са водени и преди... не искам да си спомням. как смятам, че ще се разширява рпг обществото? офлайн. виждал съм същността на това общество, виждал съм как диша, живее и се смее. не беше виртуално, хоствано, модерирано.

позицията, която отстоявам е много простичка. ако привидно сме добри деца, все някога ще ни излезе късметът и някой ще се намери, който да инвестира в тази ниша, в тази страна, едновременно.
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » чет апр 29, 2004 12:15 am

Искам да добавя, че мнението, цитирано в първи пост е мое, а доколкото изобщо е имало някакви правила относно политиката на тези форуми към пиратството - те не са ми били известни, нито някога (съответно) съм ги спазвал - в ДнД форума винаги е имало линкове към пиратски материали, в неговата история. Досега никой не се бе оплакал пред мен от това. Ако наистина някога сме имали каквато и да е политика по този въпрос, добре би било модераторите да се информирани.
Последна промяна от Blizzard на чет апр 29, 2004 12:16 am, променено общо 1 път.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » чет апр 29, 2004 12:16 am

Абе идеята е не да не се пиратства а да се прави тихо "подполно" ..... ама аз не съм съгласен че това е нужното решение. тихото не стига лесно до "новите" хора ...те са още неориентирани, не знаят кого и за какво да попитат.... един линк нищо не им говори но те от любопитство го дърпат и си казват ....я то било интересно. За мен лично масовостта в момента е по важна ...ако успеем дори и чрез притаки да направим ролевите фенове от 1000 души на 10000 поне ...тогава може да си позволим да мислим за легални преводи

Потребителски аватар
5ko
Мнения: 159
Регистриран: пет яну 04, 2002 11:28 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от 5ko » чет апр 29, 2004 12:18 am

Всички казахте по нещо вярно. Според мен трябва да останат връзките само към материалите в БГ пиъринга, поради простата причина, че те не са достъпни отвън - т.е. не могат да се намерят нито от търсачки, нито пък някой от чужбина може да е сигурен, че връзката към "Vile Darkness" на бубу.то сочи към истински файл.

Това е - няма какво да се правим, че не ползваме нелегални материали, защото ползваме, но няма да е лошо поне да се прикрием добре от чужденците :twisted:
Изображение

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » чет апр 29, 2004 12:25 am

Бези ....няма защо да ходя при братушките ..аз сам съм си братушка ;) и не рева срещу Ролемансъра ...точно обратното ;) те не хранят само сайта ми , но и огромната ми пиратска пдф-библиотека ;) Изказването ми за тях бе отговор на нечие по-горе изказване че те били са се отказали от пиратството §)

Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

Мнение от Bezimenniq » чет апр 29, 2004 12:31 am

мня.
ендивал може би беше само 1000 бройки, ама да ви напомня, че преди ендивал бяхме 20 парчета и не се познавахме един друг. just a reminder. т.е., това, което наистина искам да ви кажа, е - на сайта ще капят хора, да, с прогресиращо растяща скорост, но единствения начин да се зарибяват масово хора, по много наведнъж, е да се предлагат книги в книжарниците. на български. и не се казвам диби.
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
TenThingsIHate
Мнения: 112
Регистриран: съб апр 12, 2003 9:47 pm
Местоположение: Къде ли не
Контакти:

Мнение от TenThingsIHate » чет апр 29, 2004 12:37 am

тихото и подмолно пиратстване си има няколко добри страни.

wanderer, извини ме за неособено дружелюбният тон, но - защо си мислиш, че ние тук всичките сме някакви елитаристи и подмолни типове и сме готови на всичко, само и само да няма кой да играе ролеви игри?
искаш ли да ти кажа нещичко? ролевите игри няма и да намерят популяризация докато не видим
а/ много и качествени български ролеви игри на родният ни пазар и
б/ преведени качествени западни системи

без а/ и/или б/ ще има да си мечтаем за популяризиране на игрите, ама бибип. онази тема за warez-ите на никого няма да просвети. има си цяла тема в ДРИ - и какво? знаеш ли колко души посещават Други Ролеви Игри? ми - ако не знаеш, да ти кажа - тия, дето качват нещата на сървърите. толкова. вярвам един хубав дълъг съдържателен пост, в който се обяснява, че винаги за съвет/помощ към новаците и за 'повече информация' човек може да се обърне към .. точки-точки-точки, ще спомогне много повече. а този някой - ми - той ще си прави там каквото прави и ще дава там каквито линкове иска гореспоменатият "newbie", но това НЯМА ДА Е НАПИСАНО ЧЕРНО НА БЯЛО НА ФОРУМА КАКТО Е СЕГА. разбираш ли за какво става дума?

