Правила на Форума

Тези правила са дадени за разясняване на отговорностите на всички членове на RpgBG.net. Те трябва да се спазват от всички, за да се подсигури, че нашият форум ще работи безпроблемно и ще бъде приятен и продуктивен за всички негови членове и посетители.

 1. Това са новите правила на форума. Засега все още са в "бета", така че ако някой има предложения или забележи пробойни, може да пусне тема по въпроса. Правилата предстои да търпят промени във връзка с предложения и препоръки на потребители - това не значи, че не са в сила междувременно. #
 2. Екипа
  Това е екипът от хора, които се занимават с поддръжката на форума - модераторите и администратори на форума, както и един-два потребителя с особено мнение - например отговарящи по техническата част, или просто хора чието мнение продължава да се зачита по традиция, заради минали и настоящи техни заслуги и прояви. Потребители които не са модератори не носят отговорност за модераторската поддръжка и други действия на екипа, затова не е препоръчително да ги тормозите.
  Всекидневната поддръжка на форума е в ръцете на модераторите, но важни решения по правилата, тяхното тълкуване или промяна се определят от форумния администратор, с всички членове на екипа имащи съвещателен глас, както и правото да пускат всякакви свои предложения, мнения и идеи в Задната Стая(работния форум на екипа).

  Ако искате да допринесете за форума, имат идеи за подобрение, или смятате, че можете да се справите - екипа е отворен. Пишете ми лично съобщение, за да го обсъдим.

  Понастоящем, екипа е:
  Администратор, модератор и техническа поддръжна на rpgbg.net - CONAN

  Хора които са обозначени като Администратори, имат правата и отговорностите на администратор.
  Хора обозначение като Модератори, имат правата и отговорностите на модератор, като не носят отговорност за друго, освен за действията си като модератор.
  Хора обозначени като Други са в екипа по друга причина, и не носят никаква отговорност за решенията на екипа, или действията на който и да било от модераторите. #
 3. Общи положения
  3.1. Този форум се поддържа на доброволни начала от нас. Винаги сме готови да чуем вашето мнение, и се опитваме да бъдем разумни, работейки в рамките на оповестените правила, но запазваме правото да действаме по свое усмотрение в рамките на духа, а не буквата на правилата.

  3.2. Нарушението на правилата поради тяхното непознаване няма да се третира като по-лека форма на провинение. Всякакви промени в правилата ще биват публично оповестени, за да могат потребителите да се запознаят с тях.

  3.3. Правилата важат с пълна сила и за членовете на админисративния екип в качеството им на потребители на форума. #
 4. Правила и препоръки
  4.1. Ако смятате, че дадено мнение е в нарушение на правилата, използвайте бутона "докладвай" в долния ляв ъгъл на мнението(бутон с червена удивителна), а не се заяждайте с автора му.

  4.2. Избягвайте лични нападки и обиди спрямо личността на друг потребител. Избягвайте и обидни обощения спрямо хора или групи от хора, както и дискриминация на базата на пол, религия, етнос, раса, професия или социално положение.

  4.3.Забранено е пускането като част от мнението на порнографски материали, материали изобразяващи кърваво или изключително кърваво насилие, мъчения, гнусотии и подобни. Всякакви връзки към сайтове с подобно съдържание трябва да носят ясно видимо предупреждение за съдържанието на връзката.

  4.4. Забранена е агитация на политическа или религиозна тема, както и всякакви мнения с чисто рекламна цел.

  4.5. Забранени са провокативни мнения написани единствено с цел да провокират други потребители към нарушение на правилата. Това включва умишлено погрешни или крайни твърдения с цел спор, грубо или преекспонирано поведение и други форми на провокативно поведение.

  4.6. Спам - мнения с чисто рекламна цел, мнения лишени от смислово съдържание, празни мнения или такива ограничаващи се до една дума или символ са забранени. Пускането на множество идентични мнения също се брои за спам.

  4.7. Забранено е спекулиране с или дискусия на модериране, администриране или правилата на форума извъм местата определени за целта. Правилата са в пълна сила и в подобни дискусии - екипа е съставен от хора, а хората допускат грешки. Бъдете разумни и учтиви, когато посочвате това което намирате за грешка.