честно казано не ми е ясно за какво е цялата проклета дискусия; предложеният от мен начин може да се вкара в действие почти незабавно и решава всички "проблеми"

колкото до въпроса необходимо ли е изобщо да се "крие" употребата на незаконни материали - ми, да, по принцип е необходимо. може в момента да няма кой-знае-какво значение, след време ще има.

вие може и да си мислите каквото си искате за българският пазар, но ако ролевите книги (а те са способни) повторят онова чудо, дето беше по времето на книгите-игри ...
виж, тогава ще можем да си говорим за пазар и за търсене.

най-накрая призовавам всички да влязат в рамките на добрият тон. може и да сме изтипосали авис на карикатура (за справка - Horror Camp-4, The Game) , но поне беше направена със стил и определено без лоши чувства и без да се използва груб език.
Yeah, with enough soap you could blow just about anything..

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » чет апр 29, 2004 12:39 am

Сори.... поправих се ..дори два пъти ;)

Иначе си прав ....чрез български РПГ е по-ефективно и по-почтенно .... само че де са тези български РПГ?
сега очакваме да излезе Ендивал и Аксиом 16 ...дно най-накрая излязат щото на всички ни се изчака чакалото.... а след това?
Издателстават все още нямат смелостта да пробват с ролевите игри ...не защото има пиратки ...а защото жанра е нов за нашия пазар и е несигурен .... а не всеки с добра идея за ролева игра има достатъчно средства за да ги инвестира.
паритството още дълги години ще си остане най-достъпния и евтин начин за популяризация. вапреки езиковите бариери

П.П. За карикатурата не се сърдя ..много е яка ;) и текста също ;) супер е ;)

Потребителски аватар
TenThingsIHate
Мнения: 112
Регистриран: съб апр 12, 2003 9:47 pm
Местоположение: Къде ли не
Контакти:

Мнение от TenThingsIHate » чет апр 29, 2004 12:54 am

[offtopic]Един ден от живота на един от подмолните хора

Ставам сутринта и работя, т.е. превеждам. Ям, къпя се и т.н. и т.н. Гледам си програмата - лекции, лекции, университет. И какво правя аз? Хващам си нещата и отивам в един приятел. Сядаме там, р'ъйш ли, и ... какво, мислите че играем на Heroes IV? Мислите че джиткаме Fallout? Мислите, че си говорим за жени и пием? Не. Ние пишем ролева книга. Днес например измислихме и полу-написахме система за щетите и ефектите които те предизвикват. Вчера дискутирахме разни неща по света. Онзи ден се занимавахме с оръжията и балансирането/изравняването им. Някой ден тази книга ще види бял свят, аз поне искрено се надявам да е много много скоро. Ще бъде сериозно рекламирана, ще излезе ... и знам ли. Аз лично се надявам да е добра; вече повече от половин година работим по нея.

Ама иначе аз съм от ония - от гадните типове. Е-е, ония бре! Дето искат ролевите игри да си останат само за тях си; дето подтискат ръйш ли хората от ръйш ли там дето ... newbie-тата.

Не знам, може и да е офф-топик, но не можах да се сдържа да не отвърна публично.[/offtopic]
Yeah, with enough soap you could blow just about anything..

Потребителски аватар
Bezimenniq
Мнения: 205
Регистриран: пет мар 08, 2002 5:31 pm
Местоположение: джапанки

Мнение от Bezimenniq » чет апр 29, 2004 12:56 am

според мен пиратството, поне на книги, не е някаква форма изобщо на популяризиране. слушайте коко, той има адски добър пойнт. книгите-игри експлоадираха в България без да имат преди себе си форуми, общества, дискусии, глупости. може би изгоряха, защото след себе си нямаха. но аз вярвам, че щом глупост като книгите игри успя да направи нещо такова само от само себе си, ролевите игри ще успеят. аз вярвам. а вие?:)
Jim Martin also now has the 235th largest pumpkin ever measured.

Потребителски аватар
херцог Авис
Форумно Зло
Мнения: 5206
Регистриран: нед фев 16, 2003 1:10 am
Местоположение: където сваря
Контакти:

Мнение от херцог Авис » чет апр 29, 2004 1:22 am

Иска ми се да вярвам ..ама "бодрия" ми реализъм ми дава само да се надявам

Потребителски аватар
Blizzard
Мнения: 557
Регистриран: вт дек 25, 2001 2:39 pm
Местоположение: София Любим цвят: Зелено