  4.8. Моля уважавайте очите на тези които се опитват да четат мненията ви - пишете разбиаремо и спазвайте правописа и пунктуацията доколкото е възможно. Не използвайте излишна форматировка на текста - цветния текст, уголемените букви и други оформления са за подчертаване на определени части от текста, а не за непрестанна употреба. Писането на български и на кирилица е препоръчително. Червените цветове са запазени само за модераторите.

  4.9.Уважавайте темата на форума, форумните секции и темите пуснати от другите потребители. Пускайте темите си само в подходящите за целта секции. Ако такава липсва, вероятно темата не е подходяща за този форум. Отговаряйки в теми пуснати от друг потребител, старайте се да не ги откланяте от първоначалните им насока и предназначение.

  4.10.Някои части от форума могат да имат вътрешни правила, посочени в обособена за целта тема. Други могат да имат облекчен режим, посочен в също такава тема, или в описанието на секцията. #
 5. Допълнения
  5.1.Всички правила на форума важат и за текст въведен в профила на потребителя - подпис, местоживеене, аватар и други.

  5.2.Подписа на потребителя не може да надвишава 6 реда текст. Текст с по-голям размер се брои за повече от 1 ред съответно.

  5.3.Всяко лице има право само на един потребител на форума. Нарушаването на тази препоръка ще се санкционира особено строго, ако тези допълнитлни потребители се използват за лобиране на нещо, за натиск в спора, или за заобикаляне на наказание наложено на оригиналния потребител.

  5.4.Всеки потребител има право да помоли екипа за това да му бъде поставена титла по негов избор. Потребителя трябва да е бил регистриран за период от поне една година и да има поне 40 мнения на форумна секция Ролеви Игри. Екипа не е длъжен да уважи молбата на потребителя, ако прецени титлата за неподходяща.

  5.5.Всеки потребител носи пълната отговорност за информацията, материалите и мненията, които предоставя чрез този форум, както и за начина по който използва информацията, материалите и мненията, предоставена от другите потребители на форума.

  5.6.Екипа няма да забрани на друг потребител да ползва форума, само защото неговите или нейните мнения ви дразнят. Можете завинаги да скриете дразнещи мнения, като цъкнете на неговия или нейния профил и използвате опцията "Добави като Враг".

  5.7.Всички директни връзки към порнографски, или други контролирани материали трябва да бъдат предхождани от изрично предупреждение. Пускане на връзки "изненади" или на "изненади" скрити в sblock, не е препоръчително. #
 6. Модерация и санкции
  6.1. Когато модератор редактира дадена тема или мнение, той оставя бележка за причините и за извършеното, която изглежда по следния начин:
  Moderator
  Модераторска бележка
  6.2. Ако ваше мнение или тема липсват, не ги пускайте отново - може да са били преместени или премахнати с причина, при което ще извъшвате повторно нарушение на правилата - ако считате, че е допусната грешка, по-добре е да пишете директно до член на екипа, или да зададете въпрос за това в Метафорум.

  6.3. Най-честите примери за нарушения и как се третират обичайно:
  • Тема в погрешната секция - темата се премества в правилната секция.
  • Мнения отклоняващи се силно от темата - мненията се отделят в отделна тема. Ако се налага, темата се премества в правилната секция.
  • Различни леки нарушения като дразнещи навици при оформлението на текста, прекомерна разгорещеност в спора и други - предупреждение. Твърде много предупреждения може да доведат до бан.
  • Обиди, провокативни мнения - редакция или изтриване на мнението.
  • Спам, особено ако е единственото мнение на потребителя - мнението се изтрива, потребителя получава предупреждение или бан.
  • Потребители, особено такива които иначе имат интересни и полезни за останалите мнения, но които не могат да се въздържат от това да нарушават правилата в дадена секция може да не получат забрана за писане във форума, а единствено забрана за писане в определени секции на форума.
  • Непрекъснати и нарочни нарушения могат да доведат до бан на потребителското име.
  • Използването на алтернативен потребител, за да бъде заобиколено наказание може да доведе до бан по IP.
  • Спам като първо мнение обичайно се наказва с бан по IP и e-mail.
  Бележка 1:
  Спазването на правописа и пунктуацията не са задължителни се приемат за проява на добър вкус и възпитание.
  Тази тема съдържа множество полезни съвети за правописа и пунктуацията в българския език.

  Бележка 2:

  Ако искате нов под-форум за ваш личен проект, форумна игра, или нещо друго свързано с ролевите игри, пишете лично съобщение на мен, или който и да е от екипа с детайлите за това какво ви трябва. #