Мнение от Blizzard » чет апр 29, 2004 8:40 am

Според мен пиратството на книги пък е много сериозна форма на популяризиране (без да вярвам религиозно в това, мога да го твърдя с увереност, най-вече защото лично съм запалвал десетки хора, давайки им пиратски книги или линкове към тях). Не казвам, че е по-важна от успеха на тукашните, български заглавия, но не споделям мнението, че ще ни навреди по някакъв начин (разбираш ли, чужденците като видят, че има пиратски книги и ще ни заклеймят). Пиратство има по целия свят, при тях - повече, отколкото при нас. Въпросните IRC канали, от които тръгна цялата работа, бяха точно техни си. Това, че някой е постнал линк към тях не променя този факт. Също цитираният пример със Стийв Джаксън не ме убеди в нищо, човекът може да е искал да вземе повече пари и просто за идеята, не е логично да го направи, щото, видиш ли, имало пиратски книги някъде. Нещо повече - пиратството е критерий за интереса на хората - ако 100 човека изтеглят пиратския pdf, значи 10 са готови да си купят книгата. И преди да ми говорите как това не е реално, питайте в магазинчето на Славейков колко D&D комплекта са продали на хора, които са се запознали с тях от pdf-ите. Отговорът сигурно ще ви изненада.

Струва ми се, че излишно много емоции се хабят в тази тема. Ако все пак в крайна сметка решите, че пиратските материали се отстраняват от тук, добре, но ви гарантирам, че нищо почти няма да остане, ако наистина сериозно се гледа на този въпрос и труда (преводите, ъплоадите) на много хора ще отиде на вятъра. Ако решите, че трябва да се прави прикрито, дефинирайте какво значи това.
Последна промяна от Blizzard на чет апр 29, 2004 9:07 am, променено общо 1 път.
Предупреждение - имам навика да редактирам мненията си в първите минути след постването им

We sit together,
The mountain and I,
until only the mountain remains.

Li Po

Потребителски аватар
RaynerApe
Мнения: 533
Регистриран: съб дек 22, 2001 11:52 pm
Местоположение: Карлово
Контакти:

Мнение от RaynerApe » чет апр 29, 2004 9:05 am

За пиратството на ролеви игри - то е проблем единствено когато резултатът от него са изгубени продажби. Ако някой ми каже, че в България има изгубени продажби, той е зомбирано създание на нечии корпоративни интереси. В България дори няма пазар, за който да говорим - изключение са махленските спекулации в Magic Worlds. Единственото, което пиратските игри правят, е да популяризират жанра и което е МНОГО по-важно - да образоват играчи и Водещи за богатството и съвременните тенденции в жанра. Без пиратството просто никога нямаше да знаем толкова, колкото знаем сега. И нещо повече - пиратството често създава достатъчно силен интерес да се закупи оригинала, защото не всеки може да снесе 30-40 долара просто така, без да е видял за какво дава парите си. Ще се изненадаш ако видиш, че сума ти хор си купуват ролеви игри в оригинал само след като са имали възможност да видят за какво става дума в тях. Това е и причината първият брой на "Ролеви Светове" да съдържа статия точно за пиратството на ролеви игри и това как да си ги намерим.

За Стив Джаксън - Безименният се изказва неподготвен. Стив просто искаше да бъде издаден от издателство с голям опит и джоб, т.е. Бард или нещо подобно. Това обаче няма как да стане, а с излизането на 4-тото издание луксозността на GURPS просто прави продукта непродаваем на родния пазар, това е.

Потребителски аватар
Drizzt Do Urden
Мнения: 271
Регистриран: пет ное 14, 2003 8:43 pm
Местоположение: de_inferno
Контакти:

Мнение от Drizzt Do Urden » чет апр 29, 2004 10:42 am

Пиратството няма да е проблем, ако или си твърде запален по продукта, или просто имаш излишни пари за харчене. Цените определени от издателите за една оригинална ролева игра трябва да са в границата на разумното, но това, че издателите не са предвидили, че колкото по - скъпа е една игра на пазара директно от издателя и, то съответно толкова повече копия биха се намерили на пазара. Това е защото при вида на цената повечето хора ще си помислят, че е едва ли не всичко, което може да се иска от една игра.
Blizzard, вярвам, че има много други методи за запалване на хора по ролевите системи, освен разпространяването им нелегално, не смяташ ли?
И кой се изцепи така мазно, че от хоста на сайта зависело популяризирането на ролевите игри? Ако зависеше от това биха се намерили доста хора готови да предплатят хоста за година напред. Но не зависи от това и никога няма да зависи. Работата около популяризирането на ролевите игри е слаба и не е нужно да разчитате на това единствено в интернет пространството.
Нямате ли познати? А познатите на вашите познати? Или просто вие искате да вършите едно действие, изпълняващо две роли. Примерно сайта. Правите го за отдавнашните фенове на РИ в България, а и от чужбина, правите го също и за зарибявка на новобранците. Е, не става така! Нямам и идея как би станало, но просто си мисля, че не е такъв подхода. Мисля си също и че цялата тема е real shit.

Отговори

Върни се в “Метафорум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